Hlavní obsah

Co má člověk umět v 35? 5 věcí, bez kterých se žije jen těžko. Nedělat kompromisy a být sobečtí

Foto: Olena Zaskochenko, Shutterstock.com

Foto: Olena Zaskochenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V životě je hodně důležitých milníků. A jednou z relativně „magických“ chvil jsou 35. narozeniny. Pořád jste totiž dost mladí, abyste toho měli hodně před sebou, ale zároveň i dost staří, abyste už o životě něco věděli. A tohle je pět věcí, které byste v tomto věku už měli mít srovnané.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když je vám osmnáct, máte ještě trochu „nárok“ dělat blbosti. Je to mládí plné chyb a omylů, kdy nemáte moc zkušeností ani se životem, ani sami se sebou. V 35 letech už životní zkušenosti přibyly a většinou už také víte, co od sebe čekat, co vám svědčí, nesvědčí… Co byste v tomto věku měli umět a vědět – a hlavně se tím řídit?

1. Vědět, kdy odmítnout kompromis

Umět dělat kompromisy je velmi důležité a snad žádné mezilidské vztahy se bez nich neobejdou. A stejně tak zásadní je vědět, kde pro ně není místo. Co ve svém životě (milostném, pracovním, rodinném…) nehodláte tolerovat, protože vás to zraňuje, ničí, stresuje, a prostě to ve svém životě nechcete. Každý člověk má své osobní hranice někde jinde a co je pro jednoho příliš, může být pro druhého málo… A kde je máte právě vy, to už byste vědět měli. A neměli byste nikomu dovolit, aby je překračoval.

2. Umět říkat ne

Nikdy se nelze všem zavděčit, nikdy nelze všem vyhovět. A pokud všem stále na všechno kývete, nikdy nikoho neodmítnete, vždy s čímkoli pomůžete, nejspíš je to dost často na úkor vás samotných. A v tomhle věku už byste měli vědět, že trocha správné sobeckosti je v životě potřeba. Naučit se říkat ne je jedna ze zásadních dovedností, která vám ušetří spoustu starostí a trápení, ale také sil a životní energie, již můžete investovat jinde lépe.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Přestaňte svoje nezdary svádět na ostatní. Je dost dobře možné, že vám ublížili, ale odpovědnost za svůj život máte jen vyFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Být zodpovědný za své štěstí

Když se něco nedaří, člověk se často snaží vinu na někoho nebo něco hodit. Je to přirozená lidská vlastnost, automatická obrana, protože přiznat sám sobě vlastní chybu bývá těžké. A mnozí lidé mají tendenci svádět na vnější okolnosti i svou osobní nespokojenost.

Na rodiče, kteří je dost nemilovali, na dětství v neúplné rodině, na to, že neměli dost silný vzor. Nebo na partnery, kteří je činí nešťastnými, a podobně. Jenže jakkoli jste měli složité dětství a jakkoli vám někdo komplikuje život, za své štěstí jste stejně vždy zodpovědní jen vy. Jen vy sami v sobě musíte vydolovat sílu poprat se s veškerými potížemi, zbavit se traumat z minulosti a žít tak, jak vy sami chcete. Váš život za vás nikdo žít nebude!

4. Znát svoje plusy i minusy

Období, kdy jste objevovali sami sebe, by mělo být už pryč. Ne že by se člověk neustále nevyvíjel a nebylo už co nového objevovat, ale jakési své základní já, svou podstatu už byste měli mít v malíku. Měli byste vědět, jaké jsou vaše slabé stránky a kde máte naopak ty silné. A s obojím byste měli žít v míru: mít rádi sami sebe, snažit se na sobě pracovat, ale zároveň se netrýznit za to, že nejste dokonalí.

5. Zpomalit je někdy lepší

Mládí se často do mnoha věcí vrhá bezhlavě a jako by se přitom řídilo heslem, že čím rychleji, tím lépe. Jenže někdy je potřeba zpomalit a v 35 letech už byste měli vědět kdy. Měli byste znát své tělo, neměli byste podceňovat signály, jimiž vám naznačuje, že je třeba unavené, v ne příliš dobré kondici. Měli byste zkrátka vědět, že jeden den odpočinku vám prospěje víc než týden přesčasů, které vás pak skolí na týden. Stejně tak je dobré si uvědomit, že fyzické i psychické zdraví máte opravdu jen jedno. A dobře se o sebe starat není slabost, ale chytrost!

Načítám