Hlavní obsah

Důvody, proč si libido vzalo dovolenou – na neurčitou dobu

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Kašlete na to, co říkají ostatní, svému libidu rozumíte jen vy. Jenže co když s vámi v poslední době nemluví? Pak máte zřejmě pár silných nepřátel, z nichž někteří smyslnost a touhu negativně přiškrcují na dlouhé měsíce. Necháte je páchat škody?

Článek

Potřebu sexu má každý pár individuální. Někdy se chce častěji milovat muž, jindy žena. A je skvělé, když se páru podaří shodnout se na kompromisu. Aktivnější, chtivější partner by měl více přizpůsobit krok tomu pomalejšímu. Oba dva pak jdou stejným tempem, které při troše štěstí vyhovuje jemu i jí. Takový zlatý střed jste kdysi našli, ale v poslední době vám počty nějak nevycházejí? Pokud vaše sexuální frekvence klesla, ať už byla jakákoli, mohlo si libido vzít dovolenou. Které tělesné či emocionální příčiny jsou na vině nejčastěji?

Válka hormonů

Ve velké většině případů stojí za stávkující chutí na sex bouře hormonů vytvářených organismem v endokrinních žlázách. Menopauza i perimenopauza, která přichází před ní a může trvat až 8 let, patří k obdobím, kdy hladiny estrogenu a progesteronu postupně klesají. Na rozloučenou mává i testosteron. Deficit těchto hormonů se podepisuje na nízkém sexuálním zájmu.

Součástí menopauzy je i tolik propíraná vaginální suchost, za kterou se mnohé ženy vyloženě stydí. Nízké hladiny estrogenu navíc vedou k přibývání na váze. To je takové to, když sportujete stejně jako dřív, pořád se stravujete zdravě a vyváženě, ale když se jednoho dne pečlivěji zadíváte do zrcadla, málem vás trefí šlak. „Kde se vzal tenhle špíček? A proč nemůžu dopnout kalhoty?“

Zasažené sebevědomí vám nedovolí producírovat se před partnerem jen tak v kalhotkách, ve svém vlastním těle se necítíte dobře a sex záměrně odsouváte. Na kdy, to se úplně neví.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Libido může být snížené i v perimenopauzeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Psychické napětí a zátěž

Už rok žijete s dětmi v malém bytě, izolovaně od ostatních. Hlídáte úkoly, vaříte, vymýšlíte všechno možné i nemožné, aby vám potomci nudou neskákali po hlavě, do toho pracujete na home office. Pokud necítíte chuť na milování, má to na svědomí kortizol, další z hormonů, který je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Kortizol se do těla v běžném režimu uvolňuje postupně a v malých dávkách. Při dlouhodobém stresu ho však žlázy vylučují nonstop a nadměrně. Výsledek? Víc kortizolu, méně sexuálních hormonů (hlavně testosteronu), libido v servisu. Hlavně si nepomáhejte nadměrnou konzumací alkoholu!

Špatné jídlo a pití

Barviva, konzervanty, umělá sladidla, trans-tuky, potraviny s vysokým glykemický indexem (bílé pečivo, sladké limonády) prokazatelně vedou k nadýmání, únavě a snížení libida. Je-li váš jídelníček postaven převážně na bílé mouce, cukrovinkách, polotovarech či smažených dobrotách, nedivte se, že v ložnici nejste aktivní. Ostatně, ani syndrom dráždivého tračníku a sex nejdou dohromady. Změna skladby stravy však mnohé může napravit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sladké limonády colového typu vašemu libidu rozhodně neprospějíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pilulky z blistru 

Tak jistě, že někdy to jinak nejde. Zdraví je přece přednější, proto užíváte léky na vysoký krevní tlak, antidepresiva či antikoncepci, která, kromě jiného, snižuje intenzitu menstruačního krvácení a upravuje cyklus. Jenže vždycky je něco za něco. Jmenované léky taktéž snižují hladiny pohlavních hormonů a tím i touhu. Dokud patří k běžným součástem vašeho života, se žádostivostí a zvýšeným pohlavním pudem nepočítejte.

Problémy ve vztahu

Každý den není posvícení, říká se. To, co se ve vztahu děje mimo ložnici, se ale odráží přímo v ní. Když se necítíte bezpečně a milovaně, málokdy můžete svoje tělo „přemluvit“ k pohlavnímu styku. Mozek je totiž vaše nejerotičtější zóna a často platí, že jakmile se daný problém nevyřeší, je váš zájem o sex malý. Takže, skutečně je u vás všechno v pořádku?

Reklama

Načítám