Hlavní obsah

Distanční výuka. Desatero pro rodiče, jak s učením pomoci

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Reklama

Žádné povídání a blbnutí s kamarády, žádný osobní kontakt s učiteli, jen zdi vlastního pokoje, monitor počítače a sluchátka na uších. Tak vypadá už mnoho měsíců školní výuka. Jak moc tím děti trpí? A jak jim ulehčit učení?

Článek

Zůstat nějaký čas doma a učit se distančně se určitě zvládnout dá. Jsou i děti, většinou introvertního nastavení, kterým nechodit do školy vyhovuje a online výuka nemá na jejich náladu ani vzdělání žádný negativní vliv. Je jich ovšem menšina a i té postupně docházejí síly. Pro drtivou většinu žáků a studentů jsou školy zavřené už moc dlouho, začíná jít do tuhého.

Děti a učení online

Nejen že počítač klasickou výuku nenahradí, ale dětem vyloženě neprospívá. „Dlouhodobé uzavření škol se na dětech podepisuje stále víc. Ztrácejí chuť do učení, takže už i premianti a nadané děti přicházejí o vnitřní motivaci a upadají do průměru a nezájmu,“ tvrdí Irena Švecová, ředitelka Studijního centra Basic v Hradci Králové, které pomáhá rodičům a dětem s problémy s učením.

A co teprve děti s nejrůznějšími poruchami učení, kterých je podle některých odhadů až 30 procent? „My s nimi pracujeme, ale vidíme, že učivo přes obrazovku monitoru tyto děti prakticky vůbec nechápou,“ říká Irena Švecová.

Co dělat, když vaše dítě tápe, učivo nestíhá či nezvládá? Jak mu tuhle situaci ulehčit a s látkou pomoci? Odborníci z centra Basic pro vás mají pár velmi užitečných, a přitom jednoduchých rad!

1. Chci se s tebou učit

Pokud dítě od samého začátku cítí vaši nechuť se s ním škole věnovat, nemůžete čekat, že se bude snažit. I když máte práce nad hlavu, ovládněte se a dejte ratolesti najevo, že vás neobtěžuje, ale naopak rádi pomůžete!

2. Nejsem vševědoucí

Je jasné, že ten, kdo vyučuje či doučuje, by měl mít dostatek znalostí v dané oblasti. Jenže kdo z rodičů si opravdu dobře pamatuje látku, kterou probíral ve škole před desítkami let?

V tu chvíli není rozhodně ostuda dítěti přiznat, že nevíte. Látku si pak můžete dostudovat sami a poté ji naučit dítě, případně se můžete stát skutečnými parťáky a doopravdy se učit spolu.

3. Od základu

Ať už řešíte jakýkoli předmět, ujistěte se, že dítě rozumí všem pojmům a slovům v probírané látce. Všemu, co má napsané v učebnici, i všemu, co mu říkáte. Mnohdy stačí jedno slovo, jehož význam dítku uniká, a ztrácí se.

Obecně je dobré se vyvarovat používání cizích termínů, odborných výrazů a podobně, prostě přizpůsobit slovník věku dítěte.

Foto: Maria Symchych, Shutterstock.com

Učení přes počítač většině dětí nevyhovujeFoto: Maria Symchych, Shutterstock.com

4. Od jednoduššího ke složitějšímu

Pokud chcete, aby dítě látku skutečně ovládalo, postupujte krůček po krůčku. Opravdu dokonale se naučte násobilku dvěma, pak přidejte trojku, a tak dál. Nejdřív vyjmenovaná slova po B, až pak po L.

5. Vhodné pomůcky

Názorná ukázka vždy zabírá líp než suchá teorie. Leckdy parádně poslouží i procházka venku, kde si dítě stromy probírané ve vlastivědě skutečně prohlédne a osahá, a nějaký ten drobný fyzikální či chemický pokus zvládnete i doma v kuchyni. Třeba na praktickou ukázku procesu krystalizace vám stačí voda, sůl a nit. Stavbu těla ryb můžete krásně ukázat na rybě, kterou společně připravíte k obědu. Jednoduše buďte kreativní!

6. Ať si na to přijde sám

Je jednoduché dítěti hned všechno říct, nahlásit mu výsledky, prozradit postup. Ale dovolte mu nad danou věcí přemýšlet. Jen ho veďte a správně směrujte. Nejen že bude mít nakonec ze všeho lepší pocit, ale vlastně ho tím učíte to nejdůležitější – přemýšlet a hledat řešení.

Foto: Natalia Lebedinskaia, Shutterstock.com

Hodně dětí potřebuje s látkou pomoci od rodičůFoto: Natalia Lebedinskaia, Shutterstock.com

7. Nekritizujte!

Jak to, že to nevíš? Tohle už máš přece dávno umět! Jak to, že to nechápeš, to je přece úplně jednoduché! Tak přesně tohle neříkejte. Neustálým upozorňováním na chyby dítě jen otrávíte a připravíte ho o poslední kousek chuti do učení.

8. Chvalte

Soustřeďte se na pokroky a úspěchy svého potomka, byť se vám mohou zdát malé. Chválení není rozmazlování. Je to potvrzení, že vidíte, jak se snaží. Díky tomu se bude snažit ještě víc, protože bude chtít opět zažít úspěch.

9. Trpělivost růže přináší

Někdy to bude těžké, ale snažte se ovládat. Nebuďte netrpěliví, nervózní, netlačte na dítě, nespěchejte na něj. Má své tempo, a i když vám se zdá pomalé, nedělá to naschvál. Dejte mu šanci, aby to zvládlo v čase, který potřebuje, a ne v čase, který si vy myslíte, že je správný.

10. Příjemné prostředí

Nejde jen o to, jak se učíte, ale také kde to děláte. Snažte se, aby šlo o prostředí, kde je dítěti dobře, pohodlně a kde má potřebný klid. A nebojte se mu to zpříjemnit – hezkými pomůckami, nějakým drobným mlsáním nebo příjemnou vůní v pokoji.

Jedna věc je učení, ale dětem chybí i pohyb. Jak zabavit děti doma: Máme skvělé tipy na pohybové hry!

Reklama

Související témata:

Načítám