Hlavní obsah

Očima padesátky: Prezidentem by mohl být klidně Jarda Jágr nebo řidič tatrovky

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad kladenským zimním stadionem vlaje prezidentská standarta. Místo ratolestí ji zdobí dvě vztyčené hokejky a nápis JARDA VÍTĚZÍ. Tak to vypadá, když se mi ve snu propojí finále hokejového mistrovství světa dvacítek a prezidentské volby.

Článek

Já vím, že když v Hnidousích poprvé vyjel k hokejovému mači šestnáctiletý Jágr, nebyl žádný ze stříbrných hochů z Halifaxu na světě. (Kdo ví, zda byli na světě jejich rodiče.) Ale to víte, jakmile jde o hokej, do snů se nám, padesátkám, bude už navždy vkrádat Jarda se svým devadesátkovým účesem. O prezidentovi se mi dosud nezdálo. Naštěstí. Nejsem si jistá, zda bych takovou návštěvu ustála. Nebo spíš uležela. Nicméně jeho volba mě v noci zaměstnává. I když to vlastně volba není. Ve snu totiž sedím v komisi, jež připravuje výběrové řízení na prezidenta republiky. Nejedeme podle preferencí, ale podle manažerských příruček. Takže se snažím sestavit profil ideálního kandidáta. Flexibilní, asertivní, komunikativní, proaktivní, organizační, spolehlivý, týmový? Zdravý, odolný, pohotový, empatický, laskavý? Krásný, silný, elegantní, trendy? No jo, ale my nehledáme celou Klapzubovu jedenáctku, ale jednoho muže či ženu. Kromě Old Shatterhanda a Popelky nikoho dalšího, kdo splňuje výše uvedené, neznám. Tak to zkusím jinak. Kreativně!

Často se mluví o tom, že by měl prezident zasypávat příkopy. V tom případě by stačil frajer s tatrou. Řidičský průkaz skupiny C a praxe v mezinárodní dopravě výhodou. Vida, už se nám to začíná rýsovat. Co tam máme dál? Měl by dobře reprezentovat. Tak že by nakonec přece jen Jágr? No jo, ale Ester Ledecká má hezčí vlasy. A taky tátu. To jo, ale kromě šik účesu potřebujeme rovněž autoritu, našeptává mi kolega v komisi snů. Jenže s těmi máme v našich zeměpisných šířkách problém.

Zkusíme proto hledat někoho s dobrým orientačním smyslem. Pražský hrad je totiž největší dosud obývaný hrad na světě, a tak se v jeho zákoutích může někdo dezorientovaný snadno ztratit. A známe ty české vtipálky, hned by se začalo říkat, že je nám prezident ukradený. Což samozřejmě není pravda, protože každý prezident či prezidentka se nakonec najde. U nás už snad brzy také. Nikdo z mých snů to asi nebude, ale prezidentská standarta by se i tak mohla krapítek změnit. Nebo je tady ještě někdo, kdo věří na pravdu? Co ale přetrvá, zejména v zemi Josefa Švejka a Járy da Cimrmana, je humor. Takže ať už prezidentské volby dopadnou jakkoli, nezapomeňte: SRANDA VÍTĚZÍ!

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Reklama

Související témata:

Načítám