Hlavní obsah

Smrt domácího mazlíčka: Hrob na zahradě, nebo kremace?

Foto: Ruslan Huzau, Shutterstock.com

Foto: Ruslan Huzau, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen, že vás smrt domácího mazlíčka zasáhne citově, ale ještě vás postaví i před praktickou otázkou, co udělat s jeho tělem. Kdy ho můžete pohřbít na zahradě a kdy to není legální?

Článek

S věkem přicházejí i na zvířata nemoci a neduhy - mnohdy vám po dlouhém léčení veterinář doporučí, abyste nechali svého mazlíčka uspat a převezme i následnou likvidaci těla. Co když zvíře ale uhyne doma a vy kromě šoku a smutku musíte řešit, co s jeho tělem.

Kam s ním?

Zjistili jste, že váš pes dodýchal? Po prvním šoku byste se měli postarat o odvoz a likvidaci jeho těla. Jestliže neplánujete nákladnější kremaci nebo pohřeb, skončí kadáver (odborné označení zvířecí mrtvoly) v kafilerii, kde je hromadně průmyslově zpracován s ostatními.

Do kafilerie se může dostat od veterináře – ať už uhynulo u něj, dovezli jste mu ho sami nebo jste požádali některou z asanačních služeb, aby ho tam odvezla. Vždy počítejte s poplatkem kafilerii, který je v řádu stokorun a odvíjí se od hmotnosti zvířete.

Poplatek pro veterináře nebo za odvoz je další položkou, která může být v řádech stovek i vyšší, podle využitých služeb a vzdálenosti. Kontakt na veterináře asi máte, asanační službu najdete na internetu nebo vám poradí na obecním úřadě – tam vám také poradí, kde je kafilerní box, kam můžete zvíře dovézt sami.

Zvířecí smrt s poctami

Jestliže ale chcete pro zvíře zajistit podobné rozloučení jako pro člověka, můžete požádat o kompletní servis některou z veterinárních ordinací. „Naše služby využívají majitelé zvířátek, kteří nechtějí, aby jejich miláček skončil po smrti v kafilerii, ale nemají možnost si ho někde legálně pohřbít. Obstaráme odvoz, ale i následnou kremaci nebo pohřeb,“ říká Jakub Michálek z veterinární převozové a odchytové služby Vet-servis.

Foto: ph_she_wolf, Shutterstock.com

O zvířecí hřbitovy je čím dál větší zájemFoto: ph_she_wolf, Shutterstock.com

Hrob na zahradě

Pokud máte psa  nebo kočku, chováte andulky nebo králíky, nemusíte jejich úhyn nikam hlásit. S výjimkou situace, kdy máte pocit, že zvíře někdo otrávil  nebo že zemřelo v důsledku nákazy, která by se mohla šířit. V tom případě je nutné ohledání veterinářem, který případně kontaktuje veterinární správu. Pokud se prokáže otrava, měli byste to hlásit na policii.

Uhynulé domácí zvíře můžete, s výjimkou přežvýkavců a prasat, pochovat na vlastním pozemku, ale musíte postupovat podle předem daných podmínek:

  • Jak hluboko - malá zvířata minimálně 50 cm pod zem, větší pak alespoň do hloubky 80 cm, aby nedošlo k ohrožení životního prostředí.
  • V čem - pokud zvíře pohřbíváte v obalu, musí být rozložitelný a nesmí ohrožovat životní prostředí.
  • Čím ošetřit - kadáver (zvířecí mrtvolku) byste měli ošetřit dezinfekčním prostředkem (například nehašeným vápnem).
  • Kam s hrobem - umístění hrobu by mělo být nejméně 200 m od vodního zdroje, 100 m od nejbližší stavby, která je určená pro bydlení nebo rekreaci, ale i od pozemní komunikace (s výjimkou příjezdové komunikace), současně by měl být nejméně 50 m od sousedního pozemku.
  • Jak označit - místo, kde jste zvíře zakopali, musíte ochránit proti vniknutí zvířat a viditelně ho označit – včetně data, kdy se tak stalo.
Foto: goran cakmazovic, Shutterstock.com

Pietní místo asi nebude problém, ale pohřbít například psa na zahradě, to už je složitějšíFoto: goran cakmazovic, Shutterstock.com

Kremace, nebo do hrobu?

Pokud nevlastníte pozemek, kde byste mohli svého mrtvého miláčka pohřbít, můžete využít služeb zvířecích krematorií nebo hřbitovů.

„Před kremací je potřeba doložit, že zvíře bylo očkované, nebylo infekční a nikoho nezranilo. Lze to udělat čestným prohlášením nebo potvrzením veterináře,“ upozorňuje Vít Volhejn, majitel pražského zvířecího krematoria Kerberos. Náklady na uložení do hrobu i kremaci jsou různé – pronájem hrobového místa na deset let vyjde kolem 2 000 korun, individuální kremace stojí podle hmotnosti od asi 1600 do 10 000 korun.

Nález uhynulého zvířete

Uhynulé zvíře ale můžete i najít – ať na procházce v přírodě, nebo někde ve vaší vsi či městě. Co dělat v tomto případě?

V lese nebo na louce – pokud najdete uhynulou lesní zvěř či ptáky, patří většinou místnímu mysliveckému sdružení. Vy na něj rozhodně nesahejte. Ohlaste případ na obecní úřad nebo přímo myslivcům. Hromadný úhyn můžete hlásit na policii, obecním úřadě nebo veterinární správě.

V obci a v jejím katastru – jestliže najdete mrtvé zvíře v obci či městě, nahlaste to na obecním či městském úřadě. „Nemusíte čekat na úřední hodiny. Právě uhynulá, ztracená či volně se pohybující zvířata patří mezi nejčastější druhy hlášek, které občané svým samosprávám odesílají,“ říká Ondřej Švrček, autor aplikace Zlepšeme Česko.

Bohužel se najde dost lidí, kteří své zvířecí mazlíčky během nemoci nebo stáří opustí. Přečtěte si článek o zakladatelce psího hospice. „Lidská krutost mě překvapuje,“ říká.

Reklama

Načítám