Hlavní obsah

Oloupej mi pomeranč, drahý. Vztahový rychlotest ovládl sítě, ale o síle partnerovy lásky nic neříká

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to hra, drobná legrácka, která se ale stala virální a na TikToku ji zkouší nespočet žen. O co v takzvané Orange Peel Theory (v překladu teorie oloupaného pomeranče) jde? Prostě poprosíte svůj protějšek, zda by vám neoloupal pomeranč, a čekáte na jeho reakci. Oloupe–neoloupe, má mě rád – nemá mě rád. Takhle by se to dalo zjednodušeně vysvětlit. Jenže vážně může kus ovoce cokoli říct o vašem vztahu?

Článek

Na TikToku je to teď naprostý hit a videa s hashtagem #OrangePeelTheory se na této sociální síti množí jak houby po dešti. Těžko dohledat, kdo s tím přišel první, ale na tom už asi nezáleží. Zásadní je, že tisíce, statisíce, možná miliony žen po celém světě teď své partnery podrobují jakémusi testu lásky a oddanosti a je dost možné, že obyčejný kus ovoce může v mnoha rodinách nadělat pěkné dusno.

Význam Orange Peel Theory

Celá „hra“ vychází z předpokladu, že ve fungujícím vztahu jsou nesmírně důležitá drobná gesta, ochota druhému zpříjemňovat život maličkostmi a podobně. A tohle je test. Jde o to, že i když jste v situaci, kdy vám nic nebrání v tom oloupat si pomeranč, na který máte chuť, poprosíte o to partnera. A třeba z gauče na něj zavoláte: „Miláčku, neoloupal bys mi, prosím, pomeranč?“

Zásadní je pak jeho reakce. Pokud bez přemýšlení jde, ochotně vám ovoce oloupe a přinese, i když třeba sám něco dělal, nebo se dokonce kvůli vám musel z toho gauče zvednout, jde o důkaz, že vás miluje, a vy o jeho citech a oddanosti nemusíte vůbec pochybovat. Když ho sice oloupe, ale má u toho řeči typu „proč si ho neoloupeš sama“, „nejsem tvůj sluha“ a podobně, možná byste měly zpozornět, protože to ani zdaleka není stoprocentní ochota. A když vás pošle někam a pomeranč vám nepřipraví? Tak to je prý zlé!

Vážně tenhle test něco napoví?

Možná si klepete na čelo a říkáte si, že tohle nemůže nikdo myslet vážně. Jenže síla sociálních sítí je nepředstavitelná, a když za den zhlédnete nespočet videí s nadšenými ženami, jimž jejich láskyplní partneři loupou pomeranč, a ten váš vás odbyde, nejistota vás může nahlodat. Nemusíte hned myslet na rozchod, ale nějaké to dusno a napjatá atmosféra se objevit můžou. „Opravdu si někdo myslí, že tato hra je známkou kvalitního vztahu, nebo naopak? Pokud je tohle váš filtr kvality, pak tedy máte asi na základě této strategie jasno,“ říká s nadsázkou životní koučka Lucie Mucalová s tím, že to ale nepokládá za moc rozumné. Každý vztah je totiž jedinečný, s mnoha odlišnostmi, a jeden pomeranč by neměl být tím, kdo nad ním vynese nějaký ortel. „Já bych se tím opravdu nenechala zmást a raději na svém vztahu a jeho pochopení pracovala,“ dodává Mucalová.

Foto: Joyseulay, Shutterstock.com

Vliv sociálních sítí je obrovský a bohužel zasahuje i do vztahůFoto: Joyseulay, Shutterstock.com

Láska má mnoho jazyků

Samozřejmě, drobná gesta a projevy lásky by měly být součástí vztahu. Když třeba jen tak partnerovi uvaříte čaj (i když by to jistě zvládl sám) nebo doma uděláte nějakou činnost, o níž víte, že ji nemá moc v oblibě a prostě mu to udělá radost.

Na druhou stranu, existuje 5 jazyků lásky, a to, že zrovna tenhle jazyk váš protějšek neovládá (nebo v něm není moc dobrý), neznamená, že vás nemiluje. Jen dává lásku najevo jinak.

Nic není černé nebo bílé

Podobné rychlotesty obecně prostě moc nefungují. Vztahy nebývají hop, nebo trop, mají spoustu nuancí, fází, jejich tempo i dynamika jsou proměnlivé. A je to v pořádku. Když to vysvětlíme opět na pomeranči: Jeden den vám ho partner oloupat odmítne (protože je třeba z nějakého důvodu otrávený, podrážděný, nemá náladu, je unavený, něco na něj leze…), ale druhý den to udělá s radostí (protože se cítí lépe, jinak).

A je to tak normální. Vy se k němu určitě také chováte v různých dnech různě. Třeba když vás rozčílí děti, jste nervózní a unavené, měly jste v práci den blbec a šéf vás naštval k zbláznění. Kouzlo fungujících vztahů je mimo jiné i v tom, že spolu lidé dokážou být nejen ve chvílích, kdy jsou v naprosté pohodě, ale zvládají i krizové okamžiky, kdy je někdo z nich protivný, nemocný, otrávený, podrážděný a podobně. „Vztahy jsou alchymie a pomyslné rychlometody bych vynechala,“ dodává Mucalová.

Soustřeďte se na zásadní věci

A když už máte potřebu svůj vztah nějak otestovat, nebo o něm třeba pochybujete, zaměřte se spíš na zásadní životní situace, na chvíle, kdy jste partnera opravdu potřebovaly. Když vám bylo zle, když vás něco trápilo, něco se nedařilo. Byl vám oporou? Postavil se za vás, podržel vás, pomohl vám? I když to i pro něj bylo těžké, nekomfortní a podobně? To je totiž opravdu důležité, ne to, jestli vám oloupal pomeranč!

A pozor, ani to, že se ne vždy na všem shodnete, neznamená, že vám to nefunguje. I hádky ke vztahu patří. Jak se dobře pohádat a nezničit si přitom vztah? Zvýšit hlas můžete, ale zapomeňte na nadávky a ironii

Načítám