Hlavní obsah

5 malých velkých důvodů, proč se lidé rychle rozcházejí: nedostatek spánku i nenápadné lhaní

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah může ztroskotat na lecčems. Nevěra, slovní, nebo dokonce fyzické útoky, závislosti… To nevěstí nic příjemného na první dobrou. Existují však i méně zjevné, ale podobně toxické věci, které mohou poslat lásku do záhuby. A někdy hodně rychle!

Článek

Podvedla ho, měl nemanželské dítě s jinou, mlátil ji, urážela ho, kde mohla… Když někdo takhle zdůvodní něčí rozchod, nejspíš vás to nepřekvapí. Za rozbitím vztahu však mohou být i mnohem méně očekávatelné problémy – a leckdy jim na to stačí třeba jen měsíc. Tedy alespoň podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox.

1. Odhalení „temné“ stránky

Mnozí lidé si namlouvají, že svůj protějšek dokonale znají a ohledně něj je nemůže nic překvapit. Když spolu žijete dvacet let, je to možné, ale jestli se znáte pár měsíců, možná rok či dva, nebuďte si tak jistí.

Přijde první krizová situace a vy budete jen překvapeně koukat, jak se z milého a hodného chlapa stává neurvalec nejhrubšího zrna nebo z jemné a pohodové dívky hysterka jak z hloupé komedie. Stejně tak je klidně možné, že po určitém čase partneři ztratí ostražitost a odhalí před sebou nejrůznější názory a zvyklosti, které tomu druhému nemusejí „vonět“, a mohou ho dokonce šokovat.

2. Kritika partnerových blízkých

Toto je podle Tracey Cox věc, kterou pochopil snad každý, kdo má za sebou pár dlouhodobých vztahů. Ale pro jistotu (a pro nováčky): Neútočte na rodinu a blízké svého protějšku, a to ani když to dělá on sám! „Váš partner může o své sestře říct, že je to neschopná nána, může na ni nadávat několik dní v kuse. Ale vy se k urážkám a kritice nepřidávejte,“ varuje expertka.

Většina lidí má v sobě určitý ochranitelský pud vůči svým blízkým. A třebaže o nich vědí, že jsou složití, mají své chyby a jdou jim pekelně na nervy, když je začne kritizovat někdo jiný, tenhle pud se probudí. A ačkoliv podvědomě tuší, že má protějšek pravdu, mají tendenci své blízké chránit a partnerova slova je zraňují a trápí.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Chcete si udržet vztah? Někdy hrají roli i zdánlivé maličkostiFoto: Just Life, Shutterstock.com

3. Nejste s ním, když vás potřebuje

Mít v partnerovi oporu, vědět, že když je potřeba, mohu se na něj spolehnout, to je jeden z důvodů, proč většina lidí tolik touží po lásce a vztahu. A když pak přijde chvíle, kdy druhého opravdu potřebujete, ale on vás nepodpoří, je to nepříjemný šok. Nikdo nechce žít s někým, kdo se na něj vykašlal a nepodržel ho, když to zrovna potřeboval.

A nemusí se to týkat jen závažných věcí typu těžká nemoc či úmrtí blízkého člověka. Pro někoho je psychicky náročná třeba i obyčejná návštěva zubaře a mít vedle sebe partnera je pro něj zásadní. Neposuzujte tedy potřebu podpory a pomoci podle sebe, ale podle druhého. Že vy něco pokládáte za nedůležité, ještě neznamená, že to tak má i partner.

4. Lhaní

Všichni lidé lžou. „Podle některých průzkumů lže většina lidí v průměru jednou až dvakrát denně. Ale to jsou ty takzvaně bílé lži, kdy třeba partnera uklidníte, že mu nijak zásadně vlasy neubývají, a on se pak cítí lépe,“ říká Tracey Cox. To je lhaní, které – v rozumné míře – může přispívat k pohodě ve vztahu.

Ale pak existují lži, které vztah nabourávají, protože se týkají zásadnějších věcí. A nemusí jít jen o zatloukání nevěry, ale třeba i o všechny „drobné“ výmysly o tom, co kolik stálo, kdo kolik vydělává, jak dopadlo vyšetření u lékaře, jak to jde dětem ve škole a podobně. Pokud musíte partnerovi lhát o svém platu nebo mu tajíte poznámky dětí, nejspíš k tomu máte nějaký důvod. A když si uvědomíte, proč to děláte (nebo proč to dělá on), nebývá to většinou příjemná odpověď.

5. Nekvalitní spánek

Ano, i taková obyčejnost, jako je spánek, může být příčinou rozpadu vztahu. Jen se zeptejte někoho, kdo dnes a denně spí vedle hlasitě chrápajícího partnera. Můžete ho milovat, jak chcete, ale pokud vedle vás každou noc spokojeně spí svých sladkých osm hodin, kdežto vy kvůli jeho hlasovým projevům naspíte sotva tři, s láskou už si nevystačíte. Ve tři ráno, když jste ještě ani nezamhouřili oko, snadno pocítíte místo lásky zlost, vztek, a dokonce i nenávist.

A problém vznikne i ve chvíli, kdy za spánkový deficit nemůže partner, ale cokoli jiného: vaše psychika, zdravotní problémy nebo miminko, které propláče celé noci. Nevyspalí lidé jsou nervózní, podráždění, snadno se nechají rozčílit, mají větší tendenci se hádat a jít do sporů. To se s pohodou ve vztahu slučuje těžko.

Proto spánek nepodceňujte a problémy řešte. Chrápajícího partnera vyřeší špunty do uší nebo ložnicový rozvod, zdravotní či psychické potíže rozhodně konzultujte s odborníky.

Někdy to jinak nejde a vztah opravdu skončí krachem. Ale není to konec světa, i když se to tak zpočátku může jevit. Jak zvládnout rozchod a nezhroutit se: Dejte si čas na všechny fáze a nechtějte po sobě odpuštění

Související témata:

Načítám