Hlavní obsah

4 tipy, jak zahnat vtíravé myšlenky na nový vztah vašeho ex

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Ten bídák! Už si našel jinou! Z minuty na minutu se změnila vaše nálada, stejně jako přesvědčení, že z rozpadu vztahu jste dávno venku. A ta jeho nová je navíc hezčí než vy. Jak se z toho nezbláznit? Pošlete svůj mozek na převýchovu.

Článek

Všechny fáze brutálního rozchodu máte za sebou. Od šoku a popírání jste se s většími či menšími obtížemi propracovaly až do stavu, kdy si uvědomujete, že minulost je za vámi. Nebo si to aspoň myslíte. Začínáte znovu, kontaktujete staré přátele, na které předtím nebyl čas, zapisujete se do kurzu malování. Konečně! A pak se to stane.

Jak zastavit dotěrné myšlenky

V obchodě, na ulici nebo na sociální síti zjistíte, že váš ex má novou přítelkyni. Není to brzy? A snad ji taky nevzal do toho parku jako vás před lety! „Vsadím se, že ji sbalil na řeči o motorce. Zajímalo by mě, co je ta nová zač!“ Valí se na vás vlny vzteku, pochybností a zášti. Najednou si přijdete jako čerstvě po rozchodu. V duchu si přehráváte scény ze společného života. Až na to, že vaši roli hraje někdo jiný. Chcete na to přestat myslet, ale nedaří se. Kdo vám podá pomocnou ruku?

Psycholožka a životní koučka Lisa Marie Bobby z amerického Denveru. Ta varuje, že pokud nepřevezmete kontrolu nad tím, co se děje ve vaší hlavě a v srdci, můžete podlehnout „šílenství“ nebo posedlosti. A jaké psychické cvičení zažene vtíravé myšlenky na vztah vašeho bývalého?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Trýzní vás představa, že má váš expřítel jinou, a nemůžete se takových myšlenek zbavit? Naučte se účinný způsob, jak se začít zabývat něčím jiným!Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

1. Pěstujte sebeuvědomění

Sebeuvědomění je schopnost sebepozorování a vědomé ujasnění si sebe sama v určitých situacích. Jakmile vám dojde, že právě myslíte na svého ex a jeho novou lásku, nahlas se zeptejte, zda je skutečně nutné se tím zabývat, a řekněte si něco ve smyslu: „Vždyť ani nevím, co právě teď dělá. A rozhodně ho nepotřebuju nijak řešit, ostatně mám důležitější věci na starosti.“

2. Ukotvujte se v realitě

Všechny „živé“ myšlenky aktivují bolestivé pocity, ale ve skutečnosti se vám nic špatného neděje. Sedíte u stolu, pijete kávu a snídáte. A přesto se vlastní vinou vystresujete. Ukotvení v realitě pomocí smyslů vytváří ochrannou bariéru mezi vámi a rušivými myšlenkami: Rozhlédněte se okolo sebe, pohledem sklouzněte na telefon/tablet/notebook. Jak přístroj vypadá? Jak ho máte dlouho? Všímejte si barev, tvarů, věcí, hudby i vůní. Buďte teď a tady. Mimochodem, na čem sedíte? Je to dřevo? Tento způsob soustředění vás nezbaví jen nepříjemných myšlenek, ale ještě procvičí a regeneruje mozek!

3. Pracujte s pozorností

Třetím krokem k zastavení nechtěných myšlenek je záměrné přesměrovávání pozornosti. Můžete se například zabývat tím, s kým odpoledne půjdete na oběd. Nebo si ihned poté, co se vám v hlavě vyrojí jméno vašeho „nebožtíka“, naordinujte nákup či začněte něco soustředěně plánovat. Takové přesunutí myšlenek je velmi důležité, protože to, čím se často zabýváte, má tendenci zesilovat a objevovat se na mysli častěji. Ale vy to takhle obelstíte a obtěžující představy o ex začnou postupně slábnout.

4. Kombinujte metody

A teď to dejte dohromady. Týrá vás představa, že bývalý má sex s tou novou krásnou slečnou? Krizový plán vypadá následovně: Uvědomte si, že přemýšlíte o něčem, co se právě teď neděje. Přesuňte pozornost k fyzické realitě (zaměřte se na zvuk ledničky či dopravní provoz za oknem) a pak cíleně přemýšlejte, jak a s kým strávíte víkend.

Tento postup pakujte podle potřeby, ze začátku i několikrát denně. Lisa Marie Bobby přitom objasňuje, že když přesměrováváte pozornost nebo se rozptylujete něčím jiným, neznamená to, že se vyhýbáte pocitům! Ne. Jen se je snažíte zpracovávat tak, aby bylo možné se v životě posunout dál. Tak hodně štěstí.

Reklama

Načítám