Hlavní obsah

Sledujete při dietě jen kalorie? Je to špatně!

Foto: thinkstock

Chtějte od sladkostí, aby byly nejen dobré, ale i zdraví prospěšnéFoto: thinkstock

Reklama

Pustili jste se do hubnutí a trochu se topíte v kilojoulech, kaloriích i glykemickém indexu? Proč je vlastně lepší sáhnout po pomeranči než po nanuku? Poradíme vám!

Článek

Čtenářka Renata se nedávno rozhodla shodit nějaká kila. Při čtení etiket jí zaplesalo srdce, když zjistila, že dva Ledňáčci mají stejné množství kilojoulů jako pomeranč. „Tak to si ho můžu dát ke svačině!“ radovala se…

Může to tak být

„Mnoho lidí se domnívá, že stačí držet množství kilojoulů a bude se hubnout jedna báseň,“ uvádí nutriční poradkyně Nikola Hanyšová. „Bohužel to tak není. I to je důvod, proč dvě ženy, které váží obě stejně, vypadají každá jinak. Anebo obě drží 5500 kJ, ale jedna hubne a druhá ne,“ doplňuje expertka. Celkově je pravidelná strava, a tudíž energie rozložená rovnoměrně do celého dne, důležitá. Nikola Hanyšová porovnala dva odlišné jídelníčky se stejným energetickým příjmem:

Foto: thinkstock

S bílým chlebem, navíc toustovým, díru do hubnutí neuděláteFoto: thinkstock

Zaměřte se i na výhody

Hlídat kilojouly zjevně není samospásné. „Je třeba sledovat celkové složení potravin,“ uvádí poradce na výživu Lada Nosková. Když totiž sníte Ledňáčka, dostanete do těla prázdné kalorie (budete mít brzy chuť na další), tuk, náhražky… Zatímco pomeranč vám přinese ovocný cukr (takže vám také zažene chuť na sladké), vitaminy, vlákninu, minerální látky… „Při hubnutí vám hodně pomůžou potraviny, které mají nízkou energetickou hodnotu i index, aby vás zasytily,“ popisuje Nikola Hanyšová.

Foto: isifa

Nesledujte jen kilojouly, ale i složeníFoto: isifa

Klasické sladkosti mají kromě tuku také i vysoký obsah aditiv: „Ty vám z těla vitaminy vyčerpávají, na rozdíl od pomeranče nebo obecně ovoce, které vám je dodávají,“ doplňuje Nikola Hanyšová. „Citrusové plody patří mezi ovoce s nižší energetickou hodnotou, navíc kyselé pH pomáhá snižovat glykemický index. Obsahují i rozpustnou vlákninu. Ta pomáhá snižovat hladinu glykemie, cholesterolu, tedy má pozitivní vliv na lipidové spektrum v krvi, na rozdíl od Ledňáčka a jiných sladkostí, které vám cholesterol zvyšují, a tedy podporují vznik aterosklerózy.“

Sacharidy a rozdíl mezi nimi

Obecně během hubnutí jsou pro vás lepší volbou sacharidy s nízkým glykemickým indexem: štěpí se déle a uvolňují se do krve pozvolněji. „Naopak jednoduché sacharidy, jako je cukr, hroznový cukr, med, glukóza, ale i fruktóza zvyšují hladinu cukru v krvi rychle," vysvětluje odbornice. Paradoxně pak máte větší chutě na sladké. Naopak dáte-li si sacharidy složené, mezi ně patří třeba škrob, a obsahuje je pečivo, brambory, těstoviny, rýže či luštěniny, uvolňují se do krve pozvolněji a jste zasyceni na delší dobu.

Překvapilo vás, kolik jídla se může energeticky vyrovnat několika sladkostem? Zkusíte to i vy? Tak co, Ledňáček, nebo pomeranč? ;-)

Reklama

Načítám