Hlavní obsah

Superpotraviny? Tyhle najdete i na českých zahrádkách!

Foto: Profimedia

Mezi superpotraviny patří i plody, do kterých byste to možná ani neřekliFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojují proti rakovině, posilují imunitu, dodávají vitaminy i minerály, podporují dlouhověkost, detoxikují. Mluvíme o superpotravinách, které jsou celosvětovým hitem. Tyhle najdete na českých zahrádkách!

Článek

Takzvané superpotraviny jsou hitem posledních let. I vy jste si mohli všimnout, že toto označení dostává stále víc více či méně exotických plodin. Jsou to například nepražené kakaové boby, acai berry, kustovnice čínská a mnoho dalších. Nic proti nim, ale některé místní plodiny jim slušně šlapou na paty. Stačí si připomenout, co znaly a hojně využívaly už naše babičky.

Kysané zelí

„Superpotravinou je v našich podmínkách rozhodně kysané zelí bez konzervantů a pasterizace. Je plné enzymů, vitaminů a probiotických bakterií. Ideální je ho nijak tepelně neupravovat, teplo by tyto látky zničilo,“ radí výživový specialista Ing. Martin Škába.

Látky obsažené v zelí dokážou nahradit probiotika, mají pozitivní vliv na všechny orgány trávicí soustavy. Přírodní medicína doporučuje kysané zelí při onemocnění jater, žloutence, ale i rakovině jater. Šťáva ze syrového zelí pomůže léčit dnu, artrózu, funguje proti pálení žáhy, řeší potíže s trávením i žaludkem, uleví při nemocech plic nebo ledvin. Prý vyhlazuje vrásky. Pozor ale, připomínáme, že všechny kladné účinky se týkají zelí jen syrového nebo kvašeného, nikoli vařeného.

Foto: Profimedia

Zelí má až neuvěřitelný vliv na vaše zdraví – a stojí pár korunFoto: Profimedia

Konopné semínko

„Přínosem je hlavně obsah esenciálních mastných kyselin, které blahodárně působí na buňky lidského těla – stabilizují produkci hormonů a viditelně zlepšují stav pokožky, nehtů a vlasů,“ říká Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování webu Pestrý Jidelníček.

Česnek

Umí zpomalit stárnutí, je plný antioxidantů, takže bojuje proti volným radikálům a projevům stárnutí, pomáhá vyplavovat z těla karcinogeny. Čerstvý česnek je prý prevencí rakoviny střev, žaludku i prsu.

Maliny

Plody malin jsou plné vitaminů, ale i minerálů – hořčíku, zinku, železa, vápníku… Šťáva z plodů pomůže v případě virových onemocnění, detoxikace, sníží horečku, upraví poruchy erekce i neplodnost. Prý zpomaluje růst nádorových buněk. Odvar z listů maliníku obsahuje hojně vitaminu C a používají se při léčbě průjmů, zánětů v trávicím traktu, tlumí menstruační bolesti.

Foto: Profimedia

Maliny si dopřejte častěji, bujují s celou řadou neduhůFoto: Profimedia

Brusinky

Známe je jako pomocníka v boji s infekcí močových cest, ale naše babičky je přikládaly i na rány nebo jimi léčily horečnaté stavy. Rozhodně mají antibakteriální účinky, používají se i na léčbu žaludečních vředů. Pomohou i v případě potíží se záněty v dutině ústní a jsou prevencí parodontózy. Protože mají hodně vlákniny, můžete si je naordinovat jako pomocníka při hubnutí.

Borůvky

Nejen, že skvěle chutnají, ale obsahují i mnoho vitaminů a minerálů. Jsou silným antioxidantem, posilují imunitu, zpevňují stěnu žil a cév a vylepšují zrak. Hodí se i při průjmovém onemocnění, diabetikům se hodí jejich schopnost snížit hladinu cukru v krvi. Hodí se vědět, že uklidňují a tlumí menstruační křeče. Přírodní medicína je také zahrnuje do rostlin, které mají protirakovinné účinky.

Lněné semínko

Nemusíte utrácet za semínka chia, když je tu lněné semínko, které má podobné vlastnosti – včetně schopnosti nabobtnat. Dopřejte si ho jako zdroj omega-3 mastných kyselin – je jedním z jejich nejbohatších zdrojů. Sáhnout by po něm měli všichni, kteří nejedí maso nebo potřebují dodat energii a živiny po sportovním výkonu. Posiluje imunitu, pomůže s hubnutím – zrychluje metabolismus a odvádí tuky z těla, má protizánětlivé účinky a pomáhá při srdeční arytmii.

Titul superpotravina by si zasloužily třeba i meruňky, dýňové semínko, černý rybíz a další.

Dáváte přednost místním plodům před těmi exotickými? Napište nám!

Reklama

Načítám