Hlavní obsah

Ložnicový rozvod? Oddělené spaní může zlepšit váš vztah i sex!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večer spolu usínat, ráno se vedle sebe probouzet. Společná ložnice a postel se stala jakýmsi standardem. Faktem ale je, že řada manželů a partnerů od této zvyklosti ustupuje. Oddělené spaní ale rozhodně není „důchodcovskou“ záležitostí nebo koncem sexuálního života. Naopak, řadě lidí vztah výrazně zlepšilo!

Článek

Nejrůznější průzkumy posledních let tento trend víceméně potvrzují. Stále víc lidí dává ve vztahu přednost odděleným ložnicím před těmi společnými. Zdá se, že spát v jedné posteli s tím, s kým sdílíte život, přestává být nepsaným pravidlem a už vůbec není podmínkou či známkou spokojeného vztahu.

Odděleně spí častěji střední generace

Čísla se průzkum od průzkumu liší. Obecně lze ale říct, že pro takzvaný ložnicový rozvod se rozhodla zhruba čtvrtina až třetina párů. Například průzkum organizace National Sleep Foundation z roku 2017 tvrdí, že jeden ze čtyř Američanů spí v oddělených ložnicích. Podle studie American Academy of Sleep Medicine (AASM) se pro to rozhodla víc než třetina lidí. Podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox to prý takhle má 25 procent Američanů a čtyři z deseti britských párů. Další průzkumy a studie pak ukazují, že nejčastěji se do dvou ložnic stěhují lidé z generace mileniálů. Tedy žádní důchodci, ale spíš třicátníci a čtyřicátníci.

Když to jde, spát spolu je lepší

I když je ložnicový rozvod trendem, který následuje čím dál tím víc lidí, je jasné, že společná ložnice a postel je pro partnery nejlepší. „Pokud to jde, je lepší spát spolu v jedné posteli. Uvolňujeme při tom totiž oxytocin, kterému se říká třeba i hormon lásky či hormon mazlení. A to jsou věci, díky nimž se cítíme dobře, máme k sobě blíž,“ řekl americký spánkový specialista Daniel Shade pro CBC News.

Vedle milované osoby se samozřejmě cítíme bezpečněji. Její přítomnost nám dodává pocit jistoty, toho, že někam patříme, někdo nás má rád a podobně. Ale sdílet ložnici a postel za každou cenu se nevyplácí, cena za to může být hodně vysoká a ve výsledku se podepíše i na kvalitě vašeho vztahu.

Kdy je lepší jít od sebe?

Ložnice není jen místem, kde lidé často provozují sex, kde se k sobě tulí a budují intimitu. V prvé řadě je to místo, kde spí, načerpávají sílu, odpočívají a regenerují. A jakmile se vám vedle partnera tohle nedaří, zaděláváte si na problémy. Chrápání jednoho z páru, bitky o peřinu či polštář. Noční návštěvy toalety, různé doby usínání a vstávání. Různé návyky ohledně teploty v pokoji, světla, používání televize a podobně. To jsou nejčastější věci, kterými si lidé vzájemně kvalitu spánku a odpočinku nabourávají.

Výsledek? Když váš partner celou noc chrápe a vy na něj celou noc mlaskáte, vyspalý není ani jeden z vás. Nekvalitní spánek bohužel způsobuje velké škody! Jste unavení, podráždění, nervózní. „Nedostatek spánku zhoršuje vaši náladu. A víme, že nevyspalí lidé se spolu častěji hádají. Navíc je snadné k osobě, která vám spánek narušuje, cítit určitou zášť. To samozřejmě vztah negativně ovlivňuje,“ řekla CBC News pneumoložka a mluvčí AASM Seema Khosla.

Únava, nedejbože zkombinovaná s naštváním na partnera, co šel šestkrát za noc na záchod a pětkrát se potřeboval napít, má ještě jednu dohru. Je jednou z nejčastějších příčin, proč spolu partneři nemají sex. Takže pokud se v noci rušíte, ohrožujete tím v podstatě vše. Svoje zdraví, protože nedostatek spánku způsobuje řadu zdravotních problémů, i konec pohody ve vztahu a sexuálním životě.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Co dál po ložnicovém rozvodu

Tak, jako se odborníci shodují, že pokud to jde, je super spát společně, shodují se i v tom, že když to nejde, oddělené ložnice vztahům většinou hodně prospějí.

Už jen tím, že se konečně v klidu vyspíte, se všechno bude zdát růžovější. Svět barevnější a váš partner milejší a přitažlivější. Dost možná se vám zvedne libido, které poslední čas doslova padalo únavou. Když vedle sebe nebudete dnes a denně, vlastně si tím podle mnohých dáváte šanci, aby se vám po sobě stýskalo a abyste si chyběli. V tu chvíli není nic jednoduššího než vyrazit v takovém případě za partnerem na „návštěvu“ do jeho ložnice.

Každá mince má ale samozřejmě dvě strany a i tady hrozí rizika. Rozhodně nezapomínejte na to, že i v případě oddělených ložnic je fajn občas „zhřešit“ a i za cenu nevyspání občas zůstat spolu. Jsou páry, které třeba odděleně spí během pracovních dnů, o víkendech ovšem usínají znovu vedle sebe. Zda si to přesně stanovíte a naplánujete, nebo ne, je jen na vás, ale buďte i spolu.

A spontánní sex? Ten nejde s oddělenými ložnicemi ruku v ruce, ale na druhou stranu, existují i jiná místa. Partner či partnerka jistě nejsou sexy, jen když leží ve stejné posteli, ale třeba když se sprchují, vaří večeři nebo vedle vás sledují na gauči váš oblíbený seriál.

Kvalita toho, jak spíte, je důležitá, ale záleží i na tom, kolik toho naspíte. Málo spánku zvyšuje riziko nemocí, depresí i sebevražedných myšlenek. Kolik hodin kdo potřebuje?

Načítám