Hlavní obsah
3,4
(71)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Věnujte přípravě večeře pár minut navíc a naservírujte rodině tyhle hravé a šťavnaté kuřecí špízy. Přidejte pikantní omáčku, nějaký zajímavý chléb či placky a salát a zaručujeme vám, že určitě neuslyšíte: „Zase kuře?“

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 kg horních kuřecích stehen
Na marinádu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka mletého chilli
K podávání
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 ks citronu
Článek

Na přípravu určitě použijte vykostěná kuřecí stehna bez kůže, jsou šťavnatější než prsa. I když je jednodušší je napíchat na špíz, a pak teprve naložit do marinády, doporučuji opačný postup. Marináda se tak dostane opravdu všude. A uzenou papriku nenahrazujte, je vynikající a stojí za to mít ji ve skříňce s kořením.

Postup:

01.

Kuřecí stehna omyjte, osušte, ořízněte přebytečný tuk a nakrájejte je na podobně velké kostky.

02.

Česnek a zázvor oloupejte, česnek prolisujte a zázvor jemně nastrouhejte do větší skleněné mísy. Přidejte zbylé přísady na marinádu (množství chilli přizpůsobte vlastní chuti) a dobře promíchejte. Vložte kuřecí kousky a znovu promíchejte. Mísu zakryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 30 minut, ideálně do druhého dne.

03.

Rozpalte gril v troubě. Kuřecí kousky napíchejte těsně vedle na špízové jehly a dejte na plech vyložený papírem na pečení. Zbylou marinádu uchovejte.

04.

Když bude gril rozpálený, vložte do trouby plech a grilujte z každé strany 3–4 minuty dozlatova. Špíz vždy otočte o čtvrtinu, potřete zbylou marinádou a dál grilujte. Dohromady vám postačí asi 15 minut, podle velikosti kousků a výkonnosti grilu.

05.

Hotové špízy po vytažení z trouby lehce překryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat stranou. Podávejte posypané petrželovou natí a s kouskem citronu na zakápnutí. Přidejte oblíbenou pikantní omáčkou a jako přílohu zvolte chléb nebo chlebové placky.

Tyhle chlebové placičky jsou zároveň výborná pochoutka k pivu a využijete i zbytky.

Reklama

Související témata:

Načítám