Hlavní obsah

Vepřová pečeně s kapustovým špenátem

Hodnocení:
(50)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 45 minut
Náročnost
střední

Pečené maso je skvělé, protože se dělá v troubě skoro samo. Čas, po který se peče, stojí za to věnovat přípravě nějaké dobré přílohy – a nemusí to být nutně jen zelí nebo špenát. Zkuste si na způsob špenátu připravit hvězdu podzimu: kapustu. Dobře připravená je skvělá!

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 900 g vepřové pečeně bez kosti
  • 70 g anglické slaniny v celku
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce sádla
Na kapustový špenát
  • 1/2 kapusty
  • sůl
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
K podávání
  • 400 g bramborových noků
Článek

Postup

Krok 1: Maso prošpikujte slaninou nakrájenou na tenké hranolky: dlouhým ostrým nožem do masa propíchněte hlubokou díru a do ní vsuňte špalíček slaniny. (Pokud si nejste jistí, podívejte se na fotonávod, jak správně špikovat maso.) Pak pečeni osolte a opepřete.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C.  V pekáči nebo kastrolu rozpalte sádlo a pečeni na něm ze všech stran opečte dohněda. Podlijte trochou vody a pečte asi 100 minut doměkka. Během pečení průběžně maso přelévejte výpekem. Podle potřeby doplňujte vodu, aby se šťáva nevypekla a nespálila. Máte-li rádi cibuli, klidně do pekáče hned zpočátku pečení přidejte jednu dvě cibule pokrájené na půlkolečka.

Krok 3: Zatímco se maso peče, ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vrchní zavadlé listy kapusty odstraňte a zbylé listy rozeberte. Vykrájejte a odstraňte tuhý řapík a listy nakrájejte na nudličky. Vložte do vroucí vody a asi tři minuty vařte, aby kapusta byla hotová na skus. Pak ji sceďte a propláchněte v ledové vodě – jedině tak si zachová lehkou křupavost a zelenější barvu. Ze zchladlé kapusty vymačkejte přebytečnou vodu.

Krok 4: V hluboké pánvi na troše oleje osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když začne na krajích zlátnout, přidejte utřený česnek, nechte minutku rozvonět a vložte připravenou kapustu. Pořádně promíchejte a chvíli prohřejte. Nakonec přilijte trochu smetany ke šlehání a ještě asi dvě minuty provařte, aby „špenát“ zjemnil.

Krok 5: Upečené maso krájejte na plátky a podávejte s kapustou, bramborovými knedlíky či domácími bramborovými noky a přelijte výpekem. 

Máte rádi kapustu, ale nechcete ji podávat jakou součást hlavního chodu? Vaše strávníky okouzlí kapustová polévka s bramborem bez masa vhodná i pro děti nebo kapustová polévka s kari a arašídy.

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 11. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.