Hlavní obsah

Ložnice v koupelně vám zlepší milostný život i spánek, má ale svá úskalí

Foto: Berg Dmitry, Shutterstock.com

Foto: Berg Dmitry, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco propojení obýváku s kuchyní, případně s místem na spaní či pracovním koutem je zejména v malých bytech poměrně běžné, spojení ložnice s koupelnou se mnoho lidí vyhýbá. Je to dobře?

Článek

Otevřené prostory bývají při správném naplánování a zařízení praktické, mohou ušetřit spoustu místa. Ložnice propojená s koupelnou není žhavou novinkou ani trendem posledních měsíců, u nás se ale s touhle kombinací příliš často nesetkáte. Co tohle řešení obnáší a mohlo by pro vás být tou správnou volbou? Uveďme si plusy, ale i minusy.

Vlhkost jako plus

Spojení ložnice a koupelny může pomoci s optimálnějším rozložením vlhkosti, kdy vás už nebude trápit příliš suchý vzduch při spaní a naopak nadbytečné hromadění vlhka v samostatné koupelně.

Foto: stock_SK, Shutterstock.com

Aby se vám v místnosti neusazovala vlhkost a plíseň, je důležité správné větrání. Ideální jsou velká oknaFoto: stock_SK, Shutterstock.com

Vlhkost jako minus

Vlhkost se ale může stát i nevýhodou. V případě, že si nevyřešíte kvalitní odvětrávání, může na místnost brzy zaútočit plíseň. Nejlepším řešením je dostatečně velké okno a pravidelné větrání, vypomoct si ale můžete i zabudováním kvalitní ventilace.

Na vlhkost je dobré myslet i při výběru nábytku a dalšího vybavení, výmalby či tapet a osvětlení. Vše, co v koupelně i v ložnici budete mít, by mělo být schopné odolat i většímu vlhku.

Soukromí pro dva jako plus

Patříte k majitelům většího domu, do kterého se vejde ještě jedna koupelna pro potomky či případné návštěvy? V tom případě si můžete vanu či sprchový kout do ložnice s klidem pořídit, především pro příjemné chvilky v soukromí. Hned se zvětší možnosti, kde všude lze pohodlně provozovat sex. Možná to znovu probudí vaše manželské libido.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Pro rodiny s dětmi nebo četnými návštěvami je potřeba mít samostatnou koupelnu navícFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Soukromí pro dva jako minus

Pokud nežijete sami nebo jen s partnerem, budete v případě, že trváte na koupelně v ložnici, potřebovat dvě. Není totiž zrovna šťastné řešení mít v ložnici koupelnové vybavení, které budete sdílet s dětmi i potenciální návštěvou. Nutný je také oddělený záchod, který do ložnice z hygienických a estetických důvodů nepatří. Mějte na paměti i to, že používání koupelny, od čištění zubů přes mytí rukou až po sprchování a fénování vlasů, je vcelku hlučná záležitost a může značně narušit kvalitu spánku vašeho partnera.

Teplota jako plus

Večer z horké vany rovnou do teplé postele mezi peřiny a polštáře, to zní dobře. Stejně jako možnost udělat jako první věc po ránu to, že se proberete díky osvěžení studenou vodou, ještě než se vám rozlepí oči. Může to být hlavním lákadlem, proč koupelnu v ložnici zvážit.

Teplota jako minus

Na teplotu se ale dá pohlížet i jinak. Složitější je to v tomto případě s jejím nastavováním. Pro zdravý spánek se doporučují spíše nižší teploty, kolem 18 °C, čehož je po horké lázni nebo sprše poměrně těžké docílit. Nehledě na to, že po sprchování je příjemnější vylézt z vany do teplého prostoru uzavřené koupelny, kde vám horko neutíká jinam.

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Koupelnu propojenou s ložnicí je ideální naplánovat ještě před stavbou domu. Dodatečné úpravy jsou náročné a mnohdy nereálnéFoto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Když se rozhodnete pro koupelnu v ložnici

Rozhodli jste se, že do toho i přes možné nevýhody půjdete? Pak je především nutné obě zóny v místnosti sladit. Lidé se přirozeně cítí mnohem lépe v harmonickém a uceleném prostředí, vše proto vybírejte ve stejné barevné paletě i stylu.

Nezapomeňte, že místnost nemá působit sterilně a přehnaně chladně, nýbrž příjemně a relaxačně. Sáhněte po voděodolných a přitom útulných materiálech, jako je bambus, exotické dřevo nebo vinylové tapety. Jednota by měla platit i pro podlahu. Nejvhodnější je keramika, kterou lze například u postele zjemnit kusovým kobercem.

Koupelnová část může v ložnici fungovat naprosto volně nebo být oddělená paravánem, závěsem, posuvnými dveřmi, sádrokartonovou příčkou bez dveří či stěnou z mléčného skla. Záleží na tom, v jakém stylu je místnost zařízená a nakolik od sebe zóny chcete oddělit.

Reklama

Související témata:
Koupelny v ložnici

Načítám