Hlavní obsah
3,1
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Šťavnatá vepřová pečeně patří k nedělnímu obědu v mnoha rodinách. Když kus masa připravíte na způsob italské porchetty jako roládu s bylinkami, bude ještě voňavější a lákavější. Do pekáče přidejte zimní zeleninu a pár navinulých jablek a máte postaráno i o přílohu. A když budete chtít, z výpeku vyrobíte nakonec i rychlou omáčku.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 200 g krkovice
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks celeru
  • 2 ks jablek
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Směs bylinek
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 snítek čerstvého oregana
Článek

Postup

01.

Vepřovou krkovici omyjte a osušte. Pomocí dlouhého ostrého nože ji rozřízněte tak, abyste vytvořili velký plochý plát masa: nařízněte ji po celé délce zhruba v jedné třetině výšky, ale nedokrojte. Naříznutý kus masa odklopte, jako když otvíráte knihu. Další řez veďte v opačném směru, zbylé dvě třetiny masa rozřízněte na polovinu, nedokrojte a znovu otevřete. Plát masa pak jemně rozklepejte tak, aby měl stejnoměrnou výšku.

02.

Bylinky omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Prolisujte čtyři stroužky česneku a promíchejte je s bylinkami. Plát masa osolte, opepřete a potřete bylinkami s česnekem. Maso zaviňte jako roládu a zavažte kuchyňským provázkem. Jak snadno a rychle oloupat česnek?

03.

Troubu předehřejte na 200 °C. Oloupejte cibuli, mrkev, celer a jablko (do tohoto jídla se nejvíc hodí navinulé odrůdy jablek s pevnou dužinou) a nakrájejte je na větší kousky. Vložte je do pekáče, osolte, jemně opepřete a přidejte pár snítek bylinek a několik stroužků česneku.

04.

Připravenou roládu osolte, opepřete a položte na připravenou zeleninu. Podlijte malým množstvím vody a vše přikryjte alobalem. Vložte do rozpálené trouby a pečte při 200 °C asi 20 minut. Poté stáhněte teplotu na 180 °C, odstraňte alobal a pečte ještě asi hodinu a čtvrt (podle velikosti masa) doměkka.

05.

Upečené maso nechte odpočinout asi 20 minut a poté nakrájejte na plátky. Podávejte s jemnou bramborovou kaší a pečenou zeleninou.

Tip: Upečenou zeleninu a jablka můžete propasírovat přes síto (nebo rozmixovat tyčovým mixérem) a vytvořit tak luxusní navinulou omáčku. Propasírovanou zeleninu vraťte do hrnce, prohřejte a případně nařeďte trochou vývaru. Podle chuti jablek přidejte kapku octa nebo špetku cukru. Na závěr vmíchejte kousek studeného másla a už nevařte.

Nezapomeňte na zákusek k odpolední kávě. Když se vám v kuchyni nechce trávit moc času, upečte rychlý jablečný koláč na plech, když si naopak chcete s přípravou vyhrát, pusťte se do poctivých žloutkových věnečků.

Reklama

Související témata:

Načítám