Hlavní obsah

Slovanské bohyně: Oblečte se podle Vesny, Živy i Morany

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Reklama

Ženy jsou bohyně. Tak proč se neinspirovat těmi slovanskými a neokořenit šatník špetkou mytologie? Oblečte se podle hlavních patronek čtyř ročních období, probuďte v sobě své nadpozemské já a nechte se unášet na vlnách tajemna.

Článek

Pro každou mytickou postavu jsou charakteristické jiné barvy, stejně jako je tomu v přírodě v různých fázích roku. Zda se zakoukáte do pestrých letních vzorů, nebo upřednostníte typické odstíny podzimu, to už necháme na vás. Vychutnat plnými doušky si je ale můžete všechny už teď.

Vesna – bohyně jara

Vesna bývá nejčastěji připodobňována ke krásné panně s rozpuštěnými vlasy. Protože je bohyní jara, patří k ní první luční kvítí. Uctěte ji rozkvetlými romantickými vzory a oblečkem v nevinném bílém odstínu. Nezapomeňte ani na žluté tóny, které symbolizují sluneční paprsky.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. pásek Sisley, 499 Kč, prodává Answear; 2. boty Mango, 899 Kč; 3. šaty H&M, 699 Kč; 4. kabelka DeeZee, 660 Kč 5. věneček do vlasů Claire’s, 215 Kč Foto: Archiv firem

Živa – bohyně léta 

Hned po Vesně usedá na trůn Živa, bohyně plodnosti, úrody, země, života i hojnosti. Nebojte se extravagantních barev a výrazných potisků. V růžovo-zelených šatech rozzáříte šeď městských ulic kdekoliv na světě. Přidejte k nim pohodlné pantoflíčky a pozvěte kamarádky třeba na piknik v parku.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. náušnice PD Paola, 1249 Kč, prodává Fashion Planet; 2. boty Högl, 2999 Kč; 3. šaty Zara, 1299 Kč; 4, kabelka Ulla Popken, 799 Kč; 5. čelenka New Yorker, 109 Kč Foto: Archiv firem

Oseň – bohyně podzimu 

Jakmile se z lesů začnou vytrácet zelené tóny a změní se do teplých odstínů červené, oranžové a hnědé, můžete si být jisté, že vládu převzala bohyně Oseň. Podzimní barvy vám však budou slušet i uprostřed léta. Pořiďte si cihlovou sukni a oživte ji zářivým topem a botkami s metalickými odlesky.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. top Trendyol, 439 Kč, prodává Zalando; 2. boty Les Tropéziennes, 1619 Kč, prodává Eobuv; 3. sukně Only, 649 Kč, prodává About You; 4. kabelka Guess, 2299 Kč, prodává Bibloo; 5. náramek Mooyyyy, 1470 Kč Foto: Archiv firem

Morana – bohyně zimy

Ačkoliv je jejím ústředním námětem smrt, bát se jí nemusíte. Bohyně zimy s sebou odnáší něco starého, zároveň ale vytváří prostor pro nové věci. Zbavte se symbolicky všech módních kousků, které už nenosíte, a udělejte místo dalším přírůstkům. Černé šaty s madeirou doplňte výrazným kloboukem a vyrazte vstříc letním dobrodružstvím.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. klobouk Orsay, 350 Kč; 2. boty Mohito, 199 Kč; 3. šaty Reserved, 1299 Kč; 4. prsten Aleyolé, 1270 Kč, prodává Ornamenti; 5. kabelka Weat, 5380 Kč, prodává ChicshopFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám