Hlavní obsah
3,7
(30)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Meruňková sezona pomaličku začíná, a tak je na čase si ukázat nějaký skvělý recept plný těchto sytě oranžových plodů. Až ho ochutnáte, už nikdy nebudete chtít péct jiný!

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 500 g ricotty
  • 2 ks vejce
  • 1 ks citronu
  • 60 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Náplň
  • 500 g meruněk
Na posypání
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte prosátou mouku, přidejte cukr a na kousky nakrájené chladné máslo. Vše rukama propracujte a podle potřeby přidejte asi 2–3 lžíce studené vody, aby těsto drželo hezky pohromadě. Pak ho dejte na 15–20 minut odpočinout do lednice, troubu zapněte na 175 stupňů Celsia a mezitím si připravte náplň.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Meruňky rozpulte a vyndejte z nich pecky. Ricottu vyšlehejte s celými vejci, přidejte nastrouhanou kůru z poloviny a šťávu z celého citronu.

03.

Na dno nalijte ricottovou směs, kterou poklaďte polovinami meruněk – pokud je dáte řezem nahoru, všechna šťáva zůstane v nich, pokud je otočíte jako my, vyteče do ricotty a propojí se s ní. Záleží jen na tom, jak to máte rádi.

04.

Jestliže máte čas a trpělivost, ze zbytků vyváleného těsta můžete vyrobit pomocí k tomu určených vykrajovátek zdobení a to přidělat na kraje. Na závěr koláč posypte třtinovým cukrem a plátky mandlí a dejte asi na 35–40 minut péct do trouby. Koláč je nejlepší druhý den, když křehké těsto nasaje vůni a vlhkost ricotty a meruněk, pravděpodobnost, že se druhého dne dožije, je ale mizivá! :-)

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám