Hlavní obsah

Co mít v kosmetické taštičce, když je vám 30, 40, 50 nebo 60

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Držíte se celý život stejných produktů? Jakkoli vás nechceme odrazovat od vašich favoritů, měly byste vědět, že to, co vám dělá skvělou službu ve třiceti, už nemusí tak dobře fungovat o dekádu později. Jak by se měl v průběhu let měnit obsah vaší kosmetické taštičky?

Článek

Nebojte, nečeká vás přednáška o tom, kdy musíte odložit oblíbenou červenou rtěnku nebo zahodit linky. Každý věk má ale svá specifika, a pokud chcete, aby líčení co nejvíce hrálo ve váš prospěch, vyplatí se je znát. Na to, co je dobré mít v kosmetické taštičce, když je vám 30, 40, 50 i 60 plus, jsme se zeptali vizážistky Petry Soukupové, které pod rukama neprochází jen modelky, ale i ženy všech věkových kategorií.

Jak na pleť 30 +

Pokud je vám kolem třiceti let, má pro vás vizážistka klíčovou radu: Nenechte se uchlácholit tím, že se vás stárnutí netýká. Jakkoli to ještě není vidět, nečekejte na signál (vrásky) a pleť ochraňujte. Kromě pravidelné hydratace to znamená používání SPF produktů a to i mimo sluncem ozářené prázdniny. Vizážistka doporučuje zejména lehčí fluidy (ty nejlepší koupíte v lékárnách), které neudělají neplechu ani mastnější pleti, se kterou se spousta žen i v tomto věku potýká.

Fluidy si navíc dobře rozumí s make-upem, který můžete nanést posléze. Pokud nicméně nepotřebujete větší krytí, sáhněte klidně jen po sjednocujícím BB krému, případně korektoru. Co se týče dalších produktů, využijte toho, že si můžete dovolit matné textury a vyhrajte si s kontrasty. „Pakliže například používáte matnou rtěnku, je dobré přidat trochu lesku na tváře nebo zvolit rozjasňující make-up,“ doporučuje Petra Soukupová s tím, že velmi sexy je na rtech červená, ale pokud se na ni necítíte, klidně jděte i do nude odstínu. Lesk versus mat můžete samozřejmě sehrát i obráceně – pudrové textury vám nijak neuškodí.

A co obočí? Pokud ho máte plné a dobře upravené, postačí vám klidně jen gel, ať už barevný, nebo čirý.

Foto: Archiv firem

Tónovací BB krém s SPF 20 Erborian, 510 Kč; matná rtěnka v odstínu Ruby Woo, MAC, 599 Kč; rozjasňovač v tyčince Master Strobing, odstín Medium – Nude Glow, Maybelline, 260 Kč; gel na obočí v odstínu Brunette, NYX Professional Makeup, 199 KčFoto: Archiv firem

Jak na pleť 40 +

Po čtyřicítce byste se měly soustředit na make-up s lehčí texturou. Ty vysoko krycí mají podle vizážistky tendenci pleť udělat vizuálně starší. Potřebujete-li extra korekci, vyhrajte si pak raději ještě s kvalitním korektorem. A zase především pleť hydratujte a zodpovědně chraňte.

Pokud jste doposud používaly spíše pudrové produkty, zkuste je vyměnit za ty svěžejší krémové. A tím nemyslíme jen tvářenky, ale třeba i rtěnky, které umí být velmi lichotivé. Vyzkoušet můžete i krémové oční stíny, na kterých oceníte jejich jednoduchou a rychlou aplikaci, ačkoli to samozřejmě neznamená, že byste měly své oblíbené pudrové zahazovat.

Péči věnujte také obočí. S přibývajícím věkem mají bohužel chloupky tendenci růst méně a na vás tak je, abyste si poradily s případnými mezírkami. „Ostře vytvarované obočí by vaším cílem být nemělo – ideální je mikro tužka, se kterou doplníte tvar, případně pudrová tužka,“ radí vizážistka Petra Soukupová.

Foto: Archiv firem

Rozjasňující make-up Teint Miracle, Lancôme, 830 Kč; krémová rtěnka Power Bullet Cream Glow v odstínu Sweet Nudes Buttercup, Huda Beauty, prodává Sephora, 690 Kč; multifunkční tyčinka na oči, rty a tváře v odstínu Nude Peach, Nudestix, 577 Kč; Tužka na obočí Ultra Slim v odstínu Medium Brown, Maybelline, 150 KčFoto: Archiv firem

Jak na pleť 50 +

S přibývajícím věkem se stále více vyplatí zaměřovat na pleť. A to jak v péči, která by měla čítat pravidelné masky, tak i v líčení. Hlavním cílem je barevné sjednocení pleti, které je dvojnásob důležité u žen s pigmentovými skvrnami. Make-up opět vybírejte lehčí a následně přidejte vhodný korektor. „Na oční okolí krycí produkt nepoužívejte – zvýraznily byste si vrásky. Ideální je zvolit lehký rozjasňující korektor, který pod oči jemně naťupkáte,“ upozorňuje vizážistka.

Pozor si dejte také na výběr rtěnky. Tmavé odstíny dohněda ale i intenzivní vínová způsobí, že opticky vystoupí i pigmentové skvrny, o což nejspíš nestojíte. V tomto věku byste se také měly naučit zacházet s konturovacími tužkami, které zachovají dokonalý tvar rtů. Rtěnky používejte krémové a klidně přidejte i jemné lesky – budou vám svědčit více, než mat.

Péči nezapomeňte věnovat také obočí, které v případě potřeby decentně dokreslete, a pokud jste ještě neobjevily kouzlo krémových tvářenek, zkuste je.

Foto: Archiv firem

Rozjasňující make-up Even Better Glow, Clinique, 600 Kč; rozjasňující korektor v peru, Dermacol, 299 Kč; tužka na rty Slim Lip Pencil v odstínu Natural, NYX Professional Make-up, 149 Kč; krémová tvářenka Cheek Me Later v odstínu Shy Shi, Florence by Mills, prodává Douglas, 420 KčFoto: Archiv firem

Jak na pleť 60 +

Méně je více. U stárnoucí pleti je na místě zvolit pár produktů, ale kvalitních. Základem je opět pleť, kterou byste měly rozmazlovat. Make-up volte hydratační, lehký a nanášejte ho výhradně na vyživenou pokožku. Máte-li potřebu zakrývat nedokonalosti, přiberte si na pomoc krycí korektor, který nanesete jen na opravdu potřebná místa.

Pokud jste na ně ještě nepřešly, vyměňte pudrové stíny za krémové – pro starší pokožku jsou mnohem výhodnější, stejně jako tvářenky. Pozor si u obou produktů dejte na třpytky – viditelné částečky zbytečně zvýrazní strukturu stárnoucí pleti.

Co se týče rtěnek, nekompromisně vyřaďte barvy do oranžova nebo například tmavší fialovou. Nejsou dvakrát lichotivé a navíc mají neblahý vliv na barvu zubů, vypadají pak nažloutlé. Vizážistka Petra Soukupová naopak doporučuje rtěnky narůžovělé, broskvové a opět v krémovém provedení.

Máte-li problém s obočím, které pomalu ztrácí kontury, zkuste alespoň čas od času zajít ke specialistovi. Současně pamatujte, že lepší řidší, ale dobře obarvené obočí, než to ostře vykreslené.

Foto: Archiv firem

Make-up pro zralou pleť Age Perfect, L´Oréal Paris, 389 Kč; rozjasňující korektor v peru Ingot, 335 Kč; krémové oční stíny v odstínu White Shadow, Clarins, prodává Douglas, 690 Kč; hydratační rtěnka Color Riche v odstínu Nude, L´Oréal Paris, 239 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám