Hlavní obsah

Chrání srdce, zhubnete a zbystří zrak: 6 důvodů proč pravidelně jíst kapustu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapusta patří mezi nejstarší druh zeleniny na světě. Je jedním z nejbohatších zdrojů živin mezi potravinami z rostlinné říše, obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Chrání srdce, oči, klouby, brání vzniku rakovinných buněk a ještě podporuje hubnutí… Přitom si řeknete „obyčejná kapusta“, ale ona je neobyčejná!

Článek

Existuje spoustu druhů a tvarů kapusty a některé z nich pěstovali už lidé ve starověkém Egyptě. Přestože na ni možná nemáte ze školních jídelen ty nejlepší vzpomínky, neměli byste na tuhle zeleninu zanevřít. Je nesmírně zdravá, plná antioxidantů a stojí pár korun.

1. Vyšší imunita

Kapusta růžičková (zvaná někdy jako kapustička), hlávková i kadeřavá se řadí mezi košťálovou zeleninu. Vyznačuje se množstvím zdraví prospěšných látek, a to vyšším než třeba tolik opěvované avokádo. Významný je především obsah vitaminů C a K. Dokonce vitaminu C má v sobě kapusta přibližně třikrát víc, než je ve stejném množství pomeranče.

Kapusta dále obsahuje vitaminy ze skupiny B a E, kyselinu listovou a také vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru, železo a sodík. Díky této sestavě nesmírně posiluje imunitu a zabraňuje vzniku nemocí a zánětů v těle.

2. Silné srdce

Kapustu by měli ve větší míře jíst všichni, kdo mají potíže s cholesterolem či aterosklerózu. Obsahuje i vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. V jednom hrnku kapusty je až 121 mg omega-3 mastných kyselin a 92 mg omega-6 mastných kyselin, které cholesterol snižují a tím chrání srdce.

Pozor by si však na kapustu měli dát lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve. Ve větší míře by pro ně mohla být nebezpečná.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kapusta chrání srdce a posiluje cévyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Menší riziko smrtelných chorob

Brukvovitá zelenina, včetně kapusty, se vyznačuje vysokým obsahem antioxidantů, které pomáhají eliminovat nebezpečné látky v našem těle. Tyto tzv. antioxidanty účinně bojují proti volným kyslíkovým radikálům, jež mohou přispívat k onemocněním, jako je rakovina, choroby srdce a cév a nemoci nervového systému, jako například Parkinsonova choroba. Kapusta dále obsahuje glukosinoláty, což jsou látky odpovědné za charakteristickou vůni a ostrou chuť brukvovité zeleniny a zároveň mají prokázané protinádorové účinky.

4. Snazší hubnutí

Budete-li konzumovat kapustu, upraví se vám zažívání, zlepší se metabolismus, a vy tak snáz zhubnete. Skvělý efekt má na trávení nejen obsažená vláknina, ale také fakt, že kapusta, zvláště pak růžičková, tělo odvodňuje.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Konzumací kapusty se vám upraví zažívání a snáz zhubneteFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

5. Zdravé klouby

Významný je v kapustě i obsah minerálních látek, především draslíku, vápníku a fosforu. Vápník z kapusty je důležitým zdrojem pro lidi, kteří z nejrůznějších důvodů nekonzumují mléčné výrobky. Kapusta obsahuje i hodně bílkovin, což je základní stavební jednotka organismu. Budete-li jíst kapustu, ochráníte i své klouby, kosti a svaly a podpoříte jejich obnovu a regeneraci.

6. Bystrý zrak

Kapusta se ale příznivě podepíše také na vašem zraku, neboť obsahuje i antioxidant lutein, který se koncentruje v oku na sítnici a posiluje obranný systém oka. Jeho nedostatek může způsobit potíže s očima a zvyšuje se riziko vzniku šedého zákalu a dalších degenerativních očních chorob.

Reklama

Načítám