Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pšenice, pohanka i pšenice špalda jsou dnes nejrozšířenější v podobě mouky, ale k dostání jsou znovu i ve formě celých zrn, proto by byla škoda se o tyto původní ingredience ochudit! Zkuste špaldové rizoto.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrnek pšenice špaldy
    1
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks cukety
  • 200 g uzeného tofu
    6
  • 50 ml bílého vína
    12
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup 

01.

Špaldu uvařte podle návodu (čas vaření můžete zkrátit jejím namočením), mělo by to trvat asi 20 minut.

02.

Mezitím nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli (kdo má rád, přisype špetku chilli), přidejte na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu, po chvíli i kousky tofu nebo tempehu a tymián a opékejte do změknutí zeleniny.

03.

Poté zalijte bílým vínem, které nechte odpařit, vmíchejte uvařenou špaldu a nechte ještě chvilku společně prohřát. Podle chuti dosolte, opepřete a okyselte citronovou šťávou.

Související témata:

Načítám