Hlavní obsah

Stihnete ježíška na dálku? Dopravci se bojí kalamity!

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli potřebujete poslat dárek k Vánocům poštou, máte posledních pár dní, aby stihl dorazit pod stromeček. Kdy přesně by měla vánoční zásilka odejít do vedlejšího města a dokdy po Evropě?

Článek

Každý rok je to stejné: lhůty na doručení zásilek se před Vánoci prodlužují a dopravci varují, abyste vše poslali včas. Letos to platí dvojnásob, protože zavřené obchody nahrávaly nákupům přes internet a balíků všeho druhu je daleko víc. Kdy tedy nadílku objednat nebo poslat, abyste udělali radost pod stromečkem?

Kdy objednat, aby zboží dorazilo

Abyste měli jistotu, že zboží z e-shopu dorazí tak, aby bylo pod stromečkem, je nejvyšší čas ho objednat. Většina obchodů má na stránkách upozornění, že se dodací doba může protáhnout, a někde uvádějí i termín, dokdy garantují doručení do Vánoc – nejčastěji je to polovina prosince. „Letos je potřeba mít kvůli protikoronavirovým opatřením větší rezervu, ideální je to stihnout do neděle 13. prosince, aby se zboží dostalo do přepravy do 16. prosince, pak už nebude možné garantovat doručení včas,“ říká Pavel Včela, ředitel GLS Česká republika.

Termíny, dokdy je třeba objednávat a posílat, může změnit i počasí. „Všichni dopravci se modlí, aby sněhová nadílka dorazila až po svátcích. Sníh a mráz by totiž mohly v některých oblastech svoz a doručování výrazně zkomplikovat,“ upozorňuje Miroslav Michalko z internetové přepravní služby Zaslat.

Když dopravci opravdu nestíhají nebo vás v danou dobu nezastihnou na adrese, směrují zásilky do depa nebo výdejny, kde si je pak můžete vyzvednout, případně si – pokud je to možné – objednat opakované doručení.

Dárek ze zahraničního e-shopu

Datum objednání do 13. prosince se týká českých e-shopů. U zahraničních nic garantovat nelze, a jestli jste chtěli nakoupit v asijských obchodech, pak si troufáme říct, že jste správnou dobu už promeškali.

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Jestli se chystáte nakupovat dárky na internetu, měli byste to udělat co nejdřívFoto: Kite_rin, Shutterstock.com

Kdy nejpozději poslat balíček po ČR

Plánujete poslat dárky příbuzným či kamarádům? Měli byste to stihnout do 11. prosince. „Pro správné doručení je zásadní uvést správnou a kompletní adresu, ale také telefonní číslo a e-mailový kontakt na adresáta,“ radí tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Důležité je i kvalitní a bezpečné zabalení, aby zásilka dorazila nepoškozená a nemuseli jste ji reklamovat. Čím později balíček odešlete, tím se vám může prodražit cena za dopravu – přepravci do ní mohou promítnout prodloužení pracovní doby zaměstnanců a doručování o víkendech.

Jak utajit cenu

Posíláte dárek a samozřejmě nestojíte o to, aby adresát znal jeho cenu. Jak ji ale utajit, když chcete balíček pojistit pro případ poškození? Jestliže zboží objednáte v e-shopu a rovnou necháte poslat na adresu obdarovaného, lze se domluvit, aby ke zboží nepřikládali fakturu a poslali ji jen v elektronické verzi vám jako plátci.

„Balíček, který posíláte vy, prostě nepřipojišťujte. Není to ani nutné – většina dopravců automaticky pojišťuje zásilky do výše několika tisíc. Cenu byste museli sdělit jen při zasílání do zahraničí – do států, kde je potřeba přiložit celní fakturu,“ říká Miroslav Michalko.

Foto: Youproduction, Shutterstock.com

Než dárek svěříte dopravci, dohlédněte na jeho opravdu pečlivé a bezpečné zabaleníFoto: Youproduction, Shutterstock.com

Kdy nejpozději poslat balíček do zahraničí

Potřebujete poslat balíček do zahraničí? Platí podobné termíny jako při doručení v rámci republiky, ale vždy se předem zeptejte u dopravce. Velmi záleží na tom, kam směřuje. Jiné to je v rámci EU, jiné mimo Evropu.

Pamatujte, že všude je situace podobná. „S ohledem na současné přetížení dep a překladišť dopravců je třeba počítat s možným zpožděním zásilek v řádu pracovních dní,“ upozorňuje Miroslav Michalko. Jestliže vám na doručení opravdu záleží, lze vyhledat i prémiové dopravce, kteří doručení do dohodnutého termínu garantují, ovšem pak počítejte i s prémiovou cenou.

Situace na poli doručování vánočních balíků se mění každý den. Jak vidí letošní termíny jednotlivé zásilkové služby?

Reklama

Související témata:

Načítám