Hlavní obsah

Sójové mléko: Může nahradit kravské?

Foto: Thinkstock

Zjišťovali jsme, zda a kdy je možné nahradit kravské mléko sójovýmFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělá vám kravské mléko dobře? Pak určitě zvažujete, čím ho v jídelníčku nahradit. Můžou to být třeba výrobky ze sóji. Co obsahují, jak chutnají a jak se z nich vaří? Zjistili jsme pro vás!

Článek

Je to ze sóji, tak je to určitě zdravé! Také si to myslíte? Ve skutečnosti je to pravda jen částečně. Sójový nápoj (označení „mléko“ se od roku 1997 nesmí oficiálně používat) se vyrábí rozdrcením sójových bobů, vylouhováním ve vodě a povařením. Vypadá podobně jako mléko, chutí i výživovými vlastnostmi se ale od něj značně liší. Při vaření nebo v případě, že ze zdravotních důvodů jinou možnost nemáte, poslouží ale dobře...

Plnohodnotná náhrada mléka to není

„Složení sójových nápojů velmi kolísá v závislosti na postupu výroby,“ upozorňuje profesorka Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Největším problémem je nízký obsah a využitelnost vápníku. Do některých nápojů výrobci přidávají kukuřičný škrob, aby se více podobaly mléku, a také cukr a různá dochucovadla – tím se výživové vlastnosti zhoršují.

„Sójové nápoje nejsou plnohodnotnou náhradou kravského mléka. Největšími nedostatky jsou nižší biologická hodnota bílkovin, malá využitelnost minerálních látek, především vápníku a zinku a přítomnost toxických látek. Předností je nepřítomnost cholesterolu a příznivější složení mastných kyselin,“ vysvětluje Jana Dostálová. A pozor: sója je poměrně častým a silným alergenem, určitě proto nepatří do jídelníčku dětí mladších tří let.

Foto: Thinkstock

Sójové mléko se vyrábí ze syrových sójových bobů, čímž se do něho dostávají kromě prospěšných živin i látky, které tělu neprospívajíFoto: Thinkstock

Lepší jsou mléka z obilí

Eva Cikrytová, spoluautorka portálu Jímejinak, je přesvědčená, že ve skutečnosti nezbytně nepotřebujeme ani kravské, ani sójové mléko.

„Sójové mléko bych nabídla na přechodnou dobu v rodině, kde se snaží zbavit závislosti na kravském mléce, které jim způsobuje zdravotní problémy. Přednost bych ale dala mléku obilnému z rýže, jáhel nebo ovsa," říká Eva Cikrytová a pokračuje: „Sójové mléko se obvykle vyrábí ze syrových sójových bobů, a tak dostanete do nápoje všechny cenné látky, ale i látky, které vám dobře nedělají. Národy, které sóju používají mnoho generací, našly způsob, jak ji upravit, aby zachovaly důležité živiny a škodlivé látky eliminovaly. Proto se na východě setkáte s fermentovanou miso pastou, sójovou omáčkou, tempehem nebo s produktem zvaným natto. To jsou velmi zdravé a výživné pokrmy,“ vysvětluje Eva Cikrytová.

Foto: Thinkstock

Sója je častým alergenem, proto ji odborníci příliš nedoporučují dětem (těm do třech let vůbec)Foto: Thinkstock

Sójové mléko v kuchyni: jako náhrada poslouží

Na našem trhu je k dispozici celá řada výrobků – sójová mléka v krabici i sušená, jogurty i náhražky majonézy – sojanézy. „Složením i chutí se můžou značně lišit, je tedy třeba dobře číst údaje na obalu a vyzkoušet jich i víc, než najdete takový, který vám vyhovuje,“ radí majitelka obchodu se zdravou výživou Simona Růžková. Je ale třeba počítat s tím, že sójová, ale i další rostlinná mléka a výrobky z nich jsou minimálně dvakrát dražší než tradiční kravské.

Pokud vám zachutnají, není problém je v receptech využít podobně jako kravské mléko. „Jogurty se od těch z kravského mléka přece jen liší, mají trochu jinou konzistenci, spíš jako směs jogurtu s pudinkem. Ani sójový margarín namazaný na chléb každému nejede. Ale například při přípravě omáček, pudinku nebo palačinek podíl sójového mléka nepoznáte,“ ujišťuje Simona Růžková.

Jak se zdá, verdikt je jasný. Výrobky ze sóji jako občasné zpestření jídelníčku nemusí být špatné. Dlouhodobou výměnu za kravské mléko – bez další úpravy jídelníčku – ale rozhodně nelze doporučit.

Používáte nějaké sójové výrobky? A je to proto, že se chcete vyhnout mléku, nebo vám prostě chutnají?

Reklama

Načítám