Hlavní obsah

Šťavnatá domácí sekaná s kapustou

Hodnocení:
(35)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Krátce podušená podzimní kapusta dodá klasické sekané šťavnatost a odlehčí ji. Dobře okořeněná chutná opravdu skvěle. A bonus navíc: ušetříte!

Ingredience pro:
1 šišku
Budete potřebovat
  • 100 g kapusty
  • 1 cibule
  • 1 ks pečiva
  • 100 ml mléka
  • 600 g mletého masa
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Na přípravu budete potřebovat polovinu velké nebo jednu malou kapustu. Zvadlé listy odstraňte, vyřízněte košťál a tvrdá žebra z větších listů (skrojky použijte do vývaru). Kapustu nakrájejte na jemné nudličky, cibuli nakrájejte na kostičky.

Krok 2: Den staré pečivo nakrájejte na kostky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.

Krok 3: Ve větší pánvi rozpalte olej a krátce na něm opečte cibuli. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a nudličky kapusty. Kapustu také krátce opečete – měla by lehce zavadnout a rozvonět se, potrvá to 2–3 minuty. Nakonec přidejte do pánve prolisovaný česnek a už jenom velmi krátce promíchejte se zeleninou. Podlijte malým množstvím vody a poduste asi 5 minut – kapusta by měla být vláčná, ale pořád jemně křupavá a voda téměř odpařená. Odstavte a nechte zchladnout.

Krok 4: Rozpalte troubu na 180 °C, chlebíčkovou formu vymažte olejem a dobře vysypejte hrstí strouhanky. Do mísy dejte mleté maso, vejce, nasáknuté a vyždímané pečivo a hořčici. Řádně osolte, přidejte špetku pepře a majoránku a směs pořádně propracujte rukou na soudržnou hmotu. Nakonec vmíchejte vychladnutou podušenou kapustu a ještě jednou pořádně propracujte.

Krok 5: Masovou směs napěchujte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 50 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout, vyklopte z formy a podávejte s bramborovou kaší.

Můj tip: K masu na sekanou můžete přidat i malý kousek uzeného (a pečivo navlhčit uzeným vývarem), bude ještě lepší.

Nebo raději zkusíte elegantnější růžičkovou kapustu? Podívejte se na naše recepty. Na kolik způsobů si ji můžete připravit?

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek