Hlavní obsah

Kontrolujte vztah, ne partnera aneb Jak mít lepší vztah a snížit riziko nevěry

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Skutečnou tragédií nevěry je, že kvůli ní mnoho manželství končí rozvodem a děti přicházejí o úplnou rodinu. Proto nevěře naložte způsobem, který si zaslouží: naučte se ve vztahu chovat tak, aby vás ohrožovala co nejméně. Jak na to?

Článek

Ať už jsou příčiny nevěry jakékoliv, vybudování ztracené důvěry a pocitů bezpečí ve vztahu po nevěře vyžaduje roky tvrdé práce obou partnerů a ani tak se to mnohdy nepovede. Důvod je prostý: Pokoušeli jste se někdy po ledové bouři projít po zmrzlém chodníku? I když je to možné, celou dobu máte strach, že vás hned za dalším rohem čeká hrozný pád. Proto je nanejvýš žádoucí nevěře předcházet než pak hasit její důsledky. Kterých pět způsobů k ochraně vztahu přispívá?

1. Praktikujte udržovací sex

Odborníci, ke kterým patří americká psycholožka a sexuální terapeutka Rachel Needle, v první řadě doporučují udržovací sex. Tedy takový, který vědomě plánujete a pravidelně praktikujete, abyste se nezasekli na mrtvém bodě a nepřišli o kontakt a intimitu s partnerem. Jak si to naplánujete, je samozřejmě věc dohody, stejně jako konkrétní denní či noční doba. Nicméně sex bohužel není všelék: Proč podvádějí i sexuálně spokojení lidé?

2. Řešte potíže hned

„Nechci, nebudu, nemíním, neudělám, a vůbec, necháme to na později.“ K překážkám a potížím se neobracejte zády, problémy donekonečna neodkládejte a vždy se je snažte dořešit do zdárného konce. Co se nechává napospas osudu, to má tendenci růst, ať už jde o staré křivdy, neuzavřený spor ohledně financí, nebo absenci vysvětlení k nějaké situaci. Návod krok za krokem: Jak si s partnerem promluvit o vztahu?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Nevěrníci často svádějí nejméně půl viny na podváděného partnera, ale je to jen pokrytecké omlouvání vlastního nedostatku sebekontroly. Máte-li osobní či vztahový problém, nevěrou ho nevyřešíteFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

3. Vystupujte z komfortní zóny

Zamilovat se je jako být pod drogami. Mozek vylučuje látky, které způsobují blaženost a erotickou fascinaci. Neurovědci zjistili, že mozek produkci těchto chemikálií časem sníží, a děje se to někdy v období od šesti měsíců do dvou let od začátku vztahu. Co s tím? Jedním ze způsobů, jak „udržet lásku v chodu“, je prožívání nových věcí. Odborníci odhalili, že pokud spolu spontánně vyrazíte třeba na hory, množství neurotransmiterů v mozku vzroste na podobnou úroveň, jako byste navázali románek. Proto udržujte vztah různorodý a zajímavý. Hledejte nové restaurace, filmy a aktivity…

4. Zvyšujte skóre ve prospěch dobra

Výčitky ohledně nepořádku v koupelně, nelítostné poznámky na adresu partnerova zvětšujícího se břicha, žárlivé výstupy a další negativní maličkosti vrhají vztah do nemilosti a partnera vstříc tajným románkům. Psycholog Howard Markman z Denverské univerzity tvrdí, že je třeba nepohodu vyvažovat. Jeho výzkumy ukazují, že páry, které pravidelně slaví dobré zprávy, mají vyšší míru oddanosti, intimity, důvěry a spokojenosti ve vztahu.

Heslo tedy zní: Slova nestačí, chce to důkaz místo slibů! Udělejte pořádnou oslavu, až manžel dokončí náročný projekt, nechte se pozvat na večeři, když vás povýší, zkrátka všemožně podporujte pozitivní skutečnosti. A nezapomeňte: Neustále zvyšujte skóre ve prospěch dobra! Podle akademiků z Washingtonské univerzity jednu špatnou scénku (hádku, posměšek, výstup) vyváží teprve pět příjemných interakcí. Buďte vděční a děkujte!

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Vědomě se vyhýbejte jedovatým poznámkám i dětinským konfliktům a naučte se být na sebe hodní a nahlas oceňujte i drobnostiFoto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

5. Pravidelně vztah kontrolujte

Co je to kontrola vztahu, ptáte se? Jedna z nejdůležitějších věcí! Vyhraďte si čas jen pro sebe a dejte si s partnerem záležet na tom, abyste se vzájemně informovali, jak se ve vztahu cítíte, co by se v něm dalo zlepšit, zda se vám dostává pozornost i péče. Pravidelné inventury vztahu, třeba jednou za tři měsíce nebo půl roku, umožní řešit případné problémy ještě v zárodku, tedy mnohem dřív než mezi vás a manžela zaseknou klín. Kdo je připraven, není překvapen!

Reklama

Načítám