Hlavní obsah
3,3
(3)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zlatavé meruňky se pomalu derou do obchodů místo těch zelených, a tak je na čase pustit se do pečení. Třeba s receptem na špaldový koláč s tvarohem a meruňkami.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžička skořice
  • 50 ml javorového sirupu
  • 1 ks citronové kůry
  • 3 lžíce rumu
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlí
  • 300 g meruněk
  • 500 ml mléka
  • 2 ks tvarohu
  • 3 ks vejce
  • 250 g špaldová mouka
  • 1 hrst mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 stupňů.

02.

Do prosáté špaldové mouky přidejte jedno celé vajíčko, pár lžic oleje, mléko, dochuťte a dovoňte podle vašich preferencí (např. skořice a rum). Na závěr vmíchejte rozšlehané bílky ze zbylých dvou vajec (žloutky nevyhazovat!) a lžičku kypřicího prášku.

03.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a nechte asi 5 minut péct.

04.

Tvaroh smíchejte s trochou javorového či datlového sirupu a dvěma zbylými žloutky, přidejte trochu rumu, citronovou kůru, pár rozinek a skořici, aby vám to hezky vonělo.

05.

Předpečené těsto vyndejte z trouby, potřete ochuceným tvarohem, pokryjte vypeckovanými a na kousky nakrájenými meruňkami a posypte mandlemi. Koláč nechte ještě asi 30–40 minut péct.

06.

Před podáváním můžete ještě pro sladkomily polít javorovým sirupem.

Reklama

Související témata:

Načítám