Hlavní obsah

Bojíte se vánočního stresu a zklamání? Naučte se respektovat druhé, ale klidně jim říkejte ne

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční čas by měl být plný pohody, mnohdy si ho ale lidé dokážou hodně znepříjemnit. Naskočíte do kolotoče stresu: nestíháte uklidit, nakoupit, napéct cukroví, padáte únavou, když po nocích balíte dárky, a děti fňukají, že jejich dopisy Ježíšek tak trochu zapomněl týden za oknem… Jak si užít Vánoce s rodinou v klidu?

Článek

O Vánocích byste měli zpomalit a užívat si atmosféru, mnohdy ale možná děláte pravý opak a v touze po dokonalosti a splnění všech očekávání se honíte jako vlci za kořistí. Není divu, že pak o svátcích odpadnete vyčerpáním, jste podráždění a namísto radosti cítíte spíš nespokojenost. Jak na to, aby to tak nedopadlo?

1. Neporovnávejte se s ostatními

Možná se těšíte, že bude rodina spolu, ale právě to může být zdrojem frustrace a zklamání. Vysněná idylka se nekoná, protože sladit představy a potřeby víc lidí může být problém. „Čím větší očekávání máte, tím víc můžete být zklamaní: že se druzí nechovají podle vašich představ, že věci nejdou tak, jak jste chtěli. Nenechte se ovlivňovat tlakem okolí. Můžete se snažit sebevíc, ale vždycky se najde někdo, kdo má na sociálních sítích krásnější výzdobu a víc druhů cukroví,“ říká psycholožka Šárka Miková.

2. Dejte pozor na nereálná očekávání

Stanovte si realistická očekávání a nebojte se odpočinout, i když všechno není perfektní. Neplánujte příliš úkolů na jeden den a pamatujte, že věci nemusejí jít vždy podle plánu. Zaměřte se na to, co je pro vaši rodinu opravdu důležité: nemusíte dělat vše, ale můžete si vybrat to nejpodstatnější.

„Uvědomte si, jaké jsou aktuální okolnosti. Možná nemůžete udělat všechno stejně jako v minulých letech, a to je v pořádku. Malé nedostatky a neúspěchy jsou přirozenou a ve finále zábavnou součástí svátků. Připomeňte si, že hlavním cílem vánočních svátků je sdílení radosti a lásky,“ doporučuje psychoterapeutka Eva Hladíková.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nepodléhejte tlaku na dokonalost, během vánočních svátků jde především o pohodu, radost a klidFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

3. Respektujte přání a představy druhých

Je důležité si připustit, že spokojenost úzce souvisí s typem osobnosti. A každý člověk je jiný. Někdo se nabíjí kontakty s jinými lidmi, jiného to vyčerpává a potřebuje trávit čas o samotě. „Někdo chce do puntíku dodržet vánoční tradice, jiný je raději pro nějakou změnu. Někdo si rád řekne, co by si přál, a je spokojený, když přesně to dostane, jiný očekává překvapení, ale ideálně takové, které se přesně trefí do jeho představy,“ popisuje některá úskalí Šárka Miková.

4. Rozdělte úkoly

Vánoční přípravy nemusejí být úkol jen pro jednoho. Zapojte rodinu, aby každý mohl přispět. Vytvořte seznam úkolů, od nákupů po zdobení stromku. Ujasněte si, co všechno je potřeba, a kdo co bude dělat. Úkoly rozdělte podle dovedností: pokud někdo miluje pečení, nechte ho připravit cukroví. Kreativním jedincům dejte na starost vánoční výzdobu. „Děti mohou být skvělými pomocníky a vytvářet s nimi vánoční tradice je nezapomenutelný zážitek. Mohou zdobit perníčky, skládat ozdoby, starší mohou pomoci s balením dárků. Pokud jde o jídlo, každý může připravit svůj oblíbený pokrm,“ uvádí Eva Hladíková.

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Rodinná setkání mohou být náročná, snažte se proto respektovat potřeby a přání ostatních a myslete přitom i na sebeFoto: Impact Photography, Shutterstock.com

Takhle se o Vánocích udržíte v pohodě

  • Plánujte. Promyslete si vánoční menu předem, plánování je klíčem k úspěšným přípravám. Zvažte, jaké pokrmy chcete připravit, a sestavte si jednoduchý harmonogram na den D. Tímto způsobem se vyhnete stresu na poslední chvíli.
  • Nedělejte nákupy na poslední chvíli. Pečlivá příprava se vyplatí i v případě výběru a nákupu vánočních dárků. Není nic horšího než unáhlené nákupy, kdy nevíte, co komu pořídit, a tak na poslední chvíli berete to, co vám zrovna padne do oka. To nepotěší ani vaši peněženku, ani obdarovaného.
  • Vyrazte ven. Když cítíte, že jste v psychické nepohodě, dejte si čas pro sebe, ideálně v přírodě. Vyrazte sami na svižnou procházku, pozorujte přírodu a snažte se nepřemýšlet. Dvacet minut umožní regeneraci, dobití energie i zklidnění emocí.
  • Naučte se odmítat. Jak elegantně odmítnout návštěvy? Naučte se říkat ne. Můžete říct, že letos dáváte přednost klidu, třeba takto: „Rádi bychom se letos věnovali více společným rodinným chvílím. Proto nezveme návštěvy. Rádi vás uvidíme příště.“

Jak se zbavit stresu a úzkosti

Jste napjatí, podráždění, svírá vás úzkostný stav? Naučte se pracovat se svou myslí a minimalizovat negativní dopady stresu a úzkosti pomocí jednoduchých technik:

Načítám