Hlavní obsah

Manželství bez sexu. Může fungovat? Pokud ani jeden z vás není frustrovaný, pak klidně

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že sex není to jediné, a dokonce ani to nejdůležitější, na čem vztah stojí, se obecně ví. Ale co když je vaše soužití zcela bez sexu? I tak prý může fungovat. Za jakých podmínek a v jakých situacích se tedy vztah obejde bez milostných hrátek?

Článek

Sex je fajn, má mnoho psychických i fyzických benefitů, ale pravda je, že jeho absence není nutně a vždy signálem, že vaše manželství či partnerství spěje ke krachu. Život přináší různé situace a lidé ve vztahu si procházejí nejrůznějšími obdobími a mění se i jejich přístup k sexu.

Někdy ho je hromada, jindy minimum a někdy není žádný. Mimochodem, většina terapeutů označuje jako bezpohlavní partnerství vztah, v němž mají páry sex méně než desetkrát ročně. Takže se tohle téma týká pravděpodobně více lidí, než byste si mysleli. A podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox absence milostných hrátek (nebo jejich extrémně nízká frekvence) nemusí být překážkou ke spokojenému a láskyplnému vztahu.

Dvě základní podmínky

Aby vám to i bez sexu opravdu klapalo, je potřeba splnit dvě základní podmínky. Za prvé daný stav musí vyhovovat oběma. Ani jeden nesmí být frustrovaný, znepokojený či otrávený z toho, že se v ložnici jen spí a odpočívá.

Druhou podmínkou je to, že intimita, kterou nenavazujete při sexu, musí být zachována v jiných oblastech. Nejde totiž jen o sex, ale třeba i o něžné pohlazení, polibek na dobrou noc, objetí, tulení se na gauči, když společně koukáte na televizi a podobně. Pokud z vašeho vztahu kromě sexu vymizely i tyhle drobné projevy náklonnosti a blízkosti, nejspíš už opravdu nejste partneři, ale jen kamarádi či spolubydlící.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

I bez sexu může vztah fungovat.Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Kdy může fungovat vztah bez sexu

Život přináší různé scénáře, situace a různá období, a ne ve všech je prostor pro sex. Jenže obecná představa je taková, že bez sexu se žádný vztah neobejde. „Nazývá se to povinná sexualita a je to něco, co si lidé obecně myslí a předpokládají, ale pravda to úplně není. Naopak je to kontraproduktivní. Protože páry, které se kvůli téhle představě dostávají pod tlak, snaží se mít sex, i když o něj nestojí, a stejně si ho neužijí. Do dalších hrátek se jim logicky chce o to míň a ve výsledku se cítí mnohem hůř, než kdyby to prostě nechali být,“ tvrdí Tracey Cox.

Podle ní jsou tohle nejčastější životní situace či etapy, kdy je pro vztah mnohem lepší si přiznat, že sex teď není vaše priorita a je vlastně v pořádku se ho vzdát (ať už jen dočasně, nebo navždy).

1. Když vám to časově neladí

Váš partner má noční šichty, ale vy pracujete přes den. Nebo máte vztah na dálku, každý žijete v jiném městě, nebo dokonce v jiné zemi. Prostě zrovna teď se nedokážete sladit, ale víte, že výhledově se to asi změní (až si najdete společný byt, až vám skončí zahraniční stáž…).

V takových případech není žádná ostuda sex jednoduše neřešit a soustředit se na posilování vztahu na jiných úrovních. Třeba na plánování budoucnosti, komunikačních dovednostech a podobně.

2. Váš čas a energie je potřeba jinde

V životě přicházejí různé věci, které nám berou čas i energii. Pokud máte doma tři malé děti a nespíte v kuse víc jak dvě hodiny nebo třeba pečujete o nemocné rodiče, začali jste podnikat a v práci jste dvacet hodin denně nebo máte nového šéfa, se kterým se potřebujete trochu sžít, sex jednoduše není priorita. „A je zcela v pořádku, když se shodnete na tom, že nyní je vaše energie a čas potřeba někde jinde, a sex jednoduše odsunete,“ vysvětluje Tracey Cox.

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

V životě jsou období, kdy na milostné hrátky není čas ani energie.Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

3. Zdravotní problémy

Slíbili jste si (ať už před oltářem, nebo jen neformálně v rámci života na hromádce), že spolu budete v dobrém i zlém, ve zdraví i v nemoci. A tak když je třeba jeden z vás po operaci zad, i kdyby jeho rekonvalescence měla trvat bůhví jak dlouho, bez sexu se obejdete.

Ale samozřejmě je potřeba rozlišovat mezi problémy, které jednoduše potřebují čas, a těmi, jež se dají poměrně snadno řešit. Nejrůznější poruchy erekce, bolestivý sex, trápení spojené s menopauzou – v těchto případech se sexu vzdávat nemusíte, stačí jen vyhledat lékaře a ten pro něj většinou dokáže opět vytvořit vhodné podmínky.

4. Už vás to prostě neláká

Jste spolu desítky let a společně jste se milovali už milionkrát. Vyzkoušeli jste kdeco, není tabu, které byste v milostném životě společně neprolomili. A oba máte pocit, že váš sex je, jako když se po milionté díváte na stejný film. Ani jeden z vás už po něm příliš netouží, nechybí vám, blízkost toho druhého si užíváte jinak (třeba když si spolu povídáte, umíte se vzájemně rozesmát a podobně). A tak už sex nemáte nebo ho máte jen velmi zřídka. „Pokud jste spolu čtyřicet let, jeden skvělý sex na dovolené jednou za rok může stačit, abyste byli oba šťastní. Láska, hravost, náklonnost – tyto věci také vnášejí do vztahů intimitu a jsou stejně důležité jako sex,“ potvrzuje Tracey Cox.

Se sexem jsou prostě někdy problémy, obzvlášť, když nejste v jeho potřebě sladění. Co s tím, když máte nižší sexuální potřeby? Má smysl se trochu přemáhat?

Reklama

Načítám