Hlavní obsah

Touží vaše děti po domácím mazlíčkovi? Pořiďte jim řasokouli

Foto: Scisetti Alfio, Shutterstock.com

Foto: Scisetti Alfio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste se ocitli v situaci, že vaše děti touží kvůli nedostatku sociálních kontaktů po domácím mazlíčkovi? Žadoní, že chtějí pejska, křečka nebo alespoň rybičky, ale vy s tím nesouhlasíte? Máme pro vás tip: pořiďte jim řasokouli!

Článek

Současná doba přivedla i děti do svízelné situace. Už rok se pořádně nevídají s kamarády, spolužáky, a někdy ani s rodinou. Nemají kroužky, nemohou pořádně ani na dětská hřiště, a tak jsou uvězněny v domácím prostředí. Není tedy divu, že si od jara pořídila spousta rodin neplánovaně nějaké to „covidové“ zvířátko, které přinese domů alespoň trochu rozptýlení a více života.

Důležité je však základní pravidlo. Živého tvora musejí chtít všichni členové domácnosti. A to může být často problém. Pokud tedy patříte k těm rodičům, kteří dosud novému mazlíčkovi odolali, ale jejichž děti s prosbami nepřestaly, máme pro vás super tip. Kupte dětem alespoň rozkošnou řasokouli.

Zelený skřítek

Řasokoule je sice mazlíček z rostlinné říše, ale je nenáročná na péči a má ráda mazlení. Jde o roztomilý druh podvodní vlasovité řasy, která připomíná vzhledem mechovou kuličku. Roste v jezerech například v Japonsku nebo na Islandu, kde ji vodní proudy omílají a udržují její kulatý tvar. Živí se velmi pomalu fotosyntézou a přezdívá se jí také zelený skřítek. Proto ji vaše děti mohou pojmenovat klidně po oblíbeném pohádkovém trpaslíkovi.

Výhodou řasokoule je také fakt, že si ji potomci mohou pořídit i za pár kaček z kasičky. V obchodech s rostlinami či specializovaných e-shopech stojí zhruba 50 až 150 Kč. Prodává se v různých velikostech, nebo dokonce v sadách po více kusech. Obvykle je velká v průměru 5 centimetrů. Umístit ji pak můžete téměř kamkoli. Určitě jsou ale lepší místnosti směřující na sever nebo na západ, nemá totiž ráda přímé sluníčko.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pokojovky, řasokoule velikosti S, 90 Kč. Zahrada na niti, řasokoule, od 100 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Fajn zoo, sada řasokoulí 5+1 zdarma (velké 2-3 cm), 295 Kč. Rostlinna-akvaria, řasokoule 1-3 cm, 29 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Míša v šálku, vtipné samolepky do kalendáře, které připomenou dětem výměnu vody, 26 Kč. Alucca, samolepky s autorskými motivy, od 20 KčFoto: Archiv firem

Kde ji pěstovat

Řasokoule jsou velmi jednoduché na pěstování: stačí jim dostatek světla, nikoliv však přímé sluníčko, a studená, nejlépe převařená voda. Tu stačí jednou za týden až dva vyměnit. A přitom se s rostlinkou nezapomeňte trochu pomazlit. Při výměně vody ji hezky koulejte v dlaních pod sprškou nebo slabě tekoucí vodou, aby držela svůj tvar. Bude jí to připomínat převalování po dně jezer.

„Naším tipem na léto je přihodit k řasokouli občas kostku ledu do akvária, neboť ledovou vodu milují,“ doporučuje Zuz Štefanides z obchodu Pokojovky s tím, že v létě je lepší měnit vodu častěji, neboť se rychleji ohřeje. Mechové kouličce také udělá dobře, když ji v letních měsících dáte chvilkami do lednice.

Řasokoule může ozdobit vaše stávající akvárko s rybičkami, lze ji pěstovat i samostatně v malé skleněné misce, kulaté vázičce či závěsném aeráriu. „Pokud ho máte kam zavěsit, vyzkoušejte určitě aerárium, které je speciálně upravené, aby mohlo být naplněné vodou a řasokoule si v něm pěkně lebedila,” radí s umístěním Lenka Hrubá ze Zahrady na niti. Vytvoříte tak i krásnou dekoraci do bytu, která bude lahodit vašemu oku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Gardners, skleněná váza s dvěma řasokoulemi, 300 Kč. Akvaristika-24, skleněná dóza se špuntem, řasokoulí a rostlinkou, 239 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zahrada na niti, závěsné aerárium s řasokoulí, 770 Kč. Pokojovky, terárium s dvěma řasokoulemi, 590 KčFoto: Archiv firem

Jak se množí?

Řasokoule se mohou časem i rozmnožit. Ve svém přirozeném prostředí se jedna koule může rozdělit na dvě. Určitě jí ale nepomáhejte násilím či nůžkami. Nechte ji jen tak plavat ve vašem mini akvárku. Počítejte s tím, že za rok povyroste maximálně o půl centimetru. Hlídejte, aby se na ní neobjevily hnědé skvrnky, neboť to znamená, že s ní není něco v pořádku a chybí jí možná více studené vody či její častější výměna.

Reklama

Načítám