Hlavní obsah

Souboj tataráků: klasický hovězí & vegetariánský z řepy

Hodnocení:
(86)
Foto: Coca‑Cola: Spolu chutná nejlépe
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Tatarák na křupavé topince s domácí žloutkovou majonézou a svěží naloženou cibulkou potěší každého masožrouta, ale dnes nepřijdou zkrátka ani vegetariáni! V souboji tataráků se utká tradiční varianta ze svíčkové s lehčím tataráčkem z červené řepy a domácí tatarky. Který bude váš favorit?

Ingredience pro:
2 misky
Na nakládanou cibuli
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 červené cibule
Na domácí majonézu
  • 3 žloutky
  • 500 ml slunečnicového oleje
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 kyselé okurky
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce kaparů
  • sůl a pepř
Na hovězí tatarák
  • 200 g hovězí svíčkové
  • 1 hrst pažitky
Na řepný tatarák
  • 200 g předvařené řepy
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • tabasco
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte cibuli. Ocet svařte s vodou, přidejte hořčičná semínka, bobkový list, cukr a trochu soli a pepře. Do horkého nálevu dejte nasekanou cibuli a nechte vychladnout.

Krok 2: Na majonézu vyšlehejte žloutky se lžičkou hořčice a po kapkách přidávejte slunečnicový olej. Majonéza se pomalu začne tvořit a bude houstnout s přibývajícím olejem. Jakmile bude dost hustá (olej tak nejspíš nespotřebujete zdaleka celý), přidejte citronovou šťávu – ta ji okyselí a naředí. Přidejte stroužek utřeného česneku se solí a dochuťte dalším citronem, solí a pepřem. Případně trochu zašvindlujte a udělejte tuhle domácí majonézu, co vám nezabere ani 2 minuty.

Krok 3: Část nebo celou majonézu pak smíchejte s nasekanou šalotkou, okurkami a kapary a rozdělte do dvou misek.

Foto: Coca‑Cola: Spolu chutná nejlépe

Verdikt? My si dáme tataráky rádi oba, hovězí i řepový!

Krok 4: Hovězí svíčkovou očistěte, pokrájejte na drobné kousky, dejte do jedné z misek, přidejte nasekanou pažitku a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Krok 5: Řepu také pokrájejte nadrobno, k té kromě majonézy dejte petrželku a trochu tabasca a opět dolaďte solí a pepřem. Tatarák v obou variantách podávejte na opečeném chlebu s nakládanou červenou cibulí.

Recept připravil kuchař Marek Pavala v rámci kampaně Spolu chutná nejlépe.

Zkoušeli jste už lososový tatarákvegetariánský tatarák z lilku nebo zůstanete raději u klasiky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek