Hlavní obsah

Jak posílit vztah? Zaveďte polštářové povídání! Nejde o předehru, ale obnovení partnerské intimity

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunikace je ve vztahu alfou i omegou, zároveň je to velmi náročná disciplína. Mnohé dvojice to zabalí právě proto, že spolu neumí mluvit. Možná si ale jen povídaly na špatném místě. Neznaly totiž pillow talk.

Článek

Domluvit se s partnerem na běžném provozu domácnosti, péči o děti nebo letní dovolené umíte. Ale jen máte probírat emoce, řešit váš vztah a co byste od partnera potřebovaly, abyste cítily větší vzájemné spojení, začíná to drhnout. Není snadné se otevřít, pojmenovat pocity a svěřit se s těmi nejniternějšími. Cítíte se zranitelné, obnažené.

Můžeme mít otázku? Kde takové hovory vedete? Na gauči v obýváku? U kuchyňského stolu? V autě? A zkusili jste se někdy přesunout do ložnice, zhasnout a přitulit se? Věřte, že to změní veškeré naladění a atmosféra bude k intimnímu sdílení jako dělaná. Takový totiž pillow talk neboli polštářové povídání je.

Pillow talk a jeho přínosy

Smyli jste ze sebe dnešní den i oční make-up, máte na sobě pohodlné pyžamo a chumláte se do peřin. Povinnosti jste nechali na ráno a teď je čas jen pro vás dva. Ale není třeba ze sebe pyžamo zase svlékat, naopak. Toto je ideální chvíle na bezpečné sdílení, autentické povídání.

„Pillow talk je pro vztah důležitý, jelikož může podporovat intimitu a snižovat stres. Poskytuje partnerům bezpečný prostor, v němž se mohou propojovat na hlubší úrovni a posilovat tak pocit blízkosti a důvěry. Otevřená komunikace může přispět ke zdravějšímu a uspokojivějšímu partnerství, “ objasňuje Kristýna Hriciková Glattová, terapeutka působící na online psychoterapeutické platformě Hedepy.

Proč to funguje? Jedním z důvodů je například to, že během polehávání nemusíte mít s partnerem oční kontakt, když ležíte vedle sebe. To umožňuje lépe se uvolnit, odhodit stud a být otevření a jít více do hloubky. Postel je navíc vnímána jako místo, kde se sdílí ty nejintimnější okamžiky. Zároveň jste zrelaxovaní, často se vzájemně hladíte a mazlíte, díky čemuž dochází k uvolňování hormonu lásky, oxytocinu, který podporuje i pocit zamilovanosti.

O čem si na polštáři povídat

Zpočátku můžete mít pocit, že to drhne, protože nevíte, jak začít. Ale věřte, že není třeba jít do hloubky a odhalit si ta největší tajemství. Začněte zlehka, zkrátka si věnujte čas a pozornost. Postupně můžete přejít k tomu, co máte jeden na druhém rádi nebo jak vidíte společnou budoucnost. Můžete se svěřit i s obavami, které vás trápí. Vnímejte povídání jako příležitost znovu se poznávat, jestliže máte pocit, že jste se vzájemně ztratili v každodenním stereotypu a hektickém stylu života. Že je váš vztah zdravý, poznáte i podle toho, o čem se spolu bavíte.

A čeho se vyvarovat? Pillow talk slouží k posílení intimity, neměli byste za něj tedy považovat provozní řeči. Zároveň ale nemá sloužit k řešení vážnějších vztahových problémů. Jak říká psycholožka Alex Hrouzková, mělo by se jednat o povídání si s partnerem v posteli o běžnějších a spíše příjemných vztahových věcech. Toto povídání znají zamilovaní partneři, kteří jsou ve vztahu spokojení. Ale pozor, velmi opatrní by měli být lidé v situaci, kdy ve vztahu vnímají hlubší potíže či nespokojenost. Řešit to v posteli nemusí zafungovat: „V citlivých tématech může prostředí ložnice v komunikaci naopak spíše přitížit,“ varuje Hrouzková.

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Na začátku vztahu jste si hodiny a hodiny povídali? Zalezte do postele a zkuste to obnovitFoto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Nepleťte si dirty s pillow talks

Nepleťte si ale pillow talk s předehrou. Povídat si a mazlit se v posteli mnozí vnímají jako jasný signál, že se bude dít víc, a pletou si to s tzv. dirty talk, tedy s nestydatými řečmi, kterými se s partnerem přivádíte do varu.

Ač spojuje oba typy povídání otevřenost, u pillow talk je prioritou duševní propojení, sblížení a prohloubení vztahu. Zatímco dirty talk směřuje cíleně k sexu, u pillow talk to není priorita. Může i nemusí být součástí předehry a někdy naopak následuje po milování. Pillow talk ale dlouhodobě zlepšuje i sexuální život, protože se mnohdy vzájemně svěříte, o čem sníte a co by se vám líbilo někdy zažít.

Související témata:
Dirty talk
Pillow talk

Načítám