Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva guláše, které musíte vyzkoušet

Foto: Greta Blumajerová

Dnes se soutěžilo v guláších. A oba byly skvělé!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

V dnešním testu kuchařek jsme se pustili do klasiky jménem guláš. O tom, že receptů na něj je víc než kuchařek, není pochyb. Je ale lepší ten s černým pivem, nebo s rajčaty a paprikou?

Článek

Do souboje receptů na téma guláš se tentokrát přihlásila naše editorka Jana Netopilová a Martin Šámal z oddělení podpory značky ze Seznam.cz. Jana se vrhla na šťavnatý guláš se zeleninou a Martin to vzal po chlapsku – vyzkoušel pivní guláš s feferonkou.

Hovězí guláš s feferonkou

Marie Formáčková: Pivní kuchařka. Více než 400 jedinečných receptů pro každou příležitost. Nakladatelství XYZ, Praha 2011.

Foto: Greta Blumajerová

Pivní guláš Martin zvládnul na jedničkuFoto: Greta Blumajerová

Na 4 porce potřebujete:600 g hovězí kližky, 1 lžíci sádla, 2 cibule, 1 lžíci mleté papriky, sůl, kmín, 500 ml tmavého piva, 1 lžíci rajského protlaku, 2 brambory a 1 feferonku.

Postup:Maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a osolené maso, posypeme kmínem a orestujeme. Zalijeme polovičkou piva, přidáme rajský protlak a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme nastrouhané brambory a feferonku. Přilijeme zbytek piva a dusíme, až je maso měkké.

Jak recept hodnotí Martin?„Většinu Čechů zaujme název – Pivní kuchařka. Ani by vás nenapadlo, kolik různých pokrmů může pivo chuťově vylepšit a kolik jídel i z jiných zemí na pivu stojí. Recepty jsou popsané docela minimalisticky, proto se hodí mít už něco ‚odvařeno‘.

Recept na hovězí guláš s feferonkou je jednoduchý, ale samotná příprava chce dostatek pozornosti. Základem je hovězí kližka, jejíž odblanění a udušení doměkka potřebuje svůj čas. Pokud guláš jemně připálíte, chytne správnou barvu, ale kvůli karamelu v tmavém pivu také trochu hořkosti. To se ale v kombinaci se sklenkou studeného piva určitě chuťově sladí.“

Šťavnatý guláš

Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů: Velká domácí kuchařka. Slovart, Praha 2002.

Foto: Greta Blumajerová

Jana nad rajčaty nejdřív kroutila hlavou, pak si ale také pochutnalaFoto: Greta Blumajerová

Na 4 porce potřebujete:4 lžíce sádla, 4 velké cibule, 500–600 g hovězího masa (kližka), 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička drceného kmínu, 4 stroužky česneku, 1–2 lžíce rajčatového protlaku, 1 zelenou papriku, 3 rajčata.

Postup:1. Na sádle osmahneme 3 nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kostky nakrájené maso, osmahneme, přidáme papriku, kmín, prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Zamícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Mírně podlijeme a zvolna dusíme téměř do měkka.

2. Pak přidáme nakrájenou papriku, oloupaná rajčata a na klínky nakrájenou zbylou cibuli a krátce podusíme.

3. U tohoto receptu šťávu ani necedíme, ani nezahušťujeme; šťávu částečně zahustí větší množství rozdušené cibule. Podáváme s chlebem nebo rýží.

Jak recept hodnotí Jana N.?„Když jsem četla recept, byla jsem vyděšená, protože já bych takhle sama guláš nikdy nedělala. Podle mě do klasického guláše rajčata nepatří. Ale musím nakonec uznat, že je to jídlo moc dobré. Nicméně: Autorka přepokládá, že podle ní budou vařit pokročilejší kuchaři. Já se mohu vsadit, že by tam leckterý začátečník naházel loupaná rajčata vcelku (chybí upřesnění), a hlavně že by guláš neosolil, neboť v ingrediencích i v postupu zcela chybí sůl. Tak v tomto směru jsem postup nedodržela – přece jen mi bylo líto 600 g masa za 150 korun, což u nás v supermarketu dnes stálo. Čili závěr: O této kuchařce zcela doslova platí Důvěřuj, ale prověřuj.“

Jak děláte guláš doma vy? Držíte se jen osvědčené klasiky, nebo do něj občas rádi přidáváte i něco navíc? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám