Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zlatavé meruňky se pomalu derou do obchodů místo těch zelených, a tak je na čase pustit se do pečení. Třeba s receptem na špaldový koláč s tvarohem a meruňkami.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžička skořice
  • 50 ml javorového sirupu
  • 1 ks citronové kůry
  • 3 lžíce rumu
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlí
    8
  • 300 g meruněk
  • 500 ml mléka
    7
  • 2 ks tvarohu
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 250 g špaldová mouka
    1
  • 1 hrst mandlí
    8
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 stupňů.

02.

Do prosáté špaldové mouky přidejte jedno celé vajíčko, pár lžic oleje, mléko, dochuťte a dovoňte podle vašich preferencí (např. skořice a rum). Na závěr vmíchejte rozšlehané bílky ze zbylých dvou vajec (žloutky nevyhazovat!) a lžičku kypřicího prášku.

03.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a nechte asi 5 minut péct.

04.

Tvaroh smíchejte s trochou javorového či datlového sirupu a dvěma zbylými žloutky, přidejte trochu rumu, citronovou kůru, pár rozinek a skořici, aby vám to hezky vonělo.

05.

Předpečené těsto vyndejte z trouby, potřete ochuceným tvarohem, pokryjte vypeckovanými a na kousky nakrájenými meruňkami a posypte mandlemi. Koláč nechte ještě asi 30–40 minut péct.

06.

Před podáváním můžete ještě pro sladkomily polít javorovým sirupem.

Související témata:

Načítám