Hlavní obsah

Jak zvládnout vztah na dálku? 6 tipů, jak udržet kontakt s partnerem či vnoučaty. Dělejte věci spolu!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste jim dát pusu, obejmout je nebo zajít jen tak na rychlou kávu a sdělit si novinky. Ale nejde to. Máte s partnerem, dětmi nebo třeba s kamarádkami vztah na dálku. To jistě není ideální situace, ale dnes to není nic výjimečného. Když dobře nastavíte pravidla, může to fungovat.

Článek

Říkáte si, že vztah na dálku není pro vás, chcete mít své blízké stále při sobě. Ale někdy není na výběr. Jak to udělat, když není možné se s blízkými pravidelně osobně vidět? Důležité je vědět, proč přesně odloučení vzniká a že má rozumný důvod. Navíc mnoho dvojic před vámi už tento vztahový model vyzkoušelo a vy nyní můžete z jejich zkušeností čerpat.

Na co upozorňuje psycholožka on-line poradny Mojra Juliana Zmrhalová? „Vztah na dálku neznamená pauzu ve vztahu ani volnost, představuje však o to větší zkoušku důvěry i trpělivosti.“ Jedná se o zkoušku, na kterou se musíte připravit, a poté dodržovat domluvená pravidla.

Co je pro vztah na dálku zásadní

Vztah na dálku vyžaduje úsilí obou (respektive všech) partnerů. Může přinést spoustu výzev a potíží, proto je zapotřebí trpělivost a přizpůsobivost. Ale vězte, že páry s touto zkušeností nakonec vztah na dálku označily za přínos.

Kristýna Hriciková Glattová, psychoterapeutka působící na on-line platformě Hedepy, k tomu říká, že každý vztah je jedinečný. Co někomu funguje a vyhovuje, jinému nemusí, a vztah na dálku není pro každého. A je důležité pracovat na jeho funkčnosti: „Je nutné si důvěřovat, kvalitně spolu komunikovat a využívat k tomu všechny dostupné prostředky, nastavit si od začátku svá očekávání, nežárlit na aktivity mimo vztah a mít i vlastní zájmy. A co to jde, vídat se naživo.“

6 tipů, jak na kvalitní vztah na dálku

Experti z terapeutického programu GetLasting dali dohromady sadu tipů, které se vám ve vztahu na dálku mohou hodit:

  1. Komunikujte dle potřeby. Uvědomte si, že ve vztahu na dálku se večer nesejdete doma a vše si osobně neřeknete. Pošlete si během dne krátkou zprávu, fotku z oběda a dejte si vědět, že na sebe myslíte a co děláte. Juliana Zmrhalová dodává, že u kontaktu není až tak důležitá četnost jako pravidelnost a její dodržování: „Na rozhovor je třeba mít klid a prostor, udělat si z toho rituál. Podporovat se navzájem a být tu jeden pro druhého plně přítomni.“
  2. Buďte tu jeden pro druhého. Reagujte na pokusy o emoční propojení. Myslete na to, co se kdy důležitého děje v partnerově životě, a zajímejte se o to.
  3. Pravidelně si vyznávejte lásku. Doma se můžete dotknout, mrknout na sebe – a víte. Ale na dálku je to těžší, proto musíte o vás dvou mluvit. Juliana Zmrhalová doplňuje, že je důležité mluvit o vztahu, o strachu nebo nejistotě, které prožíváte, o společné vizi i o budoucnosti, na kterou se těšíte.
  4. Dělejte věci spolu, i když zvlášť. Jak jde mít společné záliby, když jste od sebe kilometry daleko? Vařte spolu po telefonu, čtěte stejnou knihu a povídejte si o ní, mějte společný playlist. O sexu po telefonu jste už asi také slyšeli, že?
  5. Naučte se řešit problémy. Ano, je těžké řešit konflikt po telefonu, a když jste pak konečně spolu, nechcete to kazit. Juliana Zmrhalová doporučuje neřešit přes telefon nebo videohovor věci s horkou hlavou nebo po vyčerpávajícím pracovním dni: „Hádky mají význam, pokud jsou konstruktivní.“
  6. Najděte na odloučení pozitiva. Je to těžké, ale dá se. Vztah na dálku má i výhody. Možná oceníte, že budete mít víc času na práci a i na koníčky a společný čas nebude nic narušovat.
Foto: Olezzo, Shutterstock.com

Na dálku spolu vařte, povídejte si, dívejte se na stejné filmy, čtěte stejné knihy…Foto: Olezzo, Shutterstock.com

Vztah na dálku s dětmi a vnoučaty

Týká se vztah na dálku vás a vašich dětí? Snadné to není. Buď můžete nechat situaci volně plynout, nebo si nastavte pravidla. Nebojte se dát najevo, že potřebujete být v obraze a že vám nestačí telefonát jednou za 14 dní. Dohodněte si, kdy si budete volat, zda odrostlejším dětem nevadí, když je budete sledovat na sítích, abyste věděli, jak žijí, mějte společnou komunikační skupinu. Buďte tu pro ně a nebojte se je překvapit třeba dopisem.

A co když máte daleko kamarádky? Pravidelné telefonáty jsou fajn, ale co se dohodnout na pravidelném společném víkendu, kdy si sice nestihnete ani tak říct všechno, ale minimálně to bude jen váš společný čas…

Načítám