Hlavní obsah

Souboj receptů: Pochutnejte si na luštěninách. V pomazánce i polévce!

Foto: Mona Martinů

I luštěniny se dají připravit originálním a opravdu chutným způsobemFoto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luštěniny zasytí a chutnají báječně. Co z nich připravit? Vyzkoušejte vynikající pomazánku nebo polévku z červené čočky, která vás zahřeje!

Článek

Nevíte, co rychle udělat k večeři? Luštěniny jsou ideální volbou! Zasytí, jsou zdravé, a navíc super chutné. V dnešním souboji bojovala naše redaktorka Renata a já, obě jsme zvolily celkem netradiční recepty. Byla lepší Renčina cizrnovo-hrášková pomazánka, nebo moje polévka z červené čočky se zázvorem?

Cizrnovo-hrášková pomazánka podle Renči

Potřebujete:400 g cizrny z plechovky, 200 g hrášku v plechovce, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, 1 lžíce citronové šťávy, 3 stroužky česneku

Foto: Mona Martinů

Cizrnovo-hrášková pomazánka chutná vážně skvěle. Dnešní souboj vyhrála na plné čáře!Foto: Mona Martinů

Postup:Všechny ingredience kromě hrášku dejte do mixéru a mixujte je, dokud z nich nevznikne úplně hladká kaše. Hrášek jen jemně rozmačkejte vidličkou a opatrně vmíchejte ke směsi. Je dobré, když jsou v pomazánce cítit kousky. Pomazánku podávejte namazanou na toastovém chlebu nebo bagetce. Pokud chcete, můžete nakonec pomazánku posypat nasekanými bylinkami podle vaší chuti.

Klářina polévka z červené čočky

Na 4 porce potřebujete: 300 g červené čočky, 2 šalotky, 1 litr zeleninového vývaru, 3 cm kořene zázvoru, sůl, pepř, čerstvý koriandr, pečivo k podávání, olivový olej

Foto: Mona Martinů

Čočková polévka krásně zasytí, díky zázvoru je navíc ideální do chladných podzimních dnůFoto: Mona Martinů

Postup: Lžíci olivového oleje rozpusťte v hrnci a dejte na něj zvolna opékat šalotku nakrájenou na jemno. Pak přisypte čočku a ihned ji zalejte vývarem. Vařte asi 12 minut do měkka. Pak do polévky nastrouhejte najemno oškrábaný zázvor, přidejte sůl a pepř a celou polévku rozmixujte dohladka. Na závěr polévku posypte nasekaným koriandrem a podávejte ji spolu s pečivem.

Jaké dobroty připravujete z luštěnin vy? Napište nám své oblíbené recepty a tipy do diskuse!

Načítám