Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte prosátou mouku, přidejte cukr a na kousky nakrájené chladné máslo. Vše rukama propracujte a podle potřeby přidejte asi 2–3 lžíce studené vody, aby těsto drželo hezky pohromadě. Pak ho dejte na 15–20 minut odpočinout do lednice, troubu zapněte na 175 stupňů Celsia a mezitím si připravte náplň.

Foto: Jakub Jurdič
02.
Meruňky rozpulte a vyndejte z nich pecky. Ricottu vyšlehejte s celými vejci, přidejte nastrouhanou kůru z poloviny a šťávu z celého citronu.
03.
Na dno nalijte ricottovou směs, kterou poklaďte polovinami meruněk – pokud je dáte řezem nahoru, všechna šťáva zůstane v nich, pokud je otočíte jako my, vyteče do ricotty a propojí se s ní. Záleží jen na tom, jak to máte rádi.
04.
Jestliže máte čas a trpělivost, ze zbytků vyváleného těsta můžete vyrobit pomocí k tomu určených vykrajovátek zdobení a to přidělat na kraje. Na závěr koláč posypte třtinovým cukrem a plátky mandlí a dejte asi na 35–40 minut péct do trouby. Koláč je nejlepší druhý den, když křehké těsto nasaje vůni a vlhkost ricotty a meruněk, pravděpodobnost, že se druhého dne dožije, je ale mizivá! :-)

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič