Hlavní obsah

Důvody, proč je románek na pracovišti špatný nápad

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokušení, provokace, zpestření, ukojení chtíče, žádná jiná příležitost k seznamování. Důvodů pro navázání románku na pracovišti je hned několik. Vždy ale platí, že takový vztah může skončit dřív, než pořádně začne. Jenže i tak napáchá velké škody. Proč si radši nechat zajít chuť?

Článek

Tohle téma rozhodně není neznámé. Podle pracovního portálu Profesia navázalo vztah s kolegou či kolegyní někdy v minulosti 52 % Čechů. Romantika na pracovišti je ale spíš nežádoucí. Emocionální záležitosti v zaměstnání nejenom že ovlivňují produktivitu práce, ale přinášejí závažné problémy samotným aktérům. Jejich seznam na svém blogu přináší manželský a rodinný terapeut Daniel Dashnaw z amerického Bostonu.

Proč se to děje, když je to tak nevýhodné? Podle kanadského psychologa Jordana Petersona jsme jako kultura dosud nepřišli na způsob, jak se spořádaně a korektně chovat na genderově smíšeném pracovišti. Co se tedy všechno může stát, když začnete chodit s kolegou?

1. Škodí to práci

Chronické flirtování a sériové emocionální aféry rozptylují zúčastněné zaměstnance, ať už jde o firemní účetní nebo kolegyni z vedlejší kanceláře, se kterou se potkáváte ve společné kuchyňce. Dřív nebo později se románek mezi vámi a obchodním manažerem provalí, což vede k tomu, že tahle peprná a čerstvá informace může na chvíli pohltit pozornost spolupracovníků, kteří se na chvíli budou věnovat drbům namísto svých pracovních povinností.

2. Ke komplikacím dochází i v soukromí

Daniel Dashnaw dále říká, že pomluvy a narážky jsou špatné nejen pro ty, kdo o poměru vědí, ale i pro celou firmu, jejíž pověst může utrpět velké šrámy. Obchodní partneři se začnou ptát: „Dá se jí věřit, když neudrží pudy na uzdě a morálka a zodpovědnost jí nejspíš nic moc neříká?“ Špatná reputace firmy se ale týká spíše nadnárodních velkých společností, kde poměr vysoce postaveného manažera či manažerky může skutečně názory zvenčí ovlivnit. Také vždy velmi záleží na okolnostech.

3. Můžete přijít o práci

Flirtování a vztahy na pracovišti vytvářejí nebezpečné a nepřátelské prostředí. Podle různých statistik zhruba čtvrtina lidí přiznává, že citové nebo fyzické sblížení v zaměstnání je krátkodobého charakteru. Dá se tedy považovat za úlet.

Bohužel, osoba s většími pravomocemi může svoje postavení po skončení románku zneužít kupříkladu k vydírání. „Nezapomeň, co všechno na tebe vím, takže na tu služební cestu pojedeš, a vůbec o tom nebudu diskutovat.“ Bezradné oběti pak kolikrát nezbývá nic jiného než práci opustit. K vydírání může dojít i od podřízené: „Jestli mi nepřidáš, řeknu to tvé ženě.“ Ostatně, podle průzkumu agentury STEM/MARK jsou právě vztahy mezi nadřízenými a podřízenými ty nejrizikovější.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nejdřív je flirt s kolegou příjemný, každý den se těšíte do práce. Může se ale změnit v pekloFoto: New Africa, Shutterstock.com

Sám výše uvedený odborník si pamatuje na kauzu, kdy jistý nejmenovaný manažer měl poměr s administrativní pracovnicí, která po několika měsících přišla s tím, že ve vztahu nechce pokračovat. Dotyčný nadřízený se rozzuřil, začal práci úřednice kritizovat, slovně ji kárat a vyhrožovat slovy, že jí ze života udělá peklo, na čemž usilovně pracoval. Dotyčná žena se nakonec obrátila na soud a ten vyhrála. Zaměstnavatel totiž na vás nesmí činit žádný nátlak a vyhrožovat vám čímkoliv. Výsledek soudního řízení ale pochopitelně závisí na důkazních materiálech. V každém případě soudní spory vždy stojí peníze, čas i nervy.

4. Po rozchodu se s ním budete denně vídat

Jistě, románek na pracovišti může mít šťastný konec, ale to se podle Profesia děje asi ve 13 % případů. Láska v zaměstnání, která je po ukončení z jedné strany třeba i neopětovaná, bývá toxická. Buď při pohledu na svého bývalého roníte slzy, vybavujete si společně strávené chvíle v kanceláři, nebo žárlíte na všechny okolo a v mezičase spřádáte plány, jak ho dostat zpět. Nic si nenamlouvejme, bolí to a proces odpuštění chvíli trvá. Situaci ztěžuje to, že toho bídáka vídáte každý den, což proces uzdravování prodlužuje. Co z toho vyplývá? Pokud jde o kolegy, radši si nechte zajít chuť.

Načítám