Hlavní obsah

Meruňkový koláč s ricottou

Hodnocení:
(25)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Meruňková sezona pomaličku začíná, a tak je na čase si ukázat nějaký skvělý recept plný těchto sytě oranžových plodů. Až ho ochutnáte, už nikdy nebudete chtít péct jiný!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 500 g ricotty
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • 60 g moučkového cukru
Náplň
  • 500 g meruněk
Na posypání
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • mandlové lupínky
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte prosátou mouku, přidejte cukr a na kousky nakrájené chladné máslo. Vše rukama propracujte a podle potřeby přidejte asi 2–3 lžíce studené vody, aby těsto drželo hezky pohromadě. Pak ho dejte na 15–20 minut odpočinout do lednice, troubu zapněte na 175 stupňů Celsia a mezitím si připravte náplň.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Meruňky rozpulte a vyndejte z nich pecky. Ricottu vyšlehejte s celými vejci, přidejte nastrouhanou kůru z poloviny a šťávu z celého citronu.

Krok 3: Na dno nalijte ricottovou směs, kterou poklaďte polovinami meruněk – pokud je dáte řezem nahoru, všechna šťáva zůstane v nich, pokud je otočíte jako my, vyteče do ricotty a propojí se s ní. Záleží jen na tom, jak to máte rádi.

Krok 4: Jestliže máte čas a trpělivost, ze zbytků vyváleného těsta můžete vyrobit pomocí k tomu určených vykrajovátek zdobení a to přidělat na kraje. Na závěr koláč posypte třtinovým cukrem a plátky mandlí a dejte asi na 35–40 minut péct do trouby. Koláč je nejlepší druhý den, když křehké těsto nasaje vůni a vlhkost ricotty a meruněk, pravděpodobnost, že se druhého dne dožije, je ale mizivá! :-)

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek