Hlavní obsah

Ztráta chuti a čichu při covidu. Sex nestojí za nic!

Foto: Margarita Shchipkova, Shutterstock.com

Foto: Margarita Shchipkova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opojné omámení smyslů, sexuální rauš a silné, bouřlivé vyvrcholení. Na co z toho můžete zapomenout, když vinou koronaviru přijdete o chuť a čich? Ohrožená je samotná podstata milování.

Článek

Radost, slast, vzrušení, uspokojení. Proč tohle při sexu prožíváte? Protože cítíte partnerovu vůni, můžete mu ukrást pár polibků a díky tomu aktivovat vlastní libido. Sliny totiž obsahují testosteron, který podněcuje k sexuálnímu chování. Čich a chuť jsou zkrátka pro páření v celé živočišné říši dost zásadní. Tedy pokud je máte.

Líbání, ochutnávání a očichávání

Jen málokdo si uvědomuje, že vůně hraje při výběru partnera zásadní roli. Čichové vjemy se zpracovávají v mozkovém centru, které je rovněž zodpovědné za paměť. A to je důvod, proč vás někdy až magneticky vábí osoba, o kterou byste si normálně neopřeli ani kolo. Někoho vám připomíná.

Mozek vypustí pozitivní signál a zajistí vypouštění feromonů. V závislosti na nich se zapojí čichová centra, která mají za úkol zjistit, zda je potenciální nápadník vhodný k fyzickému sblížení. Objevuje se touha políbit ho, protože skrz líbání člověk posuzuje kompatibilitu a kvalitu možného milence. Ne náhodou.

Kůže na rtech je čtyřikrát tenčí než například na tvářích a je všeobecně známé, že rty mají mnoho receptorů, které během polibků přenášejí do mozku informace o míře vzrušení, sekretech, vůních, chutích i emocích. Jedná se o výměnu informací mezi jedinci a zároveň osudový okamžik. Líbání rozhoduje o budoucnosti vztahu.

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Rty mají mnoho receptorů, které během polibků přenášejí do mozku informaceFoto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Ztráta čichu a chuti sexu nesvědčí

Když už v partnerství žijete, tak i tehdy vaše čichové centrum automaticky reaguje na partnerovy feromony neboli směs omamných složek. Britská sexpertka Tracey Cox říká, že feromony jsou dokonce obdobou otisků prstů. Každý z nás má jedinečnou, sotva postřehnutelnou přírodní vůni, kterou vylučují apokrinní žlázy umístěné v podpaží, tříslech a na bradavkách.

Díky feromonům se vzrušíte nebo si jen připomenete krásné zážitky z minulosti uložené na osobní paměťové kartě v mozku. Aspoň takhle to běžně funguje. Pokud vás však postihne ztráta čichu a chuti způsobená covidem-19, je tu problém. S kvalitním uspokojením se dočasně rozlučte!

Cože? Necítím, neochutnám...

Tým vědců z Chicagské univerzity analyzoval 2 084 respondentů s cílem zjistit, jak u nich ztráta čichu ovlivnila sexuální touhy. Výzkumníci pomocí vonných tyčinek měřili sílu jejich čichového orgánu a porovnávali reakce na vůně s frekvencí sexuálních myšlenek. Také účastníky studie požádali, aby svůj milostný život „bez vůní“ ohodnotili.

„Ztráta čichu byla spojena s poklesem sexuální motivace a menším emocionálním uspokojením ze sexu, ale ne se sníženým fyzickým potěšením,“ uvedl autor studie Jesse K. Siegel z výše zmíněné univerzity. Sex tedy probíhá, ale není tak uspokojivý a emočně barvitý jako obvykle. A když se to celé pojme genderově, tak jedno pohlaví trpí o dost víc než druhé.

Kdo strádá a kdo si naopak mne ruce?

„Zdá se, že ženy jsou k pachům vnímavější a nechávají se čichem více ovlivňovat. Muži na pach své partnerky samozřejmě reagují také, jejich čichový analyzátor však nepracuje zdaleka tak citlivě,“ popisuje sexuolog Radim Uzel ve své knize Užitečné pohlaví. Věc je tedy jasná. Emočně založené ženy, které partnery potřebují cítit, aby se uvolnily, duševně i tělesně otevřely a sex si po všech stránkách užily, to mají při ztrátě čichu těžké.

Zato nevěrníci, kteří doma mají přítelkyni nebo manželku bez čichu, si mnou ruce. Jelikož ženský nos podle všeho funguje jako dobře vycvičený policejní pes a odhalí sebemenší závan cizího parfému, je pro záletníky ztráta tohoto nesmírně důležitého smyslu u partnerky vítaná.

A to není jediný vliv koronaviru v sexuální oblasti. Víte, že se během pandemie méně používají prezervativy?

Reklama

Načítám