Hlavní obsah

Seznamka po rozvodu. Kdy je ten správný čas?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Vašemu dlouhodobému vztahu je konec. Šlus, finíto. Jak dlouho potrvá, než se z toho oklepete? A poznáte vůbec, že už je čas na novou lásku? Podle odborníků byste si měli projít sedmi fázemi.

Článek

Když vztah končí, bolí to a skoro každý trpí. Někdo víc, někdo míň, ale pomyslný emocionální pohřeb, který se obvykle projevuje dočasnou touhou být sám, se koná skoro vždycky. Samota je ale dobrá a hraje ve váš prospěch, protože potřebujete nějaký čas na uzdravení. Ti, které sbalíme krátce po rozchodu totiž plní až příliš často funkci převozníka.

Truchlící období je tedy pochopitelné, vždyť šlo o nemalé investice – osobní, finanční, duševní a kolikrát i zdravotní (nervy má člověk jenom jedny). Teď je všemu konec, vášeň se vytratila, stejně jako všechno ostatní. Otázka je, jak dlouho čekat, než se začnete poohlížet po nové lásce. Kdy si můžete bez rizik, že ublížíte sobě nebo protistraně, dovolit navázat novou známost?

Klinická psycholožka Judith Sills z Filadelfie ve své knize o tom, kdy jít znovu po rozchodu s kůží na trh (Getting Naked Again), radí společně s kalifornským rozvodovým poradcem Edwardem Tauberem zvážit pár důležitých věcí. Jakých?

Smutek po rozchodu

Asi jste už slyšeli, že se dá doba potřebná pro porozchodovou léčbu vypočítat. Vědci tvrdí, že na každý rok vztahu připadne měsíc adaptace. To znamená, že jestli jste spolu pět let žili na psí knížku a pak se vzali a manželství trvalo čtyři roky, je to celkem devět let partnerství, které vyžaduje devět měsíců rekonvalescence. Ale víte co? Kašlete na čísla!

Zatímco třeba Petra je na seznamování připravená po dvou měsících od rozvodového stání, Pavla potřebuje na zotavenou rok dva. „Každý má jiné tempo. Proto na sebe nespěchejte. Je důležité prožít všechny emoce spojené s rozpadem vztahu, a to včetně truchlení,“ tvrdí Judith Sills. Fází, kterými byste měli projít, než začnete zase randit, je sedm.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Jít hned po rozchodu na seznamku vás možná na chvíli zabaví, ale nedopadá to dobřeFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

7 rozchodových fází

  1. Šok - Zkameníte.
  2. Popírání - Říkáte si, že to není možné.
  3. Přijmutí - Už vám to došlo, jste jako hromádka neštěstí a život ztratil smysl.
  4. Hněv - A taky smutek, když ono to tak bolí!
  5. Myšlenky na záchranu - Pokusíte se vztah slepovat.
  6. Prázdno - Nic nezabírá, nic vás nebaví, ale také to přestává bolet.
  7. Smíření - Konečně můžete jít dál.

Svatba natruc

Pokud neustále přemýšlíte, co váš ex dělá, sledujete jeho kroky na sociálních sítích, vyptáváte se přátel, zda někoho má a podobně, nejdete po jednotlivých fázích kupředu, ale couváte dozadu. Rekonvalescence pak trvá déle a chuť poznávat nové lidi se vytrácí. „Nesypte si do ran sůl. Soustřeďte se na sebe, mějte sociální život, navazujte nová přátelství a především nejednejte zbrkle. Někteří lidé se dokonce i urychleně žení a vdávají, aby svému bývalému něco dokázali. Končívá to špatně,“ varuje Edward Tauber.

Obecně platí, že až ve vás situace okolo ex nebude vyvolávat přehnané emoce (nekontrolovatelný pláč nebo hysterii), poznáte, že je ten pravý čas posunout se dál.

První rande po rozchodu

Přešlo pár měsíců a s rozchodem už jste vyrovnaní. Cítíte, že co bylo, je za vámi, a jste připraveni se s někým opět seznámit. Zapište se do nějakého kurzu, choďte mezi lidi a určitě nezavrhujte internet, ten má totiž v moderním seznamování prvenství. I tak ale nečekejte, že hned přijde vážný vztah. Svoji životní fázi berte jako restart s bonusy – i kdyby žádná jiskra nepřeskočila, získáte další zkušenosti.

Reklama

Načítám