Hlavní obsah

6 rad pro nakupovací maniačky. Takhle se nezruinujete

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdete se jen tak cournout po obchodech, ale odcházíte s tunou tašek a zářezem na kreditce. Nebo jdete pro džíny, ale v tašce si nakonec nesete šaty. Ženy a nákupy, to je odvěké téma. Jak vyrazit do obchodů a nezkrachovat? Jak nakupovat bezpečně a s rozumem? Tady je 6 našich rad!

Článek

Čest výjimkám! Za svůj um neutrácet zbytečně a za věci, které nejsou potřeba, si zaslouží náš obdiv. Ale pravda je, že řada žen to má přesně naopak. Jakmile vkročí do nákupního centra, emoce vyhrávají nad rozumem, tašky se plní věcmi, bez nichž byste se sice obešly, ale přesto jim nelze odolat (jak nakupovat potraviny v době koronavirové?). Pohled na výpis z účtu pak leckdy nebývá moc příjemný.

Jak tahle rizika alespoň snížit? Tady je 6 rad, které vám vaše shopovací vášně pomohou zkrotit.

1. Mějte plán!

Když se nudíte, najděte si jinou zábavu, než je procházka nákupním centrem. Jděte na kávu s kamarádkou, do kina, na procházku, zacvičit si!

Když na nákupy, tak s jasným plánem. Měly byste vědět, pro co tam jdete. Potřebujete kozačky, protože se blíží zima? Nebo novou kabelku, protože ta stará už se fakt trhá? Podle toho, co chcete koupit, si pak udělejte seznam obchodů, do kterých půjdete. A do jiných nesmíte ani nakouknout! Žádné „jen se mrknu, když už jdu okolo“. To nekončívá dobře a vy to moc dobře víte!

2. Poctivě zkoušejte

Jestli nemáte čas, tak to vzdejte rovnou. První krok k tomu, jak se vyvarovat neuvážených nákupů a skříni plné kousků, které na sebe nikdy nevezmete, je zkoušení.

Nikdy neodhadujte jen od oka, zda vám to či ono bude, vše poctivě zkoušejte! Nejde totiž jen o to, jestli vám sedí velikost, ale jak se vám daný kousek nosí.

A pozor, jedna důležitá rada. Nestačí si jen danou věc obléct, postavit se před zrcadlo a podívat se. Zkuste si sednout, udělat pár kroků, ohnout se a podobně. Mnohdy se totiž ukáže, že když jen tak stojíte, je to dobré, ale jakmile se pohnete, oblečení se různě kroutí, vzdouvá, leze, kam nemá a podobně.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nikdy si nekupujte oblečení jen tak od oka. Bez zkoušení se vám budou ve skříni hromadit nenositelné kouskyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Myslete na doplňky

Koupit si krásné šaty, a navíc ve slevě, je samozřejmě lákavé. Ale jestli k nim doma nemáte vhodné boty, pásek, kabelku a podobně, budou vám k ničemu. A nebo si k nim budete muset dokoupit další tunu věcí, čímž se vynuluje jejich původní finanční výhodnost.

Cokoli si kupujete, zkuste se zamyslet i nad tím, kam to budete nosit. Jestli jste byly v divadle naposledy v minulém století, nejspíš není dobrý nápad kupovat si malé černé. Pokud každý den chodíte několik kilometrů pěšky do práce, bude lepší investovat do tenisek než do lodiček na jehle.

4. Méně je více

Je lákavé koupit si pět triček po stokoruně, ale když je po jednom vyprání všechny vyhodíte, přišly jste v tu chvíli o pětistovku. Dívat se po výhodných nabídkách rozhodně není od věci, ale někdy opravdu platí, že člověk není tak bohatý, aby mohl nakupovat ve slevách.

Opravdu sledujte spíš než cenu kvalitu, protože u věcí, které nosíte často, je lepší si připlatit. Zaměřte se především na materiály, dobře si prohlédněte styl zpracování, u oblečení například detailně omrkněte, jak pevně jsou šité švy a podobně.

Foto: Deflector Image, Shutterstock.com

Staré pořekadlo praví, že nejste tak bohatí, abyste si mohli kupovat levné věci. Přeberte si to...Foto: Deflector Image, Shutterstock.com

5. Žádné nákupy z nouze

Potřebovaly jste nutně zimní kabát, ale žádný se vám nelíbil, nebo neměli vaši velikost, jednoduše jste nepořídily. A teď jste bez nálady, otrávené, vlastně jste trochu jako dítě, kterému Ježíšek místo vysněné stavebnice přinesl encyklopedii zvířat.

To jsou chvíle, kdy vás to svádí k neuváženým nákupům jako bolestnému. „Ušetřila jsem za kabát, tak si můžu koupit aspoň kabelku. Vždyť si tu trochu radosti zasloužím.“ Tohle a podobné úvahy se vám honí hlavou, ale moc dobře víte, že se jen snažíte samy sebe ošálit.

Místo toho se rychle seberte a jeďte domů! Chce to pevnou vůli, ale vyplatí se to.

6. Nechte platební kartu doma

Pokud o sobě víte, že podléháte velmi snadno, je tu jeden trik, který by vám mohl pomoci. Když jdete nakupovat, nechte svou platební kartu doma a vyrazte jen s hotovostí. Její výši si dobře promyslete a stanovte ji podle své finanční situace.

Platit kartou je rychlé, snadné a člověk lehce ztratí přehled o tom, kolik toho utratil. Když vám ale každá kačka projde hezky rukou, budete mít jasno. Navíc je to jistota – jakmile vám dojde cash, nákupy končí. Jen málokdo je takový nakupovací maniak, že by jel domů pro kartu a do obchodů se zase vrátil.

Reklama

Související témata:

Načítám