Hlavní obsah

Jak správně poslat balík? Pozor na vycpávky!

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dát něco do krabice, zalepit, napsat adresu a poslat – co na tom může být složitého? Možná nic a možná děláte chyby, které zvyšují riziko, že zásilka nedojde v pořádku nebo včas. Jak správně zabalit a poslat balík?

Článek

Až třicet procent reklamací balíků jde na vrub špatného zabalení. Myslete na to, že balík budou až osmkrát nakládat a vykládat, pojede po dopravníku, kde může narážet na ostatní zásilky a odkud může také spadnout – a to je výška kolem 80 centimetrů. Na cestě k adresátovi se pak může ocitnout pod hromadou ostatních balíků v dodávce…

Jak správně zabalit a poslat balík?

1. Dostatečně velká krabice

Krabice musí být dost velká, aby mezi předmětem a jejími stěnami bylo místo na deformační zónu. „Vnitřní výplň by měla být minimálně pět centimetrů od stěn krabice. Sáhněte po bublinkové fólii nebo pěně. Jako nouzové řešení můžete použít i dobře zmačkané staré noviny – nezmačkané dostatečnou ochranu nezaručí,“ varuje Miroslav Michalko z internetové přepravní služby Zaslat.

Jestli se vám nepodaří vše, co chcete poslat, vměstnat do jedné krabice a musíte poslat dvě, nikdy je nesvazujte nebo neslepujte k sobě! Takový útvar je pro manipulaci nevhodný a může dojít k jeho poškození. Raději proto pošlete každou krabici zvlášť.

2. Pevný obal a spoje

Spoje krabice přelepte pevně lepicí páskou, a jestliže je obsah těžší, pak ji ještě ovažte provázkem. Obal se nesmí samovolně otevřít ani při manipulaci a otáčení se zásilkou – a současně by se nikdo neměl dostat dovnitř, aniž by to nezanechalo viditelné známky.

3. Balení křehkých zásilek

V případě křehkých věcí, jako je sklo a porcelán, a předmětů citlivých na otřesy, jako je elektronika, je nejlepší balení do dvou krabic, kdy větší je vystlaná vhodnou výplní a do ní je vložena menší krabice se samotným zbožím. Rozhodně pak zásilku označte viditelně nápisem „Křehké“ nebo „Neklopit“.

4. Jak na plastový obal

Do plastového měkkého obalu patří jen věci, které odolají běžnému zacházení – třeba oblečení. I plastový obal zvolte dostatečně odolný a uzavřete ho tak, aby nešel bez viditelných známek otevřít. Pro vepsání adresy je lepší nalepit adresní štítek, popisovat plast není vždy vhodné, nápis se může setřít.

Foto: canonzoom, Shutterstock.com

Na něco stačí obálka, ale jindy je potřeba pořádná krabice a ochranná výplňFoto: canonzoom, Shutterstock.com

Co nesmíte posílat? 

Do balíku nedávejte nic, co by mohlo ohrozit zdraví a bezpečnost, ale třeba ani výrazně páchnoucí předměty. Obsah balíku by neměl poškodit ostatní zásilky nebo zařízení, které se používá k třídění a doručování: posílat nesmíte například výbušniny, hořlaviny, zbraně nebo chemikálie.

V případě zásilky do zahraničí musíte vědět, co se z přepravy vylučuje kvůli cestě letadlem. Abyste to nemuseli pracně hledat, protože je to pro každou zemi jinak, a dokonce i letecké společnosti mívají odlišné požadavky, zeptejte se přepravce, kterému pak balík svěříte. „Komodit, které se v zásilce nesmějí objevit, je hodně a vyplatí se dopředu zjistit, co to je. Pokud pošlete něco zakázaného, pak by se vám zásilka mohla nejen vrátit, ale můžete hradit i náklady s tím spojené, včetně všech případných škod, které vznikly,“ říká Miloš Malaník, generální ředitel kurýrní služby DPD.

Foto: Freedomz, Shutterstock.com

Při balení myslete na to, že s balíkem budou manipulovat stroje i lidéFoto: Freedomz, Shutterstock.com

Balík pojistěte

Cenné věci, stejně jako ty křehké, se vyplatí pojistit. Zeptejte se firmy, které svěříte přepravu (Česká pošta, DPD, PPL, Zaslat a další), do jaké ceny je pojištěn balík automaticky, a pokud to nestačí, připojistěte ho. Pojištění by vždy mělo krýt hodnotu věci, protože při náhradě v případě ztráty nebo poškození se vychází z udané ceny zásilky.

Jak správně napsat adresu

Všechny zásilky musejí být správně označeny adresou adresáta i odesílatele: příjemce vpravo dole, odesílatel vlevo nahoře. Adresy lze napsat přímo na krabici nebo použít papírový nebo samolepicí adresní štítek. Dopravci vyžadují také telefonní nebo mailový kontakt na adresáta, aby ho mohli informovat o termínu doručování – číslo se nepíše na balík, ale do podacího lístku, proto je dobré ho znát. 

Cenný balík

Poslat můžete i cenné věci. Jako běžnou lze odeslat zásilku s cenou až 30 tisíc Kč, ale nesmějí to být peníze, drahé kovy a kameny, cenné papíry, šperky a podobně. Zásilku s hodnotou nad 30 tisíc nebo tu, která obsahuje výše uvedené cennosti, musíte opatřit páskou. Tu je nutné označit dvěma podpisy nebo razítky odesílatele nebo ovázat motouzem s plombou tak, aby ho nebylo možné bez porušení plomby sundat.

Reklama

Související témata:

Načítám