Hlavní obsah

Souboj pohlaví: Proč muži hubnou rychleji?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nespravedlivé, ale je to tak. Mužům se přebytečná kila shazují lépe. Je něco, co bychom se od nich mohly v téhle oblasti naučit, nebo je to prostě příroda?

Článek

Důvodů, proč se mužům většinou hubne snáze a rychleji než ženám (i když vždy záleží na nastavení konkrétního jedince), je hned několik. Například rozdílný metabolismus. Co to znamená a jaké jsou další důvody?

Mají víc svalů

Jak to, že vaše drahá polovička, která prosedí celý den u počítače a na pohyb ji moc neužije, neztloustne ani po šesti, zatímco vy, i když pravidelně cvičíte a lítáte kolem dětí, přiberete i po půlce knedlíku?

Jeden z důvodů je rozdílný bazální metabolismus, což je energie, kterou vydáte v klidovém stavu. Určité množství energie totiž spálíte vždy, i když strávíte celý den v posteli. A muži jí nicneděláním vydají víc. Také během cvičení a celkově pohybu ženy spálí méně kalorií. Způsobuje to zejména rozdíl ve stavbě těla. Muži mají přirozeně více svalové hmoty než ženy, kterým příroda zase nadělila více tuku. Větší množství svalů znamená rychlejší metabolismus.

Chrání je testosteron

Význam mají samozřejmě také hormony. Mužské tělo produkuje víc testosteronu, který je nezbytný právě pro budování svalů. Hormony řídí i ukládání tuku. Zatímco u mužů se tuk soustředí hlavně do oblasti břicha, ženám se ukládá spíš do stehen a hýždí. A hádejte, odkud se prokazatelně shazuje rychleji? Samozřejmě, že z břicha, takže další výhoda pro pány.

Foto: Vladyslav Starozhylov, Shutterstock.com

Sixpack u ženy je proti přírodě. Ta nám totiž nadělila víc tuku než mužům. Určitě věděla pročFoto: Vladyslav Starozhylov, Shutterstock.com

Nemají PMS

S hormony souvisí i psychika. Chuť lehnout si k romantickému filmu s krabicí čokoládových bonbonů a vaničkou zmrzliny má minimálně jednou měsíčně kvůli premenstruačnímu syndromu velká část žen. U mužů se podobné stavy vyskytují jen zřídka.

„Je to jejich silná stránka, rozhodně netrpí tolik výkyvy nálad jako ženy. U těch se horská dráha nálad, emocí a hormonálních změn v rámci cyklu projevuje psychogenním jedením,“ uvádí výživová specialistka Ing. Babeta Linhartová. Ženy se navíc rády odměňují jídlem a mají k němu emocionální vztah.

Ve prospěch mužů hraje i to, že se většinou zase tolik neřeší a nějaké kilo navíc je netrápí. Když už se rozhodnou zhubnout, obvykle je nebrzdí zpomalený metabolismus, který je u mnoha žen následkem desítky nejrůznějších diet.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Ženy se jídlem odměňují i jím zahánějí smutek. Mají k jídlu citový vztahFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Jedí jinak

Pokud patříte mezi ženy, které si raději dají těstovinový salát, zatímco váš partner si potrpí na pořádnou flákotu – i to je jeden z důvodů, proč se mu bude pravděpodobně hubnout lépe. Muži podvědomě tíhnou ke stravě bohaté na bílkoviny. Bílkoviny obsažené například v mase nebo vejcích jsou důležité pro budování svalů, a navíc mají sytící schopnost, takže po jejich konzumaci nepřichází hlad tak rychle jako po zdrojích sacharidů.

Nejsou matkami

Hubnutí nám asi půjde vždy pomaleji než mužům, ale můžeme od nich načerpat trochu inspirace. Zaměřit se na silový trénink a zpevňovat svaly, dbát na dostatek bílkovin a hlavně se vyhnout drastickým dietám.

Ženské estrogeny mají své nevýhody, ale výhody je dalekosáhle předčí. „Kvůli estrogenům se ženy potýkají s celulitidou, která u mužů téměř není. Ale právě estrogeny můžou za to, že jsme ženy a mámy. Buďme hrdé na to, že se od mužů lišíme. Netrapme se tím, že se nám hubne hůř. Důležité je cítit se spokojeně a vyzdvihnout své přednosti,“ radí výživová poradkyně PharmDr. Petra Kůrková.

Pokoušela jste se někdy hubnout se svým protějškem?

Reklama

Načítám