Hlavní obsah

Sexuální napětí a jak ho zvládat

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Je sexy. Každý den se na něj těšíte a milujete jeho přítomnost. Taky zdá se, že to funguje i obráceně. Líbíte se mu. Problém je, že oba jste zadaní. Románku s kolegou, sousedem nebo bývalým spolužákem se rozumem bráníte, nicméně tělo říká něco jiného. Jak sexuální napětí zvládnout?

Článek

Sexuální chemie jede na plné obrátky, fantazii je těžké zkrotit. Představujete si, jak jste si s Petrem, Pavlem, Karlem nebo Tomášem citově i fyzicky blízcí. Ve snech s ním promilujete celou noc (dvě, tři) a v jeho přítomnosti se těžce ovládáte. Když se vás dotkne, projede vámi elektrická vlna rozkoše. Pak jsou tu oči – říkají všechno, co nemůžete vyslovit nahlas: rozšířené zornice jasně signalizují sexuální vzrušení. Ale morální zodpovědnost či vidina problémů, které by vztah s dotyčným způsobil, vám nedovolují otevřít náruč a dát průchod emocím. Ale co když si mozek nechce dát pokoj?

Co vše hrozí? Nechtěné fantazie i agrese

K erotickému napětí dochází, když je vám někdo víc než sympatický, a co hůř – on vám náklonnost oplácí. Sexuální aktivita je ale tabu. Tento jev bývá běžný kupříkladu v pracovním prostředí nebo v partě přátel. Americký profesionální dohazovač a odborník na vztahy Steven Ward (41) říká, že ze začátku jsou erotické pocity příjemné a flirtování, škádlení a touha být v blízkosti této přitažlivé osoby působí neškodně.

Dřív či později však přijde chvíle, kdy sexuální napětí vyvolá stres a nepřátelství, zvlášť pokud jeden ze zúčastněných zachází dál, než se sluší, a snaží se toho druhého ovládat – získat nad ním moc. Počítat se musí i s tím, že leckdo přehnaně fantazíruje o něčem, co není (ostatně, můžete to být i vy).

„Když je sexuální napětí vytvořeno záměrně, ten, kdo je nucen abstinovat, bývá rozrušený a pomstychtivý,“ tvrdí uvedený expert s tím, že se tato osoba pak může vůči protějšku chovat agresivně nebo pasivně agresivně. A to není dobré pro nikoho. Zkrátka a dobře: riziko, že takový vybájený a imaginární vztah založený jen na touhách a představách někomu začne přerůstat přes hlavu, je vysoké. Zarazte to, dokud je čas.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ze začátku nevinné flirtování, později agrese, nenávist a stresFoto: New Africa, Shutterstock.com

Řekněte ne jemu i sobě

Pamatujte si, že lidé se k vám budou chovat tak, jak jim dovolíte. To znamená, že pokud na vás někdo doráží, ale vy nemáte zájem to s ním naplno rozjet, nastavte hranice, co je a není vhodné. A stůjte si za svým. Když položíte základy, není tu žádný prostor pro pochybnosti. Rázné ne je prostě velké NE!

Jste-li v pozici, kdy tělo po někom lační, ale rozum ho odmítá, v jeho přítomnosti se ukotvujte v realitě. Všímejte si detailů v místnosti, vůní, zvuků, teploty a podobně. Pokaždé, když se vám spustí fantazie, zkroťte ji tak, že si do ruky vezmete nějaký předmět a začnete si ho velice pečlivě a s plným vědomím prohlížet. Jaký má tvar, barvu, rozměry?

Naučte mozek myslet na něco jiného

Odpoutejte myšlenky a poté začněte uvažovat nad tím, co vás dnes čeká. Budete uklízet, nakupovat, máte schůzku s partnerem? Vytrénujte mozek tak, aby se naučil soustředit na realitu, ne na iluzi. Jestliže to ani po pár týdnech nezabere, razte cestu, že co oči nevidí, srdce nebolí. Popřemýšlejte o změně působiště a dotyčnému se spíš vyhýbejte.

„V každém případě by pudové a v podstatě primitivní touhy neměly převažovat nad morálkou. Nenechte je, aby vás ovládly, a berte to tak, že každé rozhodnutí ve vteřině změní celý váš život,“ uzavírá Steven Ward. Zdrženlivost, vážení!

Reklama

Související témata:

Načítám