Hlavní obsah

Španělské gazpacho

Hodnocení:
(0)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 minuta
Náročnost
nízká

Národy jižní Evropy vědí o vedrech svoje a jim se přizpůsobila i jejich kuchyně. Snad všude na jihu připravují svěží studené polévky – a tip na jednu z nich tu pro vás dnes máme. Udělejte si doma španělské gazpacho!

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 2 plátky bílého toastového chleba
  • 1 kg rajčat
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 chilli papričky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • estragon
Na servírování
  • 1 rajče
  • 1 plátek bílého toastového chleba
  • okurka
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

Krok 1: Plátky chleba namočte do vody. Rajčata na špičce nakrojte do křížku, vhoďte je asi na 20 vteřin do vroucí vody, pak je dejte pod studenou vodu a oloupejte je – díky spaření to bude hračka. Pak je zbavte tuhých kousků kolem stopky a semínek a čistou stěnovou dužinu vložte do mixeru.

Krok 2: Okurku oškrábejte, rozkrojte podélně napůl a lžící zbavte semínek. Pak ji nakrájejte na kousky a vložte stejně jako očištěnou papriku, cibuli a česnek k rajčatům. Do mixéru následně přidejte i vymačkaný rozmočený chleba a podle chuti také bylinky a kousek chilli papričky. Vše za postupného přidávání olivového oleje rozmixujte dohladka a dochuťte trochou soli a octa či limetkové šťávy. Polévku dejte asi na 2 hodiny pořádně vychladit do lednice.

Krok 3: Zeleninu na ozdobu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty smíchejte s kapkou olivového oleje. Až budete polévku podávat, doprostřed talíře přidejte kopeček této zeleninové směsi a posypejte několika krutony z opečeného bílého chleba.

Velmi neobvyklou studenou polévku můžete připravit také z melounu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek