Hlavní obsah

Očima padesátky: Zvětšenou prostatu si zatím držím od těla, ale v téhle práci člověk nikdy neví

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas mě dloube v žaludku a někdy zapomínám, co jsem chtěla a kam jsem to, co jsem chtěla, dala. Prý za to může věk. Ale já to vidím jinak. Tedy pokud najdu brýle. Za poslední půlrok jsem pro podcast MUDr.ování natočila třicet rozhovorů s lékaři, a to se na mě muselo podepsat. Takže to není věk, ale nemoc z povolání.

Článek

Lékaři dokážou být v líčení nemocí tak přesvědčiví, že už jsem si zvykla na pálení žáhy, pískání v uchu či výpadky paměti, to podle toho, jaký specialista zrovna sedí před mikrofonem. Zvětšenou prostatu si zatím držím od těla, ale člověk nikdy neví. Tuhle mě potrápilo slepé střevo, a to taky nemám. Své krátké choroby beru srdnatě, ale někdy přece jen zaváhám. Co když mi výpadky paměti zůstanou a já po ztrátě libida způsobené rozhovorem se sexuologem nebudu vědět, kam jsem ho založila?

Nejvíc nahnáno jsem měla kvůli patologovi. A tak jsem se rozhodla, že ho prvně navštívím v nemocnici, abych věděla, na co ve studiu případně umřu. Ale protože jsem krátce před tím mluvila s gastroenterologem, nemohlo to dopadnout jinak než zácpou. Naštěstí jen dopravní. „Pane doktore, trčím v zácpě, opozdím se o dvacet minut,“ volám patologovi z tramvaje. „Líbezná vílo, já trčím ve střevech. Aspoň to v klidu dodělám. A navíc, na pitevnu se nespěchá.“ Směji se jen do té doby, než mi znovu zazvoní telefon. „Zdravím! Tady Fanda a volám kvůli tomu vašemu oplodňování!“ zařve na mě chlap a mě nenapadne nic lepšího než mu začít vyhrožovat policií. Po chvíli se vše vysvětlí. „Tady není žádný nemrava, dámo, ale profesor Fanda, jenž po vás nechce nic jiného než potvrdit termín natáčení!“ Takhle jsem se nečervenala, ani když mě slečna v tramvaji upozornila na lem sukně zastrčený za spoďáry.

Lidé v tramvaji si se mnou vůbec dost užijí. Normálně vozy městské hromadné dopravy jako telefonní budku nepoužívám, ale lékařům telefony zvedám. Díky tomu na lince 20 častuji spolucestující výroky typu „ještě dnes vám pošlu toho Alzheimera“ nebo „vydržte mi na drátě, já vystoupím, abychom tu sebevraždu mohli probrat v klidu…“. Největší úspěch jsem ale zaznamenala s epidemiologem, jenž mi posílal emailem doplnění mých otázek. „Pane doktore, včera jsem dostala ty opičí neštovice. A vypadá to nadějně.“ Reakce spolucestujících byla rychlá. A já jsem si zase jednou mohla v tramvaji sednout. Což mi po natáčení dílu o výměně kyčelního kloubu docela bodlo.

A jakou nemoc z povolání máte vy?

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Načítám