Hlavní obsah

Strach z covidu a smrti u některých lidí zesiluje libido

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chuť na fyzický kontakt vás přejde hned poté, co si nasadíte respirátor nebo zapnete televizní zprávy? Covid je tu stále s námi. To ale neznamená, že omezil sexuální styk. Právě naopak: působí jako afrodiziakum!

Článek

Třebaže se strach z pandemie koronaviru, zdravotních potíží, ztráty zaměstnání i samotné existence prodlužuje a možná někdy i stupňuje, zdá se, že některé milostné páry z toho těží. Zjištění psychologů z lisabonské univerzity totiž naznačují, že lidé, kteří čelí vědomí vlastní smrtelnosti, si sexu užívají mnohem víc. Podvědomě mají totiž tendenci zajistit přežití svých genů.

Strach ze smrti stimuluje libido

Pandemie plošně zhoršuje psychický stav a většině lidí uzavření v karanténě nebo omezení sociálních kontaktů vadí. Být doma, bez přátel a třeba bez návštěv kaváren a restaurací je pro lásku a vztahy náročné. Nejnovější studie uveřejněná v odborném časopise Journal of Sex Research však naznačuje, že obavy z covidu-19 mohou milostný život a libido naopak podpořit. Tedy aspoň v některých případech.

Vědci se dotazovali 303 mužů a žen a zajímali se, jak moc se dotyční bojí nakažení a úmrtí a zda to jejich milostný partner vnímá stejně. Akademici tak zjistili, že když se sejdou dva lidé, kteří mají z koronaviru podobný strach, transformuje se jejich společná úzkost do vášně a dobrodružství v posteli. „Zlato, pojď na to, ať to stojí za to!“

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Vědci musejí předvádět výkony, a tak neustále pořádají nějaké ankety a výzkumy. Aspoň se máme během pandemie čím bavitFoto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Když je strach dobrý sluha

V překladu řečeno, pár, který si dělá větší starosti ohledně zdraví a budoucnosti, vykazuje vyšší úroveň touhy a může se pochlubit častější sexuální frekvencí. Výzkumníci zároveň shromáždili údaje o tom, zda se pohlavní život respondentů během pandemie zlepšil nebo zhoršil. Výsledky opět ukázaly na významný restart u těch, kdo se nejvíce obávají globálního šíření viru, nákazy, pobytu v nemocnici či úmrtí. V sexuálních životech ostatních, kteří pandemii přijali laxněji, se toho ale změnilo jen velmi málo.

Objetí plní funkci útěchy

Londýnská psycholožka Abigael San pro britské bulvární noviny The Sun, kde se výsledky studie taktéž objevily, uvedla, že u některých lidí vyhlídka na smrt a nebezpečný virus spouští evoluční reakci: „I když je stres se sexuální touhou spojován většinou jen negativně, když cítíme nějaké ohrožení, paradoxně se naše sexuální pudy a libido mohou umocnit. Hrozba vlastní smrtelnosti totiž povzbuzuje, abychom se snažili předat své geny dál.“

Nemálo jedinců se chce zároveň častěji tulit a objímat. Náruč druhého se totiž bere jako nezbytný prostředek útěchy a maják klidu – navzdory tomu, že se nejdřív ujistíte, zda je protistrana negativní na covid-19.

Co všechno se změnilo

Zajímavé také je, že každý pátý dospělý vyzkoušel nové sexuální aktivity, a to včetně hraní rolí nebo nákupu erotických pomůcek, za které se utrácí mnohem víc než kdy jindy. Ostatně, americká sexpertka Annabelle Knight něco takového před rokem předvídala. Podle ní nákup moderních vibrátorů, masážních hlavic a hraček na dálkové ovládání působí i jako pojistka, kdyby jeden z partnerů musel do karantény. Slavný americký Kinseyho institut a odborníci z britské firmy Lovehoney také aktuálně zaznamenali větší zájem o skupinový sex. Čas ukáže, zda se nové pořádky zabydlí v lidských životech i poté, co pandemie skončí.

Načítám