Hlavní obsah

Spalující přitažlivost: Kdy jsou erotické sny nebezpečné?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále se opakující chlípné fantazie s jednou a toutéž osobou? To nevěstí nic dobrého! Co to znamená, když se vám do mysli vkrádá kolega, kamarád nebo obchodní partner, ke kterému cítíte fyzickou přitažlivost?

Článek

„S manželem máme hezký vztah. Myslím, že i v sexu nám to klape. Já jsem akorát rozhozená z toho, že od té doby, co k nám do práce nastoupil nový řidič, pořád se mi o něm zdá,“ anonymně popisuje čtenářka, říkejme jí třeba Zdeňka. Té se nový kolega nezjevuje pouze ve snech, Zdeňka o něm fantazíruje i během dne.

„Nemůžu si pomoct. Z kanceláře sleduji, jak nakládá zboží, představuji si, co asi dělá po práci, a jaké to s ním je v posteli. Občas zavírám oči při sexu s manželem a vidím právě jeho,“ dodává poněkud zoufalá čtenářka, kterou zajímá, zda její pocity představují nějakou hrozbu. Odpověď? Ano i ne. Na řešení už ale včera bylo pozdě!

Vynalézavější, chlípnější i romantičtější ženské představy

„Sexuální sny o jiném partnerovi přibývají s délkou vztahu. Po určité době se stálý partner přestává objevovat v hlavních rolích, sem tam dostane epizodní úlohu, ale hlavní ceny už vyhrává někdo jiný,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že v představách se často objevují bývalí milenci nebo muži z okolí, ve kterém se žena pohybuje.

„Není na tom nic neobvyklého a neznamená to, že daná žena k partnerovi už nic necítí nebo že pro ni už není sexuálně přitažlivý. Sní o tom, co by chtěla zažít, ale v současném vztahu to nemá odvahu realizovat. Ostatně, většina žen má při sexu zavřené oči, ale i těmi otevřenými může vidět někoho úplně jiného,“ dodává jeden z předních českých odborníků. Občasné snění a fantazírování tohoto typu je tedy v pořádku, nicméně existuje jistá tenká hranice, která by se překračovat neměla.

Zakázané ovoce, které nejlépe chutná?

Kdysi někdo řekl, že „je-li touha opravdová, dojde k naplnění“. A přesně tohle je ten případ. Pokud se do vašich představ vrací jeden a tentýž člověk, může vzniknout pouto přitažlivosti, které je nebezpečné! Tedy aspoň tak to tvrdí newyorská psychiatrička Gail Saltz, která se na toto téma vyjádřila pro magazín Health.

„Skutečně, takové fantazie o někom dalším jsou naprosto běžné. Většinou se jedná o myšlenky, které vás dostanou do nálady, ať už se ty sexy představy týkají celebrit, cizinců nebo třeba mimozemšťanů. Je to zdravé a ve skutečnosti i pozitivní, pokud vám to pomáhá zlepšit vzrušení, když se milujete se svým partnerem,“ popisuje zmíněná americká expertka s tím, že jakmile však často a bezvýhradně myslíte pouze na jednoho chlápka, karty se pomalu otáčejí.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pozor, aby nebyl kolega moc častým hostem ve vašich představách...Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reálné nebezpečí denně na obzoru

„Nemá cenu si něco nalhávat. Je to znepokojující. Den ode dne vzniká k této osobě silnější pouto a emocionální vazba, která může ohrozit váš stávající partnerský a milostný vztah, zvlášť když dotyčný nebo dotyčná je součástí vašeho skutečného života,“ podotýká Gail Salzt. Takže, co s tím? Můžete si něco takového jednoduše zakázat? No kéž by… Špatnou zprávou je, že pokud k němu cítíte silnou sexuální přitažlivost, v podstatě o ní naplno nerozhodujete. Je to něco jako porucha vědomí, chemická bouře, „zkrat“.

Má cenu se bránit?

V těle se spustí složitý biochemický proces a začne se vylučovat fenylethylamin. Ten v případě, že je vám někdo vzdálený, zapříčiní, že na něj neustále musíte myslet, fantazírujete o něm a představujete si jej blízko sebe. Pak se přidávají i další hormony: například dopamin, adrenalin nebo endorfiny.

Tento stav „poblázněnosti“ a zrádný koktejl erotických fantazií může podle vědců, ke kterým patří i Anthony Walsh, který se v USA zabývá výzkumem přitažlivosti a lásky, účinkovat i dva roky. Jedinou (a možná účinnou) radou, jak ze svých fantazií někoho „vymazat“, je proto především absence kontaktu s touto osobou, pokud je to jen trochu možné. Lze se i cíleně zaměřit na racionální uvažování. Co by se stalo, kdyby k fyzickému kontaktu přece jen došlo a stávající partner by to zjistil? Stojí za to všechny ty hádky, výčitky či potíže v práci? Občas zabírá, když se fantazírující osoba zamyslí nad důsledky svého chování. Pak už zbývá jen vydržet.

Když přečkáte tuto hormonální bouři, tak už zvládnete všechno… Nebo snad popustíte uzdu fantazii a počkáte, až při sexu s manželem vyslovíte cizí jméno?

A o čem fantazírujte právě vy?

Reklama

Načítám