Hlavní obsah

Otevřený vztah. Kdy do něj jít a kdy naopak ne?

Foto: S_L, Shutterstock.com

Foto: S_L, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užijete si a ráno se vrátíte zpátky k manželovi. Ten o vašem sexuálním dobrodružství ví. Ostatně, ani on v noci nehrál piškvorky, ale miloval se s tou zrzkou, která u něj žádala o práci. Nepřijal ji, protože jste se tak dohodli. Máte totiž otevřený vztah, po kterém touží miliony lidí. Zvládnou ho však jen někteří. Můžete k nim patřit?

Článek

Fantazírování o sexu ve třech, celebritách, nevěře či méně obvyklých sexuálních praktikách je naprosto normální. To ale neznamená, že když si něco takového představujete, chcete svou představu hned zhmotnit a převést do reality.

Nicméně někdy vám to skutečně může přijít jako dobrý nápad. Důvody jsou různé. V manželství se nudíte, máte rozdílné sexuální touhy, partner pořád není doma nebo podléhá krizi středního věku, otáčí se za každou sukní a taky hodně pije. Je receptem na manželské zmatky právě otevřený vztah? Odborníci, kteří se na toto téma vyjádřili pro magazín Self, poukazují na úskalí, která se pojí s tak rizikovým experimentem. Odhalte, jestli to zrovna u vás klapne!

S nápadem se dobrovolně ztotožněte

K tomu, aby otevřený vztah fungoval, je zapotřebí hlavně rozhodný a skálopevný souhlas vás obou. Zní to samozřejmě, ale kanadská psycholožka Stephanie Webb upozorňuje, že většinou se jeden z partnerů snaží ohýbat vůli toho druhého: „Ale to není způsob, jak dosáhnout svého cíle. Pokud jeden z vás chce monogamii, měl by to ten druhý respektovat.“

Dejte si čas a mluvte

Je rozdíl mezi jedincem, který jasně ukazuje, že je monogamní, a tedy do toho určitě nepůjde, a jedincem, který potřebuje čas na to, aby se s myšlenkou srovnal a eventuálně ji přijal. Otevřený vztah většinou nezačne po jedné větě: „Zlato, tak rovnou ode dneška, ano?“

„O téhle možnosti je třeba hovořit, klidně i celé týdny nebo měsíce. Partneři by si měli s maximální upřímností sdělovat své obavy, pohybovat se vpřed svým vlastním tempem a pozvolna přinášet náměty a připomínky. Příprava na takový zásah do vztahu vyžaduje spoustu času a úsilí. Nic nepadá z nebe,“ vysvětluje sexuální terapeutka Rhoda Lipscomb z Colorada. (Udržovací sex. Zachraňuje lásku?)

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Pokud jste k sobě upřímní, dohoda může fungovatFoto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Musíte si věřit

Pakliže vaše partnerství v současné době stojí na základech poctivosti a důvěry, má cenu o životě „na volné noze“ uvažovat. Pokud mezi vámi podobné pouto není, akorát si zaděláte na problémy. Bez čestnosti a vědomí, že vy nebo partner dodržíte svoji část dohody, kupříkladu, že nebudete mít sex s lidmi z blízkého okolí, se to neobejde. Navzájem jste k sobě féroví a co řeknete, to platí? Pak postupte k dalšímu kroku.

Uzavřete ústní dohodu

Vždy si určete jasné hranice (používání prezervativu, čas strávený mimo domov, finanční limity a podobně). Pravděpodobně nebudete radostí skákat do vzduchu, když manžel ochudí váš rodinný rozpočet kvůli drahým hotelům, nákladným večeřím a pozornostem pro milenku.

Počítat přitom musíte se vším. Protějšek může žárlit, zamiluje se a tak dále a tak dále. Každý z vás v tomhle směru musí převzít zodpovědnost za své činy. S tímhle vším jste v naprosté pohodě? Pak se o otevřený vztah můžete pokusit. Podle vědců z Kalifornské univerzity jsou rizikové hlavně první tři měsíce, během kterých si partneři zvykají na nové podmínky. A kdy je lepší se ho vzdát?

Neriskujte kvůli pomstě

Partner vás podvedl a vy mu to chcete oplatit. (Byl vám nevěrný? Tyhle reakce vám nepomůžou!) Nebo jste těsně před rozchodem a vy máte pocit, že rozvolnění párových pravidel vztah zachrání, protože přece prokážete dobrou vůli. Houby s octem.

„Nedělejte to. Otevřené vztahy všeho druhu vyžadují emoční, duchovní i fyzickou práci, aby s tím partneři byli vyrovnaní. Taková touha po pomstě všechno akorát ještě víc zkomplikuje. Vždy svým klientům doporučuji nejprve obnovit stávající partnerství a zapracovat na něm. Teprve pak může pár popřemýšlet, co a jak dál,“ varuje Rhody Lipscomb.

Reklama

Načítám