Hlavní obsah

Sexuální násilí v ČR roste: Víme, jak se přepadení ubránit!

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Reklama

V Česku je registrované jedno až dvě znásilnění každý den! Sexuální násilí je považováno za jeden z nejzávažnějších trestných činů. Na obětech zanechá dlouhodobé psychické následky a změní jim celý život. Věděli byste, jak se v případě přepadení bránit?

Článek

S nějakou formou sexuálního násilí se v průběhu svého života setká až 25 procent žen a až 10 procent mužů. Něžné pohlaví má při přepadení nevýhodu především kvůli menší fyzické síle. I přesto je možné se sama ubránit.

Buďte ve střehu

Typickým místem přepadení jsou temné uličky, zákoutí, nebo naopak místa, kde je koncentrována spousta lidí, jako jsou koncerty nebo diskotéky. Tam kde se oběť i útočník snadno ztratí. Ať už jdete v noci sama domů anebo v klubu na záchod, buďte ostražitá. Pachatel málokdy zaútočí na první dobrou, naopak. Dotyčný se vás může prostě zeptat na cestu či na hodiny, poprosit o cigaretu… (Víte, co jsou zač takzvaní šmíráci?)

Jde o jakýsi test vaší dostupnosti. Pachatelé znásilnění většinou hledají oběti nejisté a pasivní. Budete-li reagovat rázně, rozhodně a rychle se pohybovat, už to vás může samo o sobě ochránit. Je prokázáno, že lidé, které působí sebevědomě, jsou mnohem méně napadáni či přepadáni.

Foto: KeyStock, Shutterstock.com

Opuštěné ulice jsou rizikovými místy pro přepadení. Zrovna tak ale bujaré večírky a diskotékyFoto: KeyStock, Shutterstock.com

Překvapte útočníka

Pokud na vás pachatel zaútočí nejprve slovně, začne vám vyhrožovat nebo vás vydírat, nepanikařte – pamatujte na to, že zatím jde jen o slova, která neubližují. Takový člověk si pravděpodobně není natolik jistý, aby hned zaútočil fyzicky, což vám dává prostor k obraně.

Pokuste se navázat slovní kontakt, tím se pro útočníka stanete konkrétní osobou a jeho zájem může ochabnout. Mluvte na něj pomalu a klidně, nevyčítejte, nekřičte. Snažte se tvářit chápavě, vcítit se do útočníka a mírnit jeho agresi. Tato taktika od vás vyžaduje pohotovost a sebezapření, ale může mít překvapivě dobré výsledky, uvádí na svém webu nezisková organizace Záchranný kruh.

Můžete také zkusit takzvanou pasivní obranu, jako je předstíraná nevolnost nebo volání fiktivní osoby, na kterou jako čekáte, anebo zkuste říct, že máte pohlavní nemoc. I takové detaily mohou pachatele zastrašit.

Štěstí přeje připraveným

Pokud pachatel zaútočí fyzicky hned, na nic nečekejte a braňte se všemi možnými prostředky. Vždy u sebe mějte nějaký obranný nástroj, který by vám mohl pomoct. Noste u sebe například pepřový sprej, paralyzér, plynovou pistoli, osobní alarm nebo intenzivní svítilnu, uvádí v manuálu prevence přepadení Policie České republiky. Pepřákem nebo paralyzérem můžete útočníka zneškodnit až na několik desítek minut a to bohatě stačí pro útěk do bezpečí.

Foto: rock-the-stock, Shutterstock.com

Pepřák nebo paralyzér vás může ochránit. Je ale třeba ho použít správněFoto: rock-the-stock, Shutterstock.com

Nebojte se rozdat rány

Když však obrannou pomůcku nevytáhnete včas, je vám k ničemu. V případě, že vás pachatel chytí tak, že se mu nelze vymanit, pokuste se bránit fyzicky. Kopejte, kousejte, škrábejte – a ranami rozhodně nešetřete. Snažte se cílit na citlivá místa, jako jsou oči, nos a genitálie.

„K obraně použijte jakýkoliv předmět, který je poblíž, pravidla na ulici neexistují. Pomoct vám mohou hodinky, hrst mincí, klíče, písek ze země nebo podpatek boty. To vše může posloužit k odvrácení pozornosti,“ radí sedminásobná mistryně světa v kickboxu Martina Ptáčková, která vede i kurzy sebeobrany pro ženy.

Zuby jako poslední řešení

Když už není úniku a dochází k samotnému znásilnění, existují pro ženu asi jen dvě účinné techniky, jak to ještě zastavit. Pokud jí pachatel vsune jazyk do pusy, musí v ústech vytvořit silný podtlak, kterým jazyk co nejvíce nasaje a pak jej vší silou trhnutím hlavy ukousne. Totéž se radí v situaci, když je žena nucena k orálnímu sexu. U pachatele dojde k téměř okamžitému silnému šoku s velkým krvácením, uvádí Záchranný kruh.

Nezapomeňte, že násilník nemusí být jen cizí člověk. Často jde o rodinného příslušníka, známého či kolegu, kterému oběť zpravidla důvěřuje. Proto se snažte vyhnout jakémukoli rizikovému chování a místům. Případné znásilnění rozhodně vždy nahlaste na policii. Byť to bude těžké, nemyjte se! Hned vyrazte k lékaři – jen tak bude možné pachatele bezpečně usvědčit z jeho ohavného činu.

Reklama

Načítám