Hlavní obsah

Pravidla pro skvělý sex: na orgasmu zas až tak moc nezáleží!

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Přemýšleli jste někdy o tom, co konkrétně dělá z milování uspokojivý nebo rovnou intenzivní a nevšední zážitek? Pokud ano, možná se vám v hlavě hned vybavilo vyvrcholení. Tomu ale předchází spousta intimních momentů, které hrají v posteli velkou roli.

Článek

Skvělý milenec. Nebo skvělá milenka. Potřebujete k sobě mít tu správnou osobu, abyste si sex náležitě užili? A co ho vlastně dělá nezapomenutelným? Na to se zeptala americká socioložka a sexuální koučka Američanka Jennifer Gunsaullus, která nedávno provedla anonymní online průzkum s 269 respondenty všech věkových kategorií, nazvala ho Sex & Vulnerability (zranitelnost). Co tedy lidé v ložnici potřebují?

Průzkum vztahů věrných i polyamori

Respondenti zastupovali širokou škálu pohlaví, sexuální orientace, vztahů a etnické příslušnosti. Většina se identifikovala jako bílá (83 %) a heterosexuální (70 %), 58 % tvořily ženy, ve vážném vztahu bylo 51 % lidí, ačkoli část v těchto vztazích praktikovala polyamorii (dohoda, že do vztahu pustíte i další lidi, s nimiž budete mít romantické nebo sexuální vztahy).

Socioložka, jejíž práci zveřejnil časopis Psychology Today, kladla primárně otázky související s nejistotou a studem a zajímala se o to, co dotyční oceňují a milují na své sexualitě, sexuálním fungování nebo sexuálním projevu. Z otevřených odpovědí účastníků vyplynulo následujících šest hlavních témat.

1. Když funguje sexuální chemie

Když se mazlíte s někým, kdo po vás prokazatelně touží, je to hned o něco jiskřivější. I u vás samotných hraje touha velkou roli. Máte-li o partnera sexuální zájem, tělo na něj pozitivně reaguje tak, že je schopné vypnout, uvolnit se a prožít vyvrcholení (dvě, tři, čtyři). Lidé velmi vítají, když si udržují spojení se svým vlastním sexuálním já, a jsou schopní si v dnešní uspěchané době vůbec najít čas pro rozkoš a potěšení.

2. Otevřenost v sexuálním experimentování

Respondenti z průzkumu zdůrazňovali důležitost neodsuzovat sebe ani ostatní, zmiňovali, že skvělá je také přirozená zvídavost a ochota přistupovat k sexu hravým způsobem. Někteří napsali, že by si sami přáli být trochu otevřenější experimentům, a této dovednosti si pochopitelně cení i na svých protějšcích.

3. Přijetí i standartního milování

Možnost bez obav se svěřit milenci se svými přáními a fantaziemi je žádoucí, i proto je jedním z šesti hlavních témat kvalitního sexu potěšení bez studu a předsudků. Na druhou stranu se nechtějí cítit špatně, když o nezvyklé milování nestojí. Není snad nikdo, kdo by neocenil partnera, který vás nesoudí za to, že v posteli nepreferujete BDSM, ale romantickou vanilku.

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Komplexy nemají v posteli co dělat, přijměte sebe i partnera takoví, jací jsteFoto: sakkmesterke, Shutterstock.com

4. Sdílení fyzické a emocionální intimity

Důvěra a hluboké emocionální spojení s partnerem. I tohle se zařadilo na seznam, co v ložnici i mimo ni chtějí muži a ženy všech věkových kategorií. Bez emoční intimity se neobejde žádný vztah, tak buďte empatičtí, naslouchejte a udržujte partnerské i milenecké pouto živé (například formou žhavých textovek).

5. Poskytování potěšení druhému

Někteří oslovení (zvlášť muži) zdůrazňovali svou schopnost poskytovat potěšení jako svou oblíbenou část vlastního sexuálního projevu. „Miluju, když si partnerka mazlení užívá. Čerpám z jejího potěšení, které mě dělá šťastným. Vždycky se snažím, aby každé naše setkání bylo lepší a lepší,“ uvedl jistý nejmenovaný padesátník. V překladu řečeno, zpětná vazba funguje jako afrodiziakum. A možná je i silnější než tolik omílaná čokoláda nebo kaviár.

6. Dobrý pocit z vlastního těla

Báječný, živočišný, intenzivní i emočně kvalitní sex. Je o postavě nebo fyzických atributech? Do jisté míry ano. Abyste si milování naplno užili, musíte věřit ve vlastní tělo (je prima vědět, že vás nezradí) a také se v něm cítit dobře. Když si větší bříško nezakrýváte polštářem, povislejší ňadra nezvedáte rukama a nezhasínáte v naději, že tma zakryje fyzické nedostatky, soustředíte se na to podstatné – rozkoš. Ať vám tedy příroda nadělila cokoli, mějte se rádi, jinak vás ani sebezručnější milenec či milenka nepřivede k extázi.

Reklama

Načítám