Hlavní obsah

Škola na dálku může škodit dětským očím. Co s tím?

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žáků sedí už rok místo ve škole před monitorem počítače nebo mobilu. Odborníci varují, že se to může podepsat na zdraví jejich očí. Jak tomu zabránit?

Článek

Pamatujete na dobu, kdy jste honili děti od počítače protože jste věděli, že nejen oči potřebují odpočinek? Dnes distanční výuka vyloženě požaduje, aby u nich pár hodin denně seděly. Co to pro dětský zrak znamená?

Zraková křeč

Dlouhodobé hledění do displejů a monitorů, kdy jsou děti nuceny dívat se jen na krátkou vzdálenost, jednostranně zatěžuje zrak. Důsledkem neustálého zaostřování na blízko může být takzvaný akomodační spasmus. „Ciliární svaly řasnatého tělíska čočky umožňující zaostřování se při něm dostanou do křeče. Oko pak není schopno přirozeně zaostřit a děti tak vnímají problémy s viděním do dálky,“ popisuje MUDr. Petra Teplanová, vedoucí lékařka pražského Dětského očního centra Kukátko. To, že se děti dost často nedívají do dálky, což by ve škole byl třeba i pohled na tabuli, způsobuje i různé skryté formy šilhání.

Dlouhé sezení před monitorem ale neškodí jen očím. Může způsobovat i vadné držení těla, bolesti hlavy, zad a krku, obezitu a další onemocnění s ní spojená.

Co s tím

Protože děti u počítače sedět musí, je potřeba dohlédnout na to, aby si dělaly během výuky přestávky. Přerušení práce u školáků na prvním stupni by mělo být každých 20 minut na zhruba dvě minuty. Při nich by se měly pohybovat, dívat se i na vzdálenější předměty. Rozhodně by neměly odpočívat u her na mobilu. Po skončení školy by měly jít ideálně ven.

Dohlédněte i na to, aby děti pracovaly na místě, kde se jim světlo neodráží od monitoru nebo displeje, volte tlumenější osvětlení. Displej by měl být v úrovni očí lehce odkloněný, aby pohled na něj byl šikmý, v rozsahu 10–20 stupňů.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Dlouhé hodiny před počítačem oči dětí extrémně namáhají a mohou způsobit i problémy s viděním do dálkyFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Zrádná čtečka

Počítačová doba přinesla i to, že jsou tištěné knihy vytlačovány elektronickými. „Displeje vyžadují, aby oko usilovně zaostřovalo na detaily. Písmena na nich nejsou tak ostrá a ohraničená jako v učebnici nebo sešitu a je jiný kontrast mezi textem a pozadím. Navíc na monitoru mohou být různé odlesky. To vše oko velmi zatěžuje,“ vysvětluje MUDr. Teplanová.

Co s tím

Jestliže místo knih používají vaše děti nebo i vy čtečku, doporučují odborníci nastavit na nich negativní formát, tedy světlý text na tmavé ploše. Důležité je zachování dostatečného kontrastu plochy a textu (černá nebo tmavě modrá v kontrastu s bílou nebo žlutou). Písmena vystupují a plocha obrazovky tolik nezáří. Nejlepší je ale používat čtečky, které nejsou podsvícené, ty pro oči nejsou takovou námahou jako třeba displej tabletu, na kterém mnozí čtou.

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Modré světlo, které vychází z elektronických zařízení, může narušit spánek Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Škodí víc telefon, nebo monitor?

Některé děti absolvují distanční výuku na tabletu nebo chytrém telefonu. Ty jsou pro oči ale ještě horší variantou. „Na počítač se díváte asi ze 75 centimetrů, na tablet a telefon obvykle asi ze 30 cm. A čím blíž je to, co oči sledují, tím to je pro ně namáhavější,“ varuje MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Co s tím

Ideální by podle odbornice bylo mít obrazovku alespoň 40 centimetrů od sebe.

Modré světlo kazí spaní

Kromě únavy očí  způsobují elektronická zařízení také horší spánek. Vyzařují totiž vysokoenergetické modré světlo (označované zkratkou HEV). To má vliv na melatonin, hormon, který podporuje buněčnou regeneraci, ale také kvalitní a zdravý spánek. Nejvíc škodí po setmění. A kdo špatně spí, ten je unaven a hůř se soustředí, což se při učení určitě nehodí. „Podle odborných výzkumů je toto světlo jednou z příčin věkem podmíněné makulární degenerace, tedy ztráty centrálního vidění. Modrá oblast světelného spektra může také přispívat k poškození sítnice,“ doplňuje MUDr. Lucie Valešová.

Co s tím

Minimálně hodinu před spaním se už na displeje nedívejte. Více o modrém světle čtěte zde.

Pozor na suché oko

Běžně mrkáme zhruba dvanáctkrát za minutu, díky pohybu víček dochází k odstranění drobných nečistot z povrchu oka a oči se potahují slzným filmem. Při soustředění ale člověk mrká méně často, oči se tak vysušují a dříve unaví. Oči mohou být zarudlé a náchylné k zánětům.

Co s tím

I v tomto případě je důležité zajistit vhodné prostředí, časté přestávky, dostatek tekutin a chodit co nejvíce ven. Řešením mohou být i takzvané umělé slzy, o jejich výběru se ale poraďte s lékárníkem. V neposlední řadě nezapomínejte na preventivní kontroly u očního lékaře, a to i v případě, kdy dítě žádné potíže nepociťuje.

Reklama

Související témata:

Načítám