Hlavní obsah

Co neuděláte ve 30, to budete těžko napravovat: Nejlepší kosmetika proti předčasnému stárnutí pleti

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Co je zásadní v péči proti stárnutí? Prevence! Správné návyky je třeba osvojit si co nejdříve. Jak nastavit svou denní beauty rutinu a co hledat v kosmetických přípravcích, když je vám čerstvých 30?

Článek

První jemné vrásky se začínají objevovat po 25. roku. Proto je potřeba si osvojit základy správné péče co nejdřív. „Tím tajemstvím je každodenní péče od poměrně útlého věku. Ve 40 pak budete vypadat jinak než někdo, kdo na sebe do té doby nesáhl. Když začnete vrásky řešit ve třiceti, je to pozdě. Později to samozřejmě jde zkorigovat, bude to ovšem stát víc peněz a bolesti, několik laserů, mezoterapii, botox… Udělá to instantní, rychlý efekt. Udržet pleť v dobré formě se ale odvíjí od každodenní péče,“ říká Lenka Průšová, inženýrka tvořící receptury kosmetických přípravků pro českou značku Canneff.

Žádný stres, ale pořádná skincare

Současným trendem není stárnutí zvrátit nebo zastavit, to je samozřejmě nemožné a každý pokus o něco podobného vypadá nepřirozeně. Cílem je co nejvíce jej zpomalit. Co je součástí takového smart agingu?

V první řadě je potřeba myslet na zdravý životní styl, psychickou pohodu a dostatečný spánek, ty se na pleti podepisují samozřejmě nejvíce. Důležitý je také dostatek vody a omezení cukru, který také může stát za stárnutím pokožky. V neposlední řadě je pak třeba osvojit si denní rutinu péče o pleť, která je šita na míru právě vám a vaší situaci.

„Ověřili jsme si, že při každodenním používání vhodných přípravků ráno a večer se výsledky dostaví přibližně po třech měsících – v průměru tolik času pleť potřebuje, aby se na ní příznivé účinky projevily,“ říká Denisa Jasinská, zakladatelka české kosmetické značky Essenté.

Hyaluronka navždy

Co nesmí ve vaší rutině chybět? „S přibývajícími roky ubývají mazové a potní žlázy, proto je kůže sušší a dehydratovaná. Cílem tedy je dodat pleti dostatek vláhy, a to zevnitř, dodržováním správného pitného režimu, i zevně pomocí vhodných hydratačních přípravků,“ říká Denisa Jasinská.

Po třicítce tedy v první řadě sáhněte po sérech s kyselinou hyaluronovou. „Doporučuji je používat ráno, aby pleť byla hezká celý den. Díky tomu bude vypadat i make-up lépe,“ radí vizážistka Soňa Šajdáková.

Podpořte kolagen

Kromě hydratace klesá i produkce kolagenu. „Proto je dalším z úkolů podpořit produkci kolagenu a stimulovat celkový regenerační proces pokožky. Významnou roli sehrávají v posledních letech v kosmetickém průmyslu peptidy,“ říká Denisa Jasinská. Rozproudit tvorbu kolagenu umí také retinol, který se hodí zvláště k použití přes noc.

Regenerační procesy v pokožce podpoří i masáž. „Doporučuju obličejovou masáž pomocí kamenu gua-sha. Na vlhkou pokožku nanesete nějaký kvalitní pleťový olej a poté můžete minutku, dvě jemnými tahy masírovat,“ radí Soňa Šajdáková. Uvolníte napětí ve svalech, rozmasírujete mimické vrásky (především „mračivku“ na čele) a pokožka se krásně prokrví.

Odlíčit, tonizovat, SPF

Základním kamenem vaší rutiny je také odlíčení, pak tonizace pleti a následné použití sér (klidně i dvou, každé může být zaměřené na dílčí problém, který s pletí řešíte, výrobky na sebe navrstvíte), oční krém a na závěr pleťový krém. K tomu přidejte jednou týdně péči pomocí masky, ať už klasické gelové/krémové nebo plátýnkové (sheet masky). „Kromě této rutiny je pro mě největší kouzlo v používání krému s SPF každý den, protože sluneční záření způsobuje stárnutí pleti,“ dodává Soňa Šajdáková.

TIP: Pokud si nejste jisté, jak si svou péči nastavit, zkuste zajít na přístrojovou diagnostiku pleti, kterou nabízí ve spoustě obchodů nebo kosmetických salonech. Tak zjistíte, jak moc vás už začínají trápit vrásky, zda máte sklon k pigmentovým skvrnám nebo zda je pleť vysušená a vy o tom ani nevíte.

A jaké výrobky vám tedy po třicítce udělají nejlepší službu?

Pleťové krémy

Foto: Archiv firem

Zleva: anti-pollution denní pleťový krém Sedmikráska, Manufaktura, 395 Kč (50 ml); expres krém proti vráskám Essenté, 1240 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: hydratační denní krém pro vyhlazení menších vrásek Kozí mléko, Ziaja, 99 Kč (50 ml); denní zpevňující péče Lifting Végétal, Yves Rocher, 1090 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Mocná séra

Foto: Archiv firem

Zleva: anti-pollution & anti-aging pleťové sérum Louka, Manufaktura, 335 Kč (30 ml); intenzivní sérum kyseliny hyaluronové Smyssly, 1330 Kč (20 ml), prodává FAnn parfumerieFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: retinol B3 sérum, La Roche-Posay, 859 Kč (30 ml), prodává dr. Max; super Peptide sérum Mario Badescu, 1250 Kč (29 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Intenzivní masky

Foto: Archiv firem

Zleva: noční maska Krásná zahradnice, Havlíkova Apotéka, 382 Kč (30 ml); anti-age maska Kelp Whamisa, 425 Kč (1 ks), prodává Pure DistrictFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: vyhlazující a hydratační maska Skin Naturals Hydra Bomb, Garnier, 61 Kč (1 ks); protivrásková maska Q10 Energy Nivea, 87 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám