Hlavní obsah

Snídaně je základ dne. Co do ní patří a co naopak ne?

Foto: fotoinfot, Shutterstock.com

Foto: fotoinfot, Shutterstock.com

Reklama

Čerstvé pečivo, máslo a marmeláda. Káva a cigareta. Snídaně mohou vypadat různě – a v některých případech dokonce nijak, protože někdo zkrátka nesnídá vůbec. Je to správný přístup? A jak by vlastně měla snídaně vypadat?

Článek

Snídat, či nesnídat? A pokud ano, jak? Otázka snídaně je jednou z věčných dilemat moderní výživy. Většina odborníků se ovšem shoduje v tom, že snídat by se mělo a že snídaně jako taková tvoří základ dne. Z toho, co tělu dodáte ráno, čerpá po zbytek dne.

Samotné složení snídaně dokáže následný energetický příjem ovlivnit více, než by vás možná napadlo (nejčastější chyby při počítání kalorií). „Když se pořádně a dobře najíte ráno, nebudete potom během dne hladovět a nebudete mít tendenci se dojídat nezdravými pochutinami,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu.

Malá snídaně podporuje přejídání

V opačném případě, tedy v případě malé, špatně zvolené nebo dokonce žádné snídaně, vás celý den bude honit mlsná, budete unavení a nenaladění a útěchu budete hledat ve sladkém a tučném. Taková strava ale jen ještě více unavuje. Nebudete mít energii se hýbat, a tím nadbytek cukru a tuku spálit, budete z toho frustrovaní, a proto zase sáhnete po sladkém a tučném jídle (jaký je vlastně rozdíl mezi cukry a sacharidy?). Začarovaný kruh. Kudy vede cesta ven? Skrze snídani.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Zásadní je vyváženost: snídaně by měla obsahovat sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky a ovoce nebo zeleninu Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Snídejte od všeho trochu

Jak by taková ideální snídaně měla vypadat? „Především by měla být plnohodnotná,“ odpovídá doktorka biochemie Michaela Bebová. „To znamená, že by měla obsahovat komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky včetně ovoce nebo zeleniny dle vlastní chuti.“ I ovoce má bílkoviny, které druhy nejvíc?

„Komplexní sacharidy, tedy takové, z nichž se energie uvolňuje postupně a zasytí tak na delší dobu, najdete třeba v celozrnném pečivu nebo v ovesných vločkách,“ radí Lucie Tvrdoňová. Bílkoviny dodají mléčné výrobky, libová šunka nebo tofu a zdravé tuky například ořechy, semínka nebo avokádo.

Takové potraviny by tedy měly tvořit snídani neboli základ dne. Snídaně z nich sestavená může vypadat například takto:

  • Kvalitní žitný nebo pšenično-žitný chléb, rozmačkané avokádo, vejce natvrdo nebo libová šunka, rajčata -
  • Med, tvaroh, vlašské ořechy, banán -
  • Ovesná kaše (ovesné vločky a mléko) slazená rýžovým sirupem, dochucená lžičkou arašídového másla a posypaná malou hrstí rozinek -
Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Cereálie zalité mlékem nejsou vůbec zdravé. Ve skutečnosti se jedná o velmi hladové jídlo s vysokým glykemickým indexemFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Vyhněte se „zdravým“ cereáliím

Slazené müsli, cereálie, lupínky a čokoládové kuličky zalité mlékem bývají výrobci v reklamách často propagovány jako prototyp zdravé snídaně. Podle Michaely Bebové se ale jedná o naprostý opak toho, jak by nutričně vyvážená snídaně měla vypadat. „Cereálie jsou pro nás výživáře prototypem špatné snídaně. Například kukuřičné lupínky zalité mlékem jsou velmi hladovým jídlem s vysokým glykemickým indexem a minimální výživovou hodnotou.“ A jsou plné skrytého cukru! V praxi to vypadá tak, že i když sníte velkou porci, již za hodinu vám kručí v břiše a přemýšlíte, co byste zase snědli.

A podobně působí i jiné typy snídaní. Na jaké byste si tedy měli dávat pozor?

  • Cereálie typu kukuřičných lupínků a čokoládových kuliček s mlékem -
  • Kupované sladké pečivo, jako jsou koblihy, koláčky, plněné croissanty -
  • Bílé pečivo s uzeninou – typicky bílé rohlíky se salámem nebo s párky -

Reklama

Načítám