Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Národy jižní Evropy vědí o vedrech svoje a jim se přizpůsobila i jejich kuchyně. Snad všude na jihu připravují svěží studené polévky – a tip na jednu z nich tu pro vás dnes máme. Udělejte si doma španělské gazpacho!

30 min.
Příprava
1 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 plátky světlého toastového chleba
  • 1 kg rajčat
  • 1 ks okurky
  • 1 ks červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks červené cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 ks chilli papričky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka estragonu
K podávání
  • 1 ks rajčat
  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • 1/2 ks okurky
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1/2 ks červené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Plátky chleba namočte do vody. Rajčata na špičce nakrojte do křížku, vhoďte je asi na 20 vteřin do vroucí vody, pak je dejte pod studenou vodu a oloupejte je – díky spaření to bude hračka. Pak je zbavte tuhých kousků kolem stopky a semínek a čistou stěnovou dužinu vložte do mixeru.

02.

Okurku oškrábejte, rozkrojte podélně napůl a lžící zbavte semínek. Pak ji nakrájejte na kousky a vložte stejně jako očištěnou papriku, cibuli a česnek k rajčatům. Do mixéru následně přidejte i vymačkaný rozmočený chleba a podle chuti také bylinky a kousek chilli papričky. Vše za postupného přidávání olivového oleje rozmixujte dohladka a dochuťte trochou soli a octa či limetkové šťávy. Polévku dejte asi na 2 hodiny pořádně vychladit do lednice.

03.

Zeleninu na ozdobu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty smíchejte s kapkou olivového oleje. Až budete polévku podávat, doprostřed talíře přidejte kopeček této zeleninové směsi a posypejte několika krutony z opečeného bílého chleba.

Velmi neobvyklou studenou polévku můžete připravit také z melounu.

Reklama

Načítám